Direct naar artikelinhoud
Navo

Amerikaanse pantserbrigade op doortocht: deel Antwerpse haven is tijdelijk militaire zone

(Archiefbeeld)Beeld EPA

Onder meer 90 zware tanks, 15 houwitsers, 120 gevechtsvoertuigen en 500 rupsvoertuigen komen in ons land aan. Antwerpen is voor de tweede keer de transithaven voor een grote tankbrigade van het Amerikaanse leger. Die moet in het kader van de Navo-operatie ‘Enhanced Forward Presence’ het oosten van Europa beschermen tegen eventuele Russische agressie.

In totaal brengt de brigade 3.500 stukken uitrusting mee. Vier schepen moeten tegen eind januari al het materiaal overbrengen, zo legde de militaire commandant van de provincie Antwerpen, kolonel Paul Haccuria, uit naar aanleiding van de aankomst van een belangrijke lading materiaal.

De 3.500 manschappen van de ‘1st Armored Brigade Combat Team, 1st Infantry Division’ uit Fort Riley in de staat Kansas komen met het vliegtuig. Meer dan duizend Amerikaanse militairen verblijven een aantal dagen op het militaire domein van Grobbendonk om het materiaal te recupereren. Nadien gaat het langs Duitsland naar Polen, zowel via de weg, het spoor als binnenwateren.

Militaire zone

“Alles moet het Belgische grondgebied verlaten hebben tegen 9 februari”, aldus Haccuria, die toelichtte dat dit deel van de haven tijdelijk is uitgeroepen tot militaire zone. Bij het Amerikaanse transport zijn volgens de officier ook ongeveer tachtig Belgische militairen betrokken.

  De Amerikaanse ambassadeur in België, Ronald Gidwitz, bedankte de Belgische regering en het leger voor hun ondersteuning van de Amerikaanse troepen. Op vraag van een journalist verzekerde hij dat de Verenigde Staten de Navo niet de rug zullen toekeren, hoewel president Donald Trump regelmatig twijfel zaait over de traditionele militaire alliantie tussen Washington en de Europese landen.