© Shutterstock

Pensioenkas kost Nationale Bank 109 miljoen euro extra door inflatie

De Nationale Bank heeft vorig jaar een uitzonderlijk grote storting moeten doen om de impact van de hoge inflatie op de aanvullende pensioenen van 1.200 personeelsleden op te vangen. Zo schrijft De Tijd dinsdag.

mtm
Bron: BELGA

Zoals in veel ­bedrijven krijgen personeels­leden van de Nationale Bank naast hun wettelijk pensioen ook een aan­vullend pensioen, de zogenaamde tweede pijler. De kosten van dat aanvullend pensioen zijn vorig jaar spectaculair gestegen. Ze moest eenmalig 108,9 miljoen extra besteden aan de “financiering van het pensioenplan met vaste uitkeringen van een deel van het personeel”, staat in het ondernemingsverslag. Die uitgave komt boven op de ‘normale’ bijdrage, die vorig jaar 39,5 miljoen bedroeg. 

“De eenmalige dotatie moet de ­impact van de forse stijging van de inflatie in 2022 dekken”, klinkt het. De forse storting is vermoedelijk mee te ­verklaren door het feit dat relatief veel per­soneelsleden bijna de ­pensioenleeftijd bereikt hebben.

De personeelskosten bij de Nationale Bank zijn vorig jaar vooral door de extra bijdrage met 41 procent gestegen tot 451 miljoen euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer