© Dirk Kerstens

Theaterbuurt is hangjongeren spuugzat: “Zet desnoods watersproeiers in”

De districtsraad van Antwerpen keurde een voorstel tot advies goed waarin wordt gevraagd om een harde, repressieve aanpak van jongeren die al jarenlang voor overlast zorgen aan het Theaterplein.

dp

© Dirk Kerstens

Het onafhankelijke raadslid Flip Deckers (ex-sp.a) is de drijvende kracht achter het advies. “Het is eerder een vraag die we willen stellen aan de burgemeester. Want het district is niet bevoegd voor het aspect veiligheid”, zegt Deckers. “Er is over dit probleem al wel contact geweest met Bart De Wever (N-VA). Dat heeft geleid tot het sluiten van een plaatselijke nachtwinkel. Maar dat was een stomme maatregel, die het probleem niet oploste. Die jongeren halen hun drank dan gewoon ergens anders in. Die jongeren zouden ook begeleid worden, maar daar merken we weinig van.”

© Dirk Kerstens

Deckers noemt de jongeren min of meer bij naam. Het zou gaan om scholieren van het Onze-Lieve-Vrouwecollege uit de Frankrijklei. “Het is een oud zeer dat al drie jaar bezig is. Een grote groep komt bingedrinken in de prairietuin aan het Theaterplein. Met vernielingen en wildplassen tot gevolg. De prairietuin ligt dan bezaaid met blikjes en gebroken flessen. Daar zitten een paar fils à papa tussen. Spreek je ze aan, krijg je te horen dat hun vader advocaat is die ‘de politiekers’ kent.”

In de districtsraad stemde niemand tegen het advies. Enkel de oppositiepartijen sp.a en PVDA+ onthielden zich. “Uit die hoek komt de vraag waarom de school dit niet kan oplossen. Ik weet dat er al sancties zijn geweest of brieven naar ouders. Maar dat lijkt weinig uit te halen. Ook een zachte aanpak of GAS-boetes helpen volgens mij niet. De politie moet de daders kunnen betrappen. Ze wuiven hun schuld altijd weg. En GAS-boetes worden wellicht door de ouders betaald. Nee, we vragen eindelijk om een repressieve aanpak met taakstraffen. Want de buurtbewoners en ook de toeristen vinden dit hemeltergend. Het is een wild idee: maar waarom in de prairietuin geen watersproeiers zetten die je kan laten werken wanneer die jongeren weer beginnen zuipen?”