De Knautiabij houdt van het stuifmeel van beemdkroonplantjes.© Maarten Jacobs

Leerlingen PTS kweken plantjes voor Knautiabij: “Zeldzame soort meer kansen geven”

Mechelen/Sint-Katelijne-Waver -

Leerlingen van PTS Mechelen planten volgende week dinsdag 720 beemdkroonplantjes aan in Kauwendaal. De actie in samenwerking met Natuurpunt moet de overlevingskansen van de Knautiabij vergroten.

In Sint-Katelijne-Waver is een kolonie van de Knautiabij kwetsbaar. “Deze grondbij is volledig afhankelijk van de nectar van beemdkroon. Ze verzamelt het roze stuifmeel aan haar achterpoten om haar larven te voeden”, zegt Kurt Stevens van Natuurpunt Kauwendaal. Daarom proberen natuurliefhebbers in de omgeving groeiplaatsen te creëren voor beemdkroon en de grondbij.

Die hebben ze in Mechelen-Noord gevonden aan de treinsporen in de Duivenstraat. Afgelopen zomer hebben vrijwilligers er zaden verzameld. “Samen met hun leerkracht Hilde Degraen hebben de leerlingen de zaden intussen opgekweekt tot 720 natuurwaardige voedingsbronnen. Zo geven we een zeldzame soort meer kansen”, vertelt Stevens.

Het project is het begin van een mooie nieuwe samenwerking. (svh)

LEES OOK. Natuurpunt en RC Pastel nemen nieuwe picknickbank in natuurgebied Kauwendaal in gebruik: “Vormt grote meerwaarde”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners