Katrien Meys bij haar Lachmobiel met wimpertjes en allerlei attributen die je voortaan door Vlaanderen kan zien snorren.© kma

Katrien tuft voortaan met vrolijkmakende Lachmobiel rond: “Van lachen word je echt high, zelfs op commando”

Zoersel, Malle -

Het vrolijkste autootje van de wijde omgeving? Dat moet de Lachmobiel van Katrien Meys (44) uit Zoersel zijn. Zondag 5 mei tijdens Wereldlachdag reed de gecertificeerde lachcoach voor het eerst uit met haar blauw-witte bolide met wimpertjes vol blijmoedige zonnetjes en smiley’s.

Kristin Matthyssen

Katrien Meys gooide haar zekerheden als vastbenoemde administratief bediende in het onderwijs enkele jaren geleden overboord om lachcoach te worden. Sindsdien kan je in Park Hallehof in Halle-Zoersel of Domein de Renesse in Oostmalle geregeld wandelgroepjes horen ginnegappen, bulderen, giechelen, schuddebuiken, brullen en hikken. Het zijn twee van de favoriete parken waar Katrien lachwandelingen organiseert. Maar ze gaat eigenlijk overal naartoe, liefst naar onontdekte natuurparels. Lachen maakt gelukshormonen los, zelfs op commando. Tijdens Wereldlachdag op 5 mei reed Katrien Meys voor de eerste keer uit met haar Lachmobiel.

Ze straalt nog helemaal als we haar ’s middags op de parking van Domein de Renesse treffen. Blijkt dat ze nog vol geluksendorfines zit van een twee uur durende lachwandeling ’s morgens in Park Hallehof. “We waren met een groep van zeven”, vertelt ze, met lachrimpeltjes naast haar ogen. “Ik organiseer nu al een tijdje lachwandelingen met mijn bedrijfje Wandel met Gevoel. Maar ik ga ook meer en meer op verplaatsing naar bedrijven, scholen en rusthuizen die me boeken voor een lachyogaworkshop. Daarom heb ik mijn auto gepimpt tot een Lachmobiel, om in de juiste stemming te arriveren. Ik merkte daarnet onderweg al opgestoken duimen van andere weggebruikers. Het is al zo’n zure wereld, iedereen heeft nood aan vreugde.”

Katrien Meys maakt deelnemers high van het lachen.© kma

De missie van Katrien is om zoveel mogelijk mensen de kracht van de lach te laten herontdekken. “Het is het allerbeste anti-stressmiddel en medicijn. Lachen verlaagt cortisol, het stresshormoon. Je longcapaciteit verbetert en het traint de buikspieren en het middenrif. Volwassenen lachen gemiddeld slechts vijftien à twintig keer per dag, terwijl kinderen 300 à 400 keer per dag lachen. Onder het motto ‘een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd!’ wil ik met mijn autootje zo veel mogelijk mensen laten lachen.

“Het is al zo’n zure wereld, iedereen heeft nood aan vreugde”

Katrien Meys

Lachcoach

De Indiër Madan Kataria, de lachgoeroe die lachyoga lanceerde, ontdekte dat ons brein niet het verschil herkent tussen een echte lach en een ‘alsof-lach’. “Dus je moet dus zeker niet eerst een mop horen om al die gelukshormonen te krijgen. Kataria is ook de man die de Werelddag van de Lach op de eerste zondag van mei introduceerde.”

De Lachmobiel heeft lange wimpers.© kma

Samen met haar Lachmobiel introduceerde Katrien een kaartendek met 44 zelfontworpen kaartjes met lachoefeningen uit de lachyoga. Via QR-codes op de kaarten zie je Katrien de oefeningen demonstreren. Wie geen QR-code-gedoe wil, kan in een schattig klein bijhorend lachboekje verdere uitleg krijgen. “Een ideale tool om tijdens de dag anti-stressmomentjes in te lassen”, lacht Katrien.

De Zoerselse lachcoach houdt van cadeautjes geven. Voor de Wereldlachdag had ze speciale snoepzakjes gemaakt met lachzoetjes. Voor de rusthuisbewoners heeft ze antistressballen met een lachend gezichtje gekocht. “Die ga ik uitdelen, voor die ouderen is dat meteen een goeie knijpoefening.”

Naast lachwandelingen organiseert Katrien ook zelfzorg-activiteiten.

www.wandelmetgevoel.be

Het kaartendek met 44 kaarten met lachoefeningen en een lachboekje. Katrien is het roodharig cartoonfiguurtje op de kaarten.© kma

De Lachmobiel van Katrien arriveert nergens onopgemerkt.© kma

© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners