© RR

Ga je elektrisch fietsen in de Kempen? In deze cafés kan je je fiets opladen

CittA gaat elke week op zoek naar ­zeven ­topadresjes. Deze week: Kempense cafés waar je je elektrische fiets kan opladen.

1. Corsendonks Hof, Corsendonk 2, Oud-Turnhout

De uitbaters van Corsendonks Hof in Oud-Turnhout installeerden zes jaar geleden vijftien oplaadpunten voor elektrische fietsen. Hiermee ­waren zij een van de eersten in de Kempen die dit aanboden. “We merken dat klanten langer blijven zitten als ze weten dat hun fiets ondertussen opgeladen wordt”, vertelt zaakvoerder Erwin. En dat kan op een heel mooi terras. “Ons terras heeft 140 plaatsen, en met de meer dan honderd buxusplanten en mooie buitendecoraties zijn er verschillende gezellige hoekjes gecreëerd. Zo kan elke klant toch in alle rust genieten van zijn hapje of drankje.”

2. Het Buurthuis, Zandstraat 13, Veerle-Laakdal

Het Buurthuis ligt in Veerle-Heide, ver weg van alle drukte. “Omdat we midden in de natuur zitten en er geen oplaadpunten in de directe omgeving waren, hebben we beslist om zelf een oplaadpunt te plaatsen. Daar kunnen vier elektrische fietsen opgeladen worden”, vertellen uitbaters Kurt en Geert. “Ons café is een ideaal vertrekpunt omdat we een grote parking hebben en we vlak bij de abdij van Averbode liggen.” En als beloning na een mooie fietstocht kan je een keuze maken uit de - meer dan honderd! - bieren die op de kaart staan.

© RR

3. In Den Hemel, Kerkenend 3, Lille

“Wij hebben een tof café waar zowel jongeren als ouderen over de vloer komen”, verklaart de uitbater het succes van ­café In Den Hemel. De kroeg werd in 2015 nog verkozen tot beste ­café van Lille. En een goede cafébaas speelt in op de wensen van zijn klanten. “We hebben vier oplaadpunten geïnstalleerd aan ons café. Want de jongste jaren merken we dat mensen steeds vaker voor de elektrische fiets kiezen. Elektrisch fietsen is makkelijker en oudere mensen kunnen zo langere afstanden afleggen.”

© RR

4. Café ’t Kroontje, Pastorijstraat 9, Kasterlee

In het centrum van Kasterlee, op slechts 1,5 kilometer van fietsknooppunt 88, vind je café ’t Kroontje. Op het terras, in de schaduw van de kerk, zit je goed voor een streekbiertje of verkoelende frisdrank. “Onze grote troef is onze gezellige toog waar klanten vijf verschillende bieren van het vat ­kunnen krijgen”, vertelt de uitbater. Nadat de batterijen (van je fiets én jezelf) opgeladen zijn, kan je vertrekken voor een mooie fietstocht langs de Kabouterberg en het Provinciaal Groendomein Hoge Mouw.

© RR

5. Café Schuttershof, Zondereigen 27, Baarle-Hertog

Café Schuttershof in Zondereigen is dankzij zijn gunstige ­ligging vlak bij het Bels Lijntje het ideale rust- en oplaadpunt voor passerende fietsers. Cafébaas Gunter wil zijn sportieve klanten dan ook een goede service bieden. “Wij hebben oplaadpunten voor tien elektrische fietsen, een reparatiedoos en een EHBO-koffer. Bij slecht weer kunnen onze klanten zelfs hun kleding laten drogen.” De elektrische fiets vindt hij dé uitvinding van de eeuw. “Zo zie ik mensen verschijnen die ik anders niet meer had gezien.”

© RR

6. Vlessenhoeve, Oude Baan 90, Meerhout

Vlak bij de Drieprovinciënroute ligt de Vlessenhoeve. Vanaf de lente kan je op het terras niet alleen genieten van een verfrissend drankje, maar ook van huisbereid hoeve-ijs. “De jongste jaren zien we meer en meer elektrische fietsen ­passeren”, vertelt zaakvoerder Danny. “Hier kwam dan ook snel de vraag om de fiets te kunnen opladen. Daarom ­hebben we drie oplaadpunten laten installeren.” Nog een pluspunt: de kleintjes kunnen zich amuseren in de gloednieuwe speeltuin.

7. Café Tyl, Steenweg op Diest 23, Turnhout

“Bij ons kost een pintje maar 1,70 euro”, antwoorden ze bij café Tyl wanneer we vragen wat hen onderscheidt van andere fietscafés. Bovendien beschikt het café over een groot, rustig terras waar je die ­frisse pint rustig kan opdrinken. Café Tyl ligt ideaal voor een landelijke fietstocht naar Kasterlee of Oud-Turnhout. “Toen we merkten dat er meer en meer mensen elektrisch gingen fietsen, hebben we besloten om tien oplaadpunten te plaatsen. Dat is toch een mooie extra service die we aan onze klanten ­willen geven.”