Wie studerende kinderen heeft, weet dat de airfryer de croque-monsieurmachine aan het verdringen is . Ook Jamie Oliver heeft al lang in de gaten dat het een blijvertje is, dit keukentoestel. En dus komt hij met een kookboek boordevol smakelijke, maar vooral ook gezonde recepten die je in de air-fraai-er kunt klaarmaken. Smakelijk!
Jamie Oliver hoeven we nauwelijks voor te stellen. De Brit kreeg ooit de bijnaam The Naked Chef omdat hij gerechten terugbrengt tot hun essentie. Tot op vandaag vind je die filosofie terug in zijn recepten. Zijn nieuwste kookboek, Easy airfryer, draait om dagelijkse maaltijden die je in de airfryer kan klaarmaken. Bij elk recept vind je een overzichtelijk lijstje met voedingswaarden per portie. Jamie wil namelijk ook inspireren om duurzamer te eten, vandaar dat 72% van de recepten vegetarisch is of minder vlees (30% minder dan gebruikelijk) bevat. Alles draait bij Jamie om balans: op je bord en in je lichaam.
Easy airfryer, Groots en geweldig lekker eten, Jamie Oliver, uitgegeven bij Kosmos, 27,50 euro.
Crumble met peer en bramen
Voor 6 personen
Voorbereiding 12 minuten - Kooktijd 50 minuten - 1 pan
Snijd de peren en appels in zes partjes en verwijder de klokhuizen. Hak de stemgember fijn. Haal de mand uit de airfryer en doe de stukjes appel en peer, de bramen en de gember erin. Voeg een klont van de boter, de geraspte schil en het sap van de sinaasappel, en 2 eetlepels stemgember siroop toe. Meng alles goed en stoof het fruit 40 minuten op 180 °C, terwijl je halverwege roert, of tot het zacht is.
Doe intussen de havermout in een kom. Snijd de rest van de boter in blokjes, doe ze erbij en wrijf ze met je vingers door elkaar. Voeg de rietsuiker en kaneel toe, breek de cornflakes wat kleiner en doe ze erbij en meng alles goed.
Strooi de crumble op het fruit, bak de boel nog 10 minuten op 180 °C of tot er een goudbruin, pruttelend korstje op zit, en serveer de crumble warm. Heerlijk met vla, crème fraîche of roomijs.
Lamsköfte
Voor 2 - Voorbereiding 20 minuten - Kooktijd 20 minuten - 1 pan
Doe de couscous in een kom en rasp de citroenschil erover. Giet er een laagje kokend water op, dek af en zet opzij.
Hak de abrikozen en pistachenootjes fijn en doe ze met het gehakt, de ras el hanout en een flinke snuf zeezout en zwarte peper in een andere kom. Prik de couscous met een vork los, doe een derde deel bij het gehaktmengsel en werk met schone handen door elkaar.
Verdeel het mengsel in 8 gelijke porties, maak er met de hand köftes van maar houd het oppervlak wel een beetje grof om het korstje extra krokant te maken. Leg ze in de pan van de airfryer, besproei ze met olijfolie en bak ze 20 minuten op 180 °C, of tot ze sissen. Keer ze halverwege om.
Pel en snijd de rode ui intussen in flinterdunne ringen, marineer ze met een snuf zout en 2 eetlepels rodewijnazijn, en laat ze even trekken.
Hak de kruidenblaadjes fijn en doe ze met een flinke kneep citroensap en 1 eetlepel extra vierge olijfolie bij de resterende couscous. Laat de kikkererwten uitlekken, hussel ze erdoor, voeg naar smaak peper en zout toe en verdeel over de borden.
Leg de köftes erop, roer de harissa heel even door de yoghurt en schep hem ernaast. Strooi de ingemaakte uitjes erover en serveer met partjes citroen.
20 g gemengde pitten en zaden, zoals zonnebloem, pompoen, lijnzaad en maanzaad
1 grote snee brood (100 g)
80 g cheddar
1 groentebouillonblokje
1 bos bladpeterselie (30 g)
1 eetlepel olijfolie
peper
zout
Doen
Doe de broccoli in je airfryer. Maak de lente-uitjes schoon, hak ze in grove stukjes, strooi ze bij de broccoli en hussel ze door elkaar met 1 eetlepel olijfolie en zeezout en zwarte peper naar smaak. Verhit de boel 15 minuten op 200 °C, terwijl je af en toe schudt, of tot de broccoli zacht is.
Druk de pitten en zaden met je vingertoppen in het oppervlak van het brood, besprenkel ze met 1 theelepel olie en rasp er een laagje kaas over. Rooster het broodje 7 minuten op 180 °C in de kleine lade, of tot het goudbruin en crispy is, en snijd het in reepjes.
Haal de broccoli als ie zacht is uit de airfryer en doe hem in een passende ovenschaal of bakvorm, rasp de rest van de kaas erover, verkruimel het bouillonblokje erboven, snipper het grootste deel van de bos peterselie erover (met steeltjes en al), en giet er 400 ml kokend water bij.
Maal de soep voorzichtig met een staafmixer glad en voeg zo nodig nog een extra scheutje water toe. Breng op smaak, plaats de lade voorzichtig terug en kook de soep nog 5 minuten op 180 °C, of tot ze gloeiend heet is.
Verdeel over mokken of kommen, pluk de rest van de peterselie erover en besprenkel de soep als je wilt met een beetje extra vierge olijfolie. Serveer met de soldaatjes.
TIP Als abonnee van het Nieuwsblad krijg je ook gratis dé fiets- en wandelapp RouteYou cadeau.