Direct naar artikelinhoud
AchtergrondEurovisie 2024

Mustii haalt finale Songfestival niet: ‘Het draait om de boodschap die ik deel’

Mustii haalt finale Songfestival niet: ‘Het draait om de boodschap die ik deel’
Beeld AFP

Het feestje is vroeger stilgelegd dan verwacht: ons land stoot niet door naar de finale van het Eurovisiesongfestival. Jammer voor kijkend België en Mustii. ‘De Morgen’ sprak hem en volgde de artiest tijdens zijn avontuur in Malmö. ‘Het is een sterk jaar qua competitie, we hebben hier jammer genoeg geen volledige controle over.’

Mustii, artiestennaam van Thomas Mustin, ziet er zichtbaar teleurgesteld uit wanneer ons land niet wordt afgeroepen als één van de finalisten voor komende zaterdag. Dat de Belgische inzending in aanloop naar het muziekfestival als kanshebber werd beschouwd, maakt het eens zo pijnlijk om de tweede halve finale niet te overleven.

“In dit gedeelte van de race is er geen jury meer, enkel de kijkers thuis beslissen. Dat maakt het eens zo moeilijk”, vertelde hij ons daags voordien. “Maar ik ben vooral naar hier gekomen om anderen te raken. Wanneer ik berichten ontvang van mensen die door een moeilijke periode gaan en mijn lied hen daarbij helpt, dan heb ik mijn doel bereikt. Het moet niet per se om winnen gaan.”

In augustus 2023 werd Mustii al aangesteld door de RTBF als Belgische kandidaat voor het Eurovisiesongfestival 2024. “Ik was de eerste artiest van alle deelnemende landen die gelost werd. Fans van de wedstrijd hadden de vorige editie nog niet volledig verteerd, of daar was ik al”, lacht hij. “In Wallonië gebruiken we de uitspraak ‘de eersten zullen de laatste zijn’, laat ons hopen van niet.”

Het effectieve puntenaantal van België, en de positie waarop we strandden, kennen we pas na afloop van de competitie. “De Franstalige publieke omroep gaf trouwens toe mijn muziek niet echt te kennen, ze kozen me voor mijn profiel. Samen met hen ben ik op zoek gegaan naar een geschikt nummer.”

Het lied dat werd gekozen, ‘Before the party’s over’, lag al klaar. Het verschijnt binnenkort op het nieuwe album van de artiest.

Drama queen

Mustii is voornamelijk gekend in Franstalig België. Daar wordt hij beschouwd als een gevestigd artiest. “Dat sommigen dat zien als een risico begrijp ik niet. Het Eurovisiesongfestival bewijst al langer dat het een kwalitatief merk is, en niet het kitscherige waar het vroeger mee vergeleken werd. Ook de artiesten van Frankrijk (Slimane, LB) en het Verenigd Koninkrijk (Olly Alexander, LB) draaien al langer mee in de industrie. Als het fout loopt, dan is dat maar zo. Wij kunnen altijd terugvallen op andere projecten. Daarom zie ik deze deelname als een uitdaging, en niet per se als iets waar mijn volledige carrière van afhangt.”

Naast zanger is Mustii ook jurylid van Drag Race Belgique en acteur in zowel Belgische als Franse producties. “Ik wilde geen brandweerman of piloot worden, maar acteur. Die behoefte kan ik ook vervullen dankzij muziek. Het podium, dat vraagt een soort van alter ego. Daarom zie ik mezelf eerder als een acteur die muziek maakt.”

Toen hij zich enkele jaren geleden in het Songfestival begon te verdiepen, leek het voor hem een logische match. “Het gaat over verschillende facetten matchen. Dat probeer ik natuurlijk te doen bij alle muziek die ik maak. Maar zeker voor Eurovisie moet je het theatrale omarmen. Ik heb daar helemaal geen probleem mee, ik ben wel graag een drama queen.”

De videoclip die samen met het lied ‘Before the party’s over’ in februari werd gelost, beloofde dat dramatische effect: rook, glitter en weinig kleren om het lijf. Dat klinkt als de ultieme Songfestival-combinatie. “Toch wil ik dat de muziek blijft primeren, en de boodschap die ik uitdraag. We gebruiken soms te veel glitter in ons leven om net te verdoezelen dat het minder met ons gaat. Daarom: hou vol, kijk vooruit. Dat heb ik ook doorgetrokken op het podium.”

Mustii start achteraan, weg van het publiek, om vervolgens de hele zaal voor een apotheose tegemoet te komen. Daarbij maakt hij een tussenstop tussen tientallen microfoons. “Deze staan symbool voor de vele stemmen die je hoort, de kritiek die je ontvangt. Maar ook voor de mensen die je erdoor sleuren.” Dat hij voor zijn act een internationaal achtergrondkoor via een wedstrijd samenstelde, heeft niet mogen baten.

Loslaten

Opvallend: Mustii verscheen tijdens de halve finale onverwachts met de boodschap ‘PEACE’ op de arm. Terwijl de organisatie achter het Songfestival, de EBU, expliciet had gevraagd aan de delegaties dit niet te doen. De deelname van Israël, die wel doorstootte naar de finale, ligt gevoelig.

Mustii verscheen tijdens de halve finale onverwachts met de boodschap ‘PEACE’ op de arm.Beeld AP

“Het is gewoon jammer dat dit topic het hele gebeuren overschaduwt. Ik ben naar hier gekomen voor mijn muziek en de ervaring. Natuurlijk begrijp ik dat we niet kunnen wegkijken, maar een boycot zou niets veranderd hebben.”

Enkele weken voor de start van het Songfestival ondertekende Mustii samen met enkele andere deelnemende artiesten een statement waarbij werd opgeroepen tot een wapenstilstand en de vrijlating van Israëlische gijzelaars. “Sindsdien heb ik net zoals mijn collega’s bijzonder harde reacties ontvangen. Maar laat me duidelijk zijn: niet ik ben het slachtoffer in dit verhaal, maar de mensen die dagelijks de situatie moeten ervaren. Ik heb me op een bepaald moment van de kritiek afgesloten. Wat ik ook zei of deed, het was nooit goed genoeg.”

“Laat het los”, dat was ook de tip die hij van zijn voorganger kreeg: Gustaph, de Belgische inzending van 2023. “Ik heb bijna elke dag met hem gebeld tijdens mijn traject hier in Malmö, hij heeft me door deze periode geloodst. Het is moeilijk uit te leggen wat je als deelnemer moet doorstaan, er komt zoveel bij kijken.”

Persmomenten, repetities, optredens in de stad, sociale media... Het begon zichtbaar een tol te eisen van Mustii. Hoewel hij vooraf aangaf elke stap te willen doorlopen, annuleerde hij de voorbije week last-minute enkele evenementen. “Het is erg moeilijk om me-time te vinden, zeker hier ter plaatse. Gelukkig krijg ik veel steun van mijn team. Dat is trouwens op en top Belgisch, met Vlamingen, Walen en Brusselaars. Dat was voor mij een voorwaarde. We vertegenwoordigen België, dan moeten we dat ook uitstralen.”

Ondanks dat de wedstrijd vroeger eindigt voor België dan gehoopt, blijft Mustii trots op zijn nummer. “Je weet dat het fout kan lopen, maar dit lied is gewoon heel persoonlijk. Het is mijn DNA. Dat het meteen werd omarmd door het volk dat ik vertegenwoordig, de Belgen, was voor mij al een overwinning. Want muziek blijft het belangrijkste in deze wedstrijd. Dat zegt ook de slogan van het Songfestival United by Music. Dat heb ik steeds in het achterhoofd gehouden.”

Jammer genoeg eindigt ons feestje in mineur. Volgende keer beter dus, op naar 2025. Dan is het opnieuw aan VRT om zich over het festival te ontfermen. De openbare omroep bevestigt alvast de terugkeer van de nationale preselectie Eurosong, wegens groot succes verlengd. Als dat geen opkikker is om het Belgische Eurovisie-seizoen officieel mee af te sluiten.