De actie bracht maar liefst 1.251 fietsteams aan de start.
Foto: Digitalclickx

Recordeditie 1.000 km voor Kom op tegen Kanker: actie levert bijna 7 miljoen euro op

De 13e editie van de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker heeft alle records gebroken: de actie bracht 6.925.500 euro op, een miljoen meer dan vorig jaar. Dat maakt de organisatie bekend tijdens het slotfeest op de Grote Markt in Mechelen.

Wat is de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker?

Kom op tegen Kanker zet heel wat geld in voor onderzoek naar betere kankerbehandelingen. Daarom zet de organisatie elke jaar een groot fietsevenement op poten tijdens het Hemelvaartweekend. Daarbij rijden duizenden renners in 4 dagen tijd 1.000 kilometer.

In de nationale pelotons kwamen 1.161 teams aan de start. Zij zamelden elk minstens 5.500 euro startgeld in. 4 dagen lang fietsten ze van Mechelen naar een andere stad en weer terug. Dat waren dit jaar Glabbeek, Aalst, Pelt en Oostkamp. Goedele Wachters, Geert De Vlieger, Jeroom Snelders en Eva De Roo waren de meters en peters van dienst.

Het internationale peloton bestond uit 90 fietsers. Zij fietsten vanuit Nancy in Frankrijk naar Mechelen – elke dag een rit van 250 kilometer – en zamelden minstens 6.000 euro startgeld in. Vandaag passeerden ze ook Oostkamp. Peter Bram Verbruggen loodste het internationaal peloton naar de finish. 

De 13e editie van de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker levert zo het recordbedrag van 6.925.500 euro op voor kankeronderzoek. Sommige fietsteams zamelden meer in dan het verplichte startgeld, waardoor dit bedrag de komende weken nog zal oplopen. Vorig jaar kwamen er 1.070 teams aan de start en werd 5.912.516 euro bij elkaar gefietst. 

Gesprekken op de fiets

David Vansteenbrugge, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker, blikt tevreden terug. “We kunnen bijna 7 miljoen euro investeren in broodnodig onderzoek, een waanzinnig bedrag en een absoluut record. Nooit eerder namen er zoveel teams deel. Het bewijst vooral hoe gebeten de Vlaming is om kankeronderzoek een duwtje in de rug te geven en zo de strijd tegen kanker te versnellen. Ongelooflijk hard bedankt aan elke onvermoeibare fietser, vrijwilliger en supporter. Jullie maken écht het verschil.”

De 1.000 km is niet alleen een actie waarmee geld wordt opgehaald, er is tijdens het event ook veel aandacht voor wat kanker met je doet, klinkt het. “Achter elk fietsteam schuilt een verhaal, een naam waarvoor wordt gefietst. Op de fiets komen die gesprekken los tussen de deelnemers. Iedereen is hier met een reden.” 

Bekijk: Deelnemers blikken tevreden terug op hun vierdaagse tocht

Videospeler inladen...

Rode draad

Een commissie van (ex-)patiënten en hun naasten beslist mee welk onderzoeken financiering krijgen. De rode draad is dat het om onderzoek gaat dat een directe meerwaarde biedt voor de behandeling van de kankerpatiënt én waarvoor er onvoldoende interesse is bij de farmaceutische industrie, bijvoorbeeld omdat er niet meteen een effect is op de verkoop of de behandeling van zeldzame kankers. KOTK investeert het geld ook in internationale samenwerkingen. 

De 1.000 km voor Kom op tegen Kanker vindt volgend jaar opnieuw plaats tijdens het hemelvaartweekend. Inschrijven kan vanaf donderdag 23 mei 2024 via de1000km.be. 

Meest gelezen