© sven van haezendonck

Bijna drie jaar na sluiting Den Akker: “Tegen zomer 2019 moet zaak heropenen”

De heropening van het voormalige café Den Akker op de Mechelse Vismarkt als horecazaak is opnieuw uitgesteld. Toch hopen de eigenaars tegen de zomer van volgend jaar eindelijk klaar te zijn met de verbouwing. “Het kan niet blijven duren”, klinkt het.

Sven Van Haezendonck

Eind 2014 sloot eerst biercafé Den Stillen Genieter de deuren in het toen nog verkommerde pand in de Nauwstraat. Een jaar later volgde de populaire bruine kroeg Den Akker. Uitbater Kris Kuijpers runt ondertussen met succes in dezelfde straat café De Wei en Den Stillen Genieter heeft na jaren sluiting dit voorjaar een nieuw stekje gevonden op de Korenmarkt.

Ondertussen is het monumentale pand aan de buitenzijde al sinds de zomer van 2016 volledig opgeknapt. Oorspronkelijk had de nv Van den Bogaert uit Willebroek het plan opgevat om het pand dit voorjaar opnieuw gebruiksklaar te krijgen. Die timing werd later bijgesteld naar het voorjaar 2019.

Aannemer gekozen

Al wordt dat krap, want sinds de voltooiing van de restauratie van de gevels en de daken zijn er geen grote werkzaamheden meer uitgevoerd. “Heel het project regelen heeft langer geduurd dan ik verwachtte. Voor de verbouwing hadden we niet alleen de toelating nodig van de stad, maar ook van Onroerend Erfgoed Vlaanderen. Dat heeft meer tijd gevraagd dan ik hoopte”, reageert eigenares Hilda Lauwers.

Ondertussen zijn er volgens haar wel een aantal hindernissen genomen. “We hebben alle vergunningen in ons bezit om te starten. Voorts hebben wij ook al een aannemer gekozen. Wij moeten alleen het contract nog ondertekenen”, zegt Lauwers. Met een beetje geluk kan de verbouwing eind dit jaar nog beginnen. “Als alles meezit. In dat geval kunnen we in december starten. In het andere geval zeker begin volgend jaar. Tegen de zomer van 2019 moet Den Akker écht heropenen. Het kan niet blijven duren, want dit kost ons ook geld”, legt Hilda ­Lauwers uit.

Veranda met terras

De plannen gaan uit van een grote horecazaak op de benedenverdieping met een veranda en terras aan de Dijle. Op de verdiepingen is er plek voor twee appartementen en kantoren. “De invulling lijkt me mooi om wonen en werken in hetzelfde pand te combineren”, zegt Lauwers. Ze geeft aan dat ze al een tijdje contact heeft met dezelfde kandidaat-huurder. Al gaat op de Vismarkt zelf minstens even lang het gerucht dat de huurprijs voor het pand veel te hoog gegrepen is. Daar hebben de eigenaars een heel andere visie over. “De huurprijs te hoog? Op de Vismarkt wordt veel geroddeld. Erger nog dan in een dorp. De mensen weten natuurlijk niet hoeveel wij al in dit project hebben geïnvesteerd, want dat gaat over véél geld. Binnenkort gaan we overigens ook de kademuren onder handen laten nemen”, stelt Hilda Lauwers.

Ze benadrukt dat er nog een ander interessant voordeel is aan het huren van het pand. “De zaak is vrij van brouwer, waardoor toekomstige huurders niet met handen en voeten gebonden zijn aan brouwerijen. Ondernemers die het pand huren, kunnen dus zelf de vruchten plukken van hun werk.”