Onder andere organisaties zoals ABVV, Beweging.net, Okra en SAAMO zitten mee achter de krachtlijnen
VRT NWS Regio Limburg

53 Limburgse middenveldorganisaties willen beter sociaal beleid na lokale verkiezingen

53 Limburgse spelers uit het middenveld hebben samen 8 suggesties geformuleerd voor lokale besturen om een sterk lokaal sociaal beleid uit te werken na de verkiezingen van oktober. De organisaties vragen ook om een plek aan de tafel, omdat zij de expertise hebben en dichter bij de bevolking staan. 

"De acht punten vertegenwoordigen het sterke sociale beleid dat we na de verkiezingen tot stand willen zien komen. Ze zijn samengesteld door 53 sociale welzijnsorganisaties, die de expertise bezitten", schetst organisatrice Carien Neven het initiatief. 

Je kan de suggesties volgens Neven niet los van elkaar zien. "Als kinderen niet gezond en veilig opgroeien, lijden hun prestaties op school eronder. Als er niet voldoende kinderopvang is, kunnen mensen niet werken. Dan liggen inkomens te laag om betaalbare huisvesting te vinden." 

Naast de 8 punten reiken de organisaties vooral de hand uit. "We willen hen graag helpen om dat beleid voor de komende zes jaar uit te tekenen. We weten waar de noden liggen en hebben de kennis om er iets aan te doen." 

Wat zijn de acht krachtlijnen? 

  1. Hulp- en dienstverlening in de buurt 
  2. Betaalbaar wonen 
  3. goed uitgebouwde kinderopvang 
  4. sociale onderbescherming aanpakken 
  5. een warme plek voor iedereen 
  6. toegankelijke scholen 
  7. laagdrempelig cultuur- en vrijetijdsaanbod 
  8. toegankelijke gezondheidszorg 

De initiatiefnemers hebben bewust gekozen om het kort te houden. "Het kan bondig lijken, maar dat lijkt ons efficiënter dan allemaal een memorandum te schrijven. Politici worden overstelpt door memoranda. We zullen dan ook op gesprek gaan bij alle provinciale partijvoorzitters. De 53 organisaties zitten natuurlijk vertakt in heel Limburg en gaan ook lokaal in overleg", aldus Neven. 

Investering met hoog rendement

Het is belangrijk om een universeel plan te maken. "Sterk lokaal sociaal beleid is er voor iedereen, maar met speciale aandacht voor de kwetsbaren. Een sterk beleid neemt iedereen mee en de meest kwetsbaren gaan er het meeste baat bij hebben", vat de organisatrice samen. 

Volgens de organisaties is sociaal beleid dan ook geen uitgavenpost, maar een kans om winst te maken. "Een goed beleid bespaart je latere kosten om discriminatie weg te werken. Mensen zullen minder beroep moeten doen op hulpverlening. Wie meer verdient, betaalt ook meer belastingen die de gemeente kan herinvesteren", aldus Neven. 

Volgens Claudia Mellebeek, directeur van SAAMO, profiteert ook de rest van de samenleving. "Kwetsbare groepen staan aan de zijlijn en weten niet eens dat ze bepaalde rechten hebben. Lokale besturen kunnen die kloof dichten. Als ze daarin slagen, komt dat iedereen ten goede omdat die mensen weer bijdragen aan de samenleving." 

Taart om af te sluiten

De organisatoren zijn het erover eens dat een preventief sterk sociaal beleid veel toekomstige moeilijkheden zal wegnemen. Om hun goede intenties te tonen, trakteerden ze het schepencollege op taart. "Er wordt vandaag al samengewerkt, maar er is nog enorm veel potentieel. Wij vertegenwoordigen de stem van de man op de straat, iemand van wie de politiek soms verder afstaat", besluit Mellebeek. 

Meest gelezen