© Dirk Vertommen

“Van veel verhalen over mij klopt maar de helft of nog veel minder”

Nic Keirsmaekers, alias DJ Zoltan, pakt uit met een onemanshow in Nijlen. Onder de titel Later is Nu wil hij twee avonden lang vertellen over zijn jeugd, zijn carrière in de muziek en de straffe stoten die hij ondertussen meemaakte. Die zijn niet op één hand te tellen.

Bert Provoost

In Later en Nu wil Nic terugkijken, soms met heimwee, soms met een bulderlach na een zoveelste anekdote. “Het stond al langer op mijn bucketlist en dit was een van de dingen die ik nog wilde doen voor ik in augustus 50 word. De show duurt twee keer zeventig minuten.”

“Voor de pauze vertel ik over hoe ik als klein manneke in de jaren zeventig ben opgegroeid en welke indruk Nijlen en omgeving dan op mij hebben gemaakt. Ik vertel over dorpsfiguren, winkels en plaatsen uit die tijd die iedereen nog wel kent. Zo waren er in de jaren tachtig vier vrije radio’s in Groot-Nijlen en bij alle vier was er een hoek af. Daar ga ik dan ook veertien minuten over spreken. Na de pauze vertel ik meer over mijn carrière en wat ik allemaal heb meegemaakt. Ik zing en ik dans zelfs en er zitten heel veel muziek en video in de show”, verklapt hij.

“Ik vertel mijn verhalen ook omdat ik dikwijls straffe anekdotes over mezelf hoor waar maar de helft of nog veel minder van klopt. Ik zou even rijk als Marc Coucke zijn en een hele tournee met Bruce Springsteen gedaan hebben. Dat eerste klopt al zeker niet en die tournee was in werkelijkheid maar één dag. Wie de juiste versie van de verhalen wil kennen, moet komen luisteren”, lacht hij.

Selectief

“Ik had alleszins materiaal genoeg om nog veel meer tijd te vullen. Ik moet heel selectief zijn in wat ik vertel. Een mooi hoogtepunt was bijvoorbeeld toen ik als MC op de truck van Bonzai door de honderdduizenden mensen voor de Love Parade in Berlijn mocht rijden en we de prijs voor de mooiste truck in de wacht konden slepen. Die prijs staat nog altijd in mijn bureau. DJ Tiësto was toen tweede. Ik heb toen nog een opgestoken duim van hem gekregen. Het verschil is dat ik mijn trofee van misschien 10 euro waarde op mijn kast heb staan en dat hij ondertussen rondvliegt in een privéjet van 10 miljoen euro”, lacht Nic.

Zijn fratsen als DJ Zoltan zijn ook bekend in Nijlen. “Zoals toen ik in het midden van de nacht een levende koe op het podium haalde of een bak bier beloofde aan de eerste die twee schapen kon binnenbrengen. Tja, in de jaren tachtig ging dat zo”, vertelt Nic.

Verder komen onder andere avonturen met de Backstreet Boys, de snuifgewoonten van Golden Earring, Nics link met The Fast and the Furious en fratsen met de renners van Quickstep in de nacht voor de Ronde van Vlaanderen aan bod. Alles wil hij nog niet prijsgeven.

“Ik heb ooit met een alom bekende wereldster uit New York ’s nachts in mijn auto door Nijlen gereden toen die in ons land was om een frituur te zoeken dat nog open was, zodat die persoon frut (friet, red.) met stoofvleessaus kon proeven. Uiteindelijk heb ik iemand moeten wakker bellen om zijn frituur opnieuw open te doen. Wie die bekende artiest was, hou ik voor de shows”, blijft de organisator van evenementen nog ietwat mysterieus.

Tips van Jacques

Nic kreeg hulp van een goede vriend. “Ik organiseer al jaren shows voor Jacques Vermeire en we zijn goed bevriend. Ik heb hem mijn tekst laten lezen en hij heeft me heel wat tips gegeven. Ik ben het gewoon van op een podium te staan en doe dat graag, maar hoe moet ik praten en bewegen? Ik ben namelijk geen stand-upper. Wat doe ik als iemand met een pint te veel op zich mengt in wat ik vertel? Een tip die Jacques me ook heeft gegeven, is dat ik ruimte moet laten om te improviseren. Hij snapte niet alle stukken tekst helemaal omdat hij Nijlen natuurlijk niet zo goed kent, maar toch vond hij het goed. Het was alleszins geruststellend om te merken dat de grootmeester achter mij stond.”

“Of ik nog altijd met 150 kilometer per uur leef? Tegenwoordig is mijn leven niet meer zo waanzinnig als vroeger. Ik organiseer nog steeds evenementen zoals Bonzai Retro Party en Legacy Festival en nog wat kleinere dingen, maar daar houd ik het bewust bij. Ik wil niet meer dag en nacht in de weer zijn en hoef niet meer het laatste kruimeltje op te rapen. Creatief en financieel heb ik er genoeg uitgehaald om nu met een gerust gemoed een kalmer leven te leiden, maar dat maakt deze trip down memory lane er alleen maar plezanter op. Ik kijk er ongelofelijk naar uit en aan de kaartenverkoop te zien, ben ik niet alleen.”

Shows op vrijdag 30 november en zaterdag 1 december om 20.30u in de Nijlense Gildenzaal, met een afterparty tot 1u. Tickets kosten 12,50 euro. www.eventbrite.com.