Ooievaars nemen rustpauze op daken in Essense wijk

Het was een schitterend gezicht. Zeven ooievaars die neerstreken op vier daken in wijk Horendonk in Essen. Wellicht zijn de dieren bezig met hun jaarlijkse trektocht naar het zuiden.

Margo Tilborghs

Heel wat bewoners van wijk Horendonk waren getuige van dit wonderlijke schouwspel. Je krijgt immers niet alle dagen een ooievaar op je dak. Toch gebeurde het vrijdagavond.

"Toen ik rond 19.30u thuis kwam, waren de ooievaars juist neergestreken", zegt Patrick Vanveldhoven. "De vogels hadden zich verdeeld over vier daken in onze straat. Waarschijnlijk zijn ze begonnen aan hun jaarlijkse trek naar het zuiden en hebben ze, om te overnachten, niet kunnen weerstaan aan de gemakkelijke platte schoorstenen om te rusten. Het is voor mij uitzonderlijk dat ik in de vrije natuur een groep van 7 ooievaars kon spotten. Het feit dat ze op ons dak kwamen zitten, en je er zo dicht bij kon komen, is toch wel bijzonder."

"De ooievaars zaten goed in de pluimen", vertelt Patrick nog. "Ze legden hun veren constant goed met hun snavel. Bij sommige ooievaars kon je zien dat ze geringd waren. Ik veronderstel dat ze uit Nederland komen. Ik weet dat er een grote kolonie in dierenpark Blijdorp te Rotterdam zit. Misschien zijn ze wel van daar afkomstig."

De volgende ochtend waren de ooivaars alweer vertrokken, wellicht naar warmere oorden.

Beelden: Patrick Vanvelthoven

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER