Luister naar

Geld verzacht geen vlammenwerpers

Nieuws
De Russische overheid zal ongeveer drie miljoen euro uitkeren aan slachtoffers en nabestaanden van de gijzeling die in 2004 plaatsvond in Beslan. Het Russische ministerie van Justitie blijft het oneens met het oordeel van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.
Herman Veenhof Herman Veenhof
donderdag 21 september 2017 om 03:00

Moskou – Straatsburg

Het Russische ministerie van Justitie zal geen verdere stappen ondernemen tegen de uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Het EHRM maakte dinsdag een eerder oordeel definitief, over het gijzeldrama dat zich van 1 tot 3 september 2004 afspeelde in en om de School No. 1 in Beslan, een stad met 36.000 inwoners in de bij Rusland horende republiek Noord-Ossetië.

In totaal 477 nabestaanden en betrokkenen hadden zich in 2007 tot het Europese Hof gewend met klachten over de manier waarop de Russische overheid de gijzeling tot een einde bracht. Na drie dagen werd met massief geweld ingegrepen. Het hof in Straatsburg sprak op 13 april al uit dat Rusland 2,9 miljoen euro aan schadevergoeding moest uitkeren aan de klagers en de 89.000 euro proceskosten betalen.

Het hof vindt dat artikel 2 (‘recht op leven’) van de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens is geschonden door Rusland. De Russische autoriteiten zouden bij hun coördinatie, acties, informatieverstrekking en veiligheidsmaatregelen voor burgers te weinig oog hebben gehad voor de gegijzelden. Twee omstandigheden wegen zwaar: excessief geweld en voorkennis van een aanslag. Volgens de vijf rechters van de Grote Kamer zouden er veel te zware wapens zijn ingezet en ‘lukraak’ gebruikt. Daarbij gaat het vooral om RPG-granaat-, TBG-7V vlammenwerpers en tanks. De ‘Sjmel’, die granaatwerper en vlammenwerper combineert, is een ‘thermobarisch’ wapen dat tot vijfhonderd meter kan reiken. Volgens Amerikaanse militaire bronnen is dat ‘het gemeenste wapen dat je je kunt voorstellen’.

overheidsgeweld

Pavel Felgenhauer, een Russische analist, stelde in de Russische oppositiekrant Novaja Gazeta dat er ook granaten en vuurkanalen zijn afgeschoten vanuit Mi 24-helikopters en tanks. Volgens David Satter van het Hudson Institute kwam tachtig procent van de slachtoffers om door Russisch overheidsgeweld. Het hof in Straatsburg acht het ook kwalijk dat er geen extra maatregelen waren genomen, terwijl er twee aanwijzingen waren dat een aanslag ophanden was. De eerste theorie is dat die in scene is gezet door de Russische veiligheidsdiensten. Vladimir Chodov, een van de leidende gijzelnemers, zat gevangen voor terrorisme, maar kwam net voor ‘Beslan’ vrij. Volgens Novaja Gazeta waren de Tsjetsjenen ingehuurd door het Russische Centrum voor Terreurbestrijding (UBOP).De tweede theorie is dat Russische overheidsdiensten de gijzelnemers hielpen. Onderzoekster Ella Kesajaeva stelde dat er al voor de gijzeling wapens waren verborgen in de school. Uren voor de aanslag werden opeens wegversperringen opgeruimd die smokkelroutes van Tsjetsjeense rebellen moesten bewaken. En de Russische geheime dienst FSB zou de GAZ 66-vrachtwagens met terroristen ongemoeid hebben gelaten omdat er een hinderlaag was gepland bij het parlementsgebouw in de Noord-Ossetische stad Vladikavkaz. Het Russische ministerie van Justitie onderneemt geen actie tegen de uitspraken van het hof. Die bevredigen beide partijen niet. Advocaat Michaïl Trepasjkin zei namens nabestaanden en slachtoffers tegen het Russische persbureau Tass dat het bedrag veel te laag was om het leed te compenseren. Justitie in Rusland vindt dat het Hof met dubbele standaarden meet: na een aanslag in Londen in 2005 werd een omstander doodgeschoten door overheidstroepen. Verder ziet de Russische staat het achterhouden van informatie als een veiligheidsbelang en de inzet van vlammenwerpers als een ‘gerechtvaardigde manier van ingrijpen bij terrorisme’. <

gijzeling Beslan

Volgens recente cijfers van het aan het Kremlin loyale Russian Legal Information Agency (RAPSI) namen in 2004 32 Tsjetsjeense en Arabische terroristen 1118 mensen in gijzeling. Onder hen waren 777 schoolkinderen. De gijzeling kostte aan 384 mensen het leven, onder wie 196 kinderen, negentig volwassenen, 31 gijzelnemers en 25 leden van de Russische politie, oproerbestrijders van het ministerie van Binnenlandse Zaken MVD en commando’s van de ‘spetsnaz’-eenheden Alpha en Vympel. 829 mensen raakten gewond.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.

Breng het hulppakket voor Oekraïne in stemming en we zullen jou wegstemmen, dreigde Marjorie Greene tegen Huisvoorzitter Mike Johnson

Huisvoorzitter Johnson werd door evangelische leiders aangesproken om hulppakket Oekraïne aan te nemen

Het kon zijn politieke ondergang betekenen, besefte Huisvoorzitter Mike Johnson. Toch bracht hij het hulppakket voor Oekraïne in stemming in het Congres. Oproepen van christelijke leiders speelden daarbij een grote rol.

'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.