Direct naar artikelinhoud
Update

Oud-Kamervoorzitter André Flahaut (PS) roept op tot "cordon sanitaire rond Theo Francken"

Polemiek over identificatiemissie uit Soedan
Beeld Photonews, Belga

De polemiek over de Soedanese identificatiemissie duurt voort. Ditmaal was het de beurt aan oud-Kamervoorzitter André Flahaut (PS) om zijn verontwaardiging over het initiatief wereldkundig te maken en op te roepen tot een cordon sanitaire rond staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Intussen krijgt Francken wel steun van Françoise Bertieaux, fractieleidster van MR in de Franse gemeenschap.

"Slechts een oplossing voor het probleem Theo Francken: een cordon sanitaire instellen. Stop de bruine golf", lanceerde Flahaut, momenteel minister van Begroting in de Franse gemeenschap, via Twitter.

De PS vindt dat de meerderheid Francken opzij moet schuiven. "U bent medeplichtig met zij die week na week de democratie met de voeten treden. Zet Francken opzij en geef de rechtsstaat opnieuw waardigheid", zei Julie Fernandez-Fernandez.

Twitter bericht wordt geladen...

Geloofwaardigheid

De polemiek over de identificatiemissie komt vlak na de heisa over de opkuistweet van de staatssecretaris. Uitgerekend op het moment dat ons land een zetel binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil binnenhalen en de federale regering in groten getale vertegenwoordigd is in New York, vraagt Flahaut zich af wat de gevolgen zullen zijn van de polemieken rond Francken.

"Maar welke geloofwaardigheid kan ons land nog hebben in de ogen van de wereldleiders, die momenteel samenzitten ter ondersteuning van onze planeet die vernield is door conflicten op verschillende plaatsen", vraagt Flahaut zich af op zijn weblog.

Grenzen van het toelaatbare

Ook voormalig minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS), die momenteel het socialistische ziekenfonds Solidaris voorzit, laakt de houding van staatssecretaris Francken. "De grenzen van het toelaatbare schuiven elke keer op", luidde het op La Première (RTBF).

Ook Waalse steun

Labille verwacht van de MR, de partij van premier Charles Michel, een duidelijk standpunt. "Het baart me zorgen dat de MR een aantal ontsporingen niet afkeurt. Ik zeg dat niet alleen, ook een aantal personen binnen de MR zegt dat."

De MR-fractieleidster in het parlement van de Franse gemeenschap, Françoise Bertieaux, schiet het initiatief echter niet af. "Je moet zeggen wat er echt aan de hand is", zei Bertieaux op Bel-RTL. "Die personen hebben geen asielaanvraag ingediend en willen naar Engeland. We staan misschien voor een klein Calais. Ze willen zich niet laten registreren, maken hun identiteit niet bekend en starten geen asielprocedure. Dat is het eerste probleem: met wat er zich in Soedan afspeelt, zou een aantal onder hen misschien asiel hebben gekregen, maar dat is blijkbaar niet wat ze willen."

Kritiek uit Vlaamse hoek

Ook uit Vlaamse hoek is er kritiek op de plannen voor de identificatiemissie. "Du jamais vu", zei Wouter De Vriendt (Groen). "Om mensen te helpen identificeren nodigen we het regime uit waarvoor die mensen op de vlucht zijn". "Wat is de ondergrens voor het fatsoen van ons beleid", zei Monica De Coninck (sp.a). "We zijn vriendjes met Saoedie-Arabië, Kazachstan, Azerbeidzjan en Soedan en gaan intussen met vier ministers in New York lobbyen voor een zitje in de VN-Veiligheidsraad. Van hypocrisie gesproken".

Volgens De Coninck wijst de communicatiestijl van Francken op een "façadebeleid". "Grote verklaringen, veel afschrikking. Ze zullen niet meer naar het park gaan, maar wel naar elders. Ik denk dat u op termijn een groter probleem hebt".

Steun van regering

Vicepremier Jan Jambon (N-VA) heeft vandaag in de Kamer gezegd dat de regering achter het beleid van Francken staat. De minister antwoordde dat het gevoerde beleid in overeenstemming is met internationale afspraken en dat er dus geen mensen teruggestuurd worden als hun integriteit niet gegarandeerd is. Jambon van een "integrale en multidisciplinaire aanpak", met informatie voor de migranten in het park over de mogelijkheid om asiel aan te vragen en met opvang door Samusocial voor de meest kwetsbare groepen.

Op de meerderheidsbanken is er steun voor het beleid van Francken. Patrick Dewael (Open Vld), ooit zelf als minister van Binnenlandse Zaken bevoegd voor asiel en migratie, zei dat een terugkeerbeleid een "ondankbaar" maar noodzakelijk aspect is van het beleid en dat daar identificatiemissies bijhoren, soms met gevoelige landen.

Wel was er kritiek op de communicatiestijl van Francken. "Als je zo'n delicate opdracht moet uitvoeren, moet je niet nodeloos provoceren en polariseren", zei Dewael. "De stijl van Francken is de onze niet".

Dewael had ook kritiek op de karikatuur van Francken in nazikostuum die de Ecolojongeren de wereld in stuurden. "Walgelijk. Dat is het banaliseren van de gruwel van Auschwitz, dat doe je niet". CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten sloot zich daar bij aan. "We moeten menselijk communiceren".