Direct naar artikelinhoud
klimaat

België weigert ambitieuzere klimaatafspraken te ondertekenen

Federaal energieminister Marie Christine Marghem.Beeld BELGA

Op het laatste nippertje heeft ons land een engagement om met de Benelux scherpere klimaatdoelen na te leven niet willen ondertekenen. De Vlaamse regeringspartijen wijzen met een beschuldigende vinger naar Marie Christine Marghem (MR). De energieminister zou hen de tekst veel te laat hebben voorgelegd.

en

De ceremonie op de Nederlandse ambassade was goed voorbereid, maar het kwam er niet van. Samen met Nederland en Luxemburg zou ons land gisterenmiddag een verklaring ondertekenen waarin we ons ertoe verbinden samen te werken om ambitieuzere klimaatdoelen te bereiken. Dat ging niet door.

Minister Marghem daagde niet op hoewel dat zo gepland was en in plaats van een gezamenlijk ondertekende verklaring baarde de Benelux-dialoog een vagere en kortere intentieverklaring.

Talanoa-dialogen

Concreet zit het zo dat de Europese klimaatdoelen tegen 2030 niet zijn bijgesteld sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 is afgeklopt. De bedoeling is dat wel te gaan doen en daarom zijn er tussen lidstaten dialogen (de Talanoa-dialogen) gestart.

"Acht landen, waaronder al onze buurlanden, engageerden zich al expliciet om meer te gaan doen. Samen met Nederland en Luxemburg zou ook België zich nu achter die ambitie scharen, zodat de Benelux met één stem binnen Europa zou kunnen aandringen op scherpere ambities", zegt Lien Vandamme, klimaatexperte bij 11.11.11. "Maar op de dialoog die daarover gisteren was gepland in Brussel, is onze verantwoordelijke minister niet opgedaagd en is er geen gezamenlijke verklaring getekend. Dat is beschamend."

Het kabinet-Marghem ontkent evenwel dat er een probleem was. "De minister kon inderdaad op het laatste moment niet komen en stuurde een afgevaardigde, maar dat had alles te maken met de dringende persconferentie over de kerncentrales", zegt woordvoerster Marie-Ange Dhondt. "Wat de Talanoa-dialoog betreft, is er wel degelijk een ministeriële overeenkomst waarin staat dat er in de komende weken een verklaring komt die meer uitgewerkt zal zijn. Die tekst zal worden aangepast zodat er ook een langetermijnvisie in staat."

'Onze verantwoordelijke minister is niet opgedaagd en is er geen gezamenlijke verklaring getekend. Dat is beschamend'
Lien Vandamme, klimaatexperte bij 11.11.11

Kort dag

Hoe komt het dan dat de oorspronkelijke verklaring niet is ondertekend? De andere regeringspartijen wijzen met een beschuldigende vinger naar Marghem. Die zou de rest van de regering pas donderdag op de hoogte gebracht hebben van de tekst. De Vlaamse coalitiepartners waren not amused met de krappe timing, en stuurden Marghem wandelen. “Ze kan toch niet verwachten dat wij ons engageren zonder dat we de tijd krijgen om de zaken in die tekst te verifiëren?", zegt een hooggeplaatste N-VA-bron. "Dit is geen vodje papier. Het blijven internationale akkoorden, die ga je niet rap rap ondertekenen."

Eenzelfde geluid valt te horen bij CD&V en Open Vld. "Op zo'n korte termijn konden we dat niet ernstig bekijken. Dit was te kort dag." De Vlaamse partijen benadrukken dat aan dergelijke verklaringen doorgaans vergaderingen met alle regeringen in ons land voorafgaan, maar dat was hier dus niet het geval.

Dat Marghem de regering pas zo kort voordien op de hoogte bracht, is hoe dan ook opmerkelijk. De ceremonie van gisteren lag immers al een hele tijd vast. "Misschien dacht ze: 'We zullen dit er snel doorjagen', maar dat gaat zo niet. We gaan niet zomaar iets ondertekenen zonder dat we dat vooraf bestudeerd hebben. Zeker niet over zo'n thema", klinkt het eensgezind bij de andere partijen.

'Dit is geen vodje papier. Het blijven internationale akkoorden, die ga je niet rap rap ondertekenen'
Een hooggeplaatste N-VA-bron