© Ward Bosmans

Jonge patiëntjes rijden voortaan elektrisch

Vier ziekenhuizen uit onze regio mochten zondag een elektrische speelgoedauto in ontvangst nemen bij Porsche Center Mechelen. Jonge patiëntjes kunnen de wagens gebruiken om zich van de ene naar de andere afdeling te verplaatsen.

Ward Bosmans

Afgevaardigden van het Sint-Maartenziekenhuis uit Mechelen, Het AZ Jan Portaal uit Vilvoorde, het Heilig Hart Ziekenhuis uit Lier en het Imeldaziekenhuis uit ­Bonheiden reden gisteren met een Porsche naar huis. De miniatuurversies van de sportwagen zijn bestemd voor kinderen die worden opgenomen in het ziekenhuis.

“Kinderen die naar het operatiekwartier of een onderzoek moeten voelen zich vaak angstig of onzeker. Een rit met een echte elektrische auto kan helpen om die angsten te overwinnen”, zegt radioloog dr. Dirk Ghysen. De vier kleine Porsches worden geschonken door Porsche Centrum ­Mechelen (PCM). Jean-Claude Vanhaute, CEO van PCM, kwam op het idee toen hij door de ­kinderafdeling van een ziekenhuis liep.

“Ik zag hoe triestig en bang ­sommige kinderen waren. Toen ik een tijdje later met dr. Ghysen van het Heilig Hartziekenhuis in Lier sprak, legde ik hem het idee van de elektrische miniwagentjes voor. Hij vond het meteen fantastisch. Wij doen wel vaker acties voor het goede doel, maar het is de eerste keer dat we vier ­Porsches weggeven”, lacht Vanhaute. “Vandaag (gisteren, red.) organiseerden wij samen met de ­Lions Club Haven uit Antwerpen een toeristische rally voor onze klanten. Wij vonden dat een ­geschikte gelegenheid om de ­autootjes te overhandigen aan de vier ziekenhuizen.”

Dokter Ghysen, zelf een enorme autoliefhebber, was uiteraard zeer blij met de sponsoring. “Dit is een stap vooruit voor onze jonge patiëntjes. In plaats van met hun bed of een rolstoel door sombere gangen te worden gerold, kunnen ze nu zelf tot aan een bepaalde afdeling rijden. Het is meteen een leuk cadeautjes voor het nieuwe zorgnetwerk ­‘Briant’ (tussen de ziekenhuizen van Lier, Mechelen, Bonheiden en Vilvoorde), dat net vorige week van start ging.”