© Joris Herregods

1.280 euro en fles champagne voor wie collega aanbrengt bij Protime

Softwarebedrijf Protime uit Aartselaar werft meer dan de helft van zijn werknemers aan zonder een vacature te plaatsen. Het personeel brengt gewoon zelf vrienden aan, en krijgt daarvoor 1.280 euro én een fles champagne.

Christof Willocx

Protime is gespecialiseerd in programma’s voor tijdsregistratie en personeelsplanning. Het bedrijf stelt 250 mensen tewerk. Dat zijn er dubbel zo veel als vijf jaar geleden. Dit jaar heeft Protime al 58 mensen aangeworven.

“Volgend jaar nemen we opnieuw vijftig mensen aan”, zegt Peter S’Jongers, oprichter en algemeen directeur van Protime. “We zoeken onder meer softwareontwikkelaars, consultants en mensen voor de afdelingen marketing en verkoop.”

De sterke groei van het bedrijf is te danken aan het feit dat bedrijven steeds meer flexibele werkvormen aanbieden, zoals glijdende uren en het toenemende succes van flexijobs. “Wij maken een programma waarmee werkgevers snel uurroosters kunnen opstellen. Een tweede reden voor de groei is dat we onze werknemers kansen geven om zich te ontplooien. Ze denken actief mee over nieuwe toepassingen, en creëren zo soms zelfs nieuwe functies.”

Fles champagne

Informaticaspecialist is een knelpuntberoep. Maar Protime heeft geen problemen om geschikte mensen te vinden. “Meer dan de helft van onze vacatures is dit jaar ingevuld via ons eigen personeel”, zegt S’Jongers. “Onze werknemers weten het best welke kwaliteiten nodig zijn om bij ons te werken. Zij brengen dus de meest geschikte mensen aan.”

Als extra stimulans krijgen werknemers een fles champagne op de eerste werkdag van een persoon die ze hebben aangebracht. “Als die persoon zes maanden in dienst blijft, krijgt de werknemer die de nieuwe persoon heeft aangebracht 1.280 euro. Dat wordt uitgekeerd als flexibel loonpakket. De werknemer mag met dat geld bijvoorbeeld een fiets leasen of extra dagen vakantie nemen.”

Bram Van Hooydonck heeft acht maanden geleden 1.280 euro verdiend door Emelie Ceusters aan te brengen. “Emelie is een vriendin. Ze is sociaal en kan zich in iets vastbijten”, zegt Bram. “Emelie werkte op een personeelsdienst en is bij ons omgeschoold tot hr-consultant die onze software bij klanten kan implementeren. Zonder die 1.280 euro had ik haar ook aangebracht, maar het is een leuke extra.”

Ook andere bedrijven

Protime is niet het enige bedrijf dat zijn personeel beloont als het nieuwe collega’s aanbrengt. Zo schenkt busbouwer Van Hool een Bongobon van 300 euro, Janssen Pharmaceutica en Partena Ziekenfonds een eenmalige bonus van 500 euro bruto en bank Argenta twee extra verlofdagen.