© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

OM vordert strenge straffen voor drie overvallers van Hodei

Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar effectief gevorderd voor de drie verdachten die Hodei Egiluz Diaz hebben overvallen in de nacht van 18 op 19 oktober 2013. Na de overval raakte de 23-jarige Bask vermist, een verdwijning die nooit opgehelderd werd. Zijn lichaam werd in februari 2016 teruggevonden in het Kattendijkdok. In het Antwerpse gerechtsgebouw is een dertigkoppige delegatie uit Baskenland aanwezig voor het volgen van het proces-Hodei. De voorzitter van de rechtbank verontschuldigde zich voor de vertraging bij de start, te wijten aan een ‘gigantisch tolkenprobleem’.

ph, vdaa

De ouders van Hodei Egiluz Diaz zijn ook aanwezig op het proces. Hodei verdween in de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 oktober 2013, na een avondje stappen met een vriend. De jonge Bask werd rond 4.20 uur voor het laatst gezien aan de Koolkaai. Enkele getuigen verklaarden dat hij een dronken en verwarde indruk maakte.

© BELGA

Voor de correctionele rechtbank verschijnen vandaag drie mannen die hem kort voor zijn dood hebben overvallen aan de Scheldekaaien. De daders pakten zijn portefeuille en gsm af. Het is onduidelijk of er een verband is tussen de overval en de dood van Hodei.

Het Openbaar Ministerie vorderde streng en wil het drietal vier jaar effectief achter de tralies, hoewel de verdachten enkel terechtstaan voor diefstal met geweld, bij nacht, ten aanzien van een “kwetsbare persoon”.

Tolkenprobleem

De zaak start met vertraging tot deze namiddag, want voorlopig is er geen tolk Arabisch voor de verdachten. De voorzitter van de rechtbank verontschuldigde zich: “Ik begrijp de frustratie. Justitie staat hier met de billen bloot.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER