Loodzware campagne begint zijn tol te eisen bij politici: “Fysiek ben ik op”

De eindmeet is in zicht en daar trekken politici over het hele land zich aan op. Het is een lange, slopende campagne geweest, die eigenlijk vorig jaar al begon voor de gemeenteraadsverkiezingen. Nog drie dagen en dan weten ze of al hun labeur iets heeft opgeleverd. “Mijn stem raakt hees. Dan weet ik dat ik mijn campagne goed gevoerd heb.”

Arnout Gyssels

Eén dagje mocht Maggie De Block ziek zijn. Dinsdag had ze meer dan 39 graden koorts. De dag voordien moest de Open VLD-minister opdraven voor een debat van VTM, de dag erop zat ze in Terzake. Het zijn de laatste loodjes, en dan piepen en kraken de ­lichamen. Zeker die van top­politici.

Zo moest Groen-voorzitter Meyrem Almaci even forfait geven toen haar stem het begaf. Er was nochtans een event van klimaatplatform Sign for my Future, dat een petitie met een kwart miljoen handtekeningen overhandigde aan de politiek. Iets wat Almaci normaal gezien nooit zou missen.

En ook onafhankelijk Vlaams Belang-lijsttrekker Dries Van Langenhove moest een schooldebat – nochtans een belangrijk deel van zijn kiespubliek – afzeggen. “Ziek geworden.”

Het is van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat travakken. Debatje op de radio, dossiers instuderen, huisbezoeken afleggen, de markten afdweilen, schooldebatten en met wat tegenslag ’s avonds nog eens opdraven op tv. Eten blijft meestal beperkt tot een snelle en dus te vette hap. Dan veel te weinig slapen en ’s anderendaags opnieuw.

Op adrenaline tot zondag

“Eigenlijk zijn we al sinds halverwege augustus aan één stuk bezig”, zegt SP.A-lijsttrekker Joris Vandenbroucke. “Eerst de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, dan de formatie hier in Gent, de laatste spurt in de parlementen en dan nu de nationale campagnes. Fysiek ben ik op. Mentaal lukt het nog behoorlijk. Het is nu puur op adrenaline tot zondag. Dan is het D-day.”

Dat is het enige wat de meesten rechthoudt, het besef dat het maar een paar dagen meer zijn. Wie wilde, kon bij de laatste samenkomst van het Vlaams Parlement de wallen vanop de publiekstribunes tellen. En voor sommigen gaat het nog een stap verder. Kamerlid Vincent Van Peteghem (CD&V) is sinds een week of twee de trotse vader geworden Florine. Vier dagen zette hij zijn campagne stil om bij zijn vrouw en gezin te zijn. Maar hij moet ook zijn derde plaats op de Vlaamse lijst in Oost-Vlaanderen verzilveren. Dus moest hij sneller dan hij zou willen weer de boer op. “Elke kersverse ouder kan je zeggen dat een baby niet goed is voor je nachtrust ”, zegt hij. “Een campagne maakt dat er niet makkelijker op. Gelukkig is het einde in zicht.”

© rr

Het enige waarop de politici nog wat kunnen terugvallen, is ervaring. Emmily Talpe (Open VLD) is intussen aan haar zesde campagne bezig in West-Vlaanderen. “Er sluipt een beetje routine in”, zegt ze. “Nu weet je hoe groot de foto’s moeten zijn, wanneer je naar de drukker moet, ... De eerste keer verlies je veel energie om dat uit te zoeken. Ik ben wel mijn stem aan het verliezen. Op de verkiezingsdag is die altijd helemaal weg. Een teken dat ik met veel mensen heb gesproken.”

Veel uitrusten zit er voor haar niet in na zondag. “Ik heb bijna al mijn vergaderingen uitgesteld deze week.” Maar eerst dus nog wat huisbezoeken doen en markten afdweilen. Rap een snelle hap binnenspelen, veel te weinig slapen en dan opnieuw. Nog drie dagen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER