De Georgische president Salome Zoerabisjvili heeft haar veto ingezet tegen de wet over "buitenlandse inmenging".
Foto: AP

Georgische president zet symbolisch veto in tegen omstreden wet over 'buitenlandse invloed'

De Georgische president Salome Zoerabisjvili heeft haar veto ingezet tegen de omstreden wet die de 'buitenlandse invloed' aan banden moet leggen. Dat heeft ze vandaag aangekondigd. Volgens haar is die wet "Russisch in essentie" en in strijd met de Georgische grondwet. De wet gaat nu terug naar het parlement, waar de regeringspartij Georgische Droom, die de wet gelanceerd heeft, haar veto naar verwachting zal terugdraaien.

Waarover gaat het?

De 'wet op buitenlandse invloed' is een wetsvoorstel van regeringspartij Georgische Droom. De omstreden wet houdt onder meer in dat organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit andere landen krijgen en zich bezighouden met politieke activiteiten, zich moeten laten registreren als "organisaties die de belangen van een buitenlandse mogendheid nastreven".

In een eerdere versie - die bijna identiek was - ging het nog over 'buitenlandse agenten', maar die term botste op te veel kritiek. Een "politieke activiteit" wordt overigens ruim geïnterpreteerd, waardoor ook ngo's en mediakanalen in het vizier komen.

Al wekenlang wordt er in het Oost-Europese land massaal geprotesteerd tegen de omstreden wet. Ondanks het protest, werd het wetsontwerp eerder deze week goedgekeurd door het Georgische parlement. 

Maar de Georgische president Salome Zoerabisjvili zet nu haar veto in tegen de wet. Dat heeft ze laten weten op een persconferentie in hoofdstad Tbilisi. "Deze wet is in zijn essentie, in zijn geest, een Russische wet, die in strijd is met onze grondwet en alle Europese normen, en is een obstakel voor de Europese weg," aldus de president.  

"Wet moet worden afgeschaft"

"Het veto is juridisch correct en zal vandaag aan het parlement worden voorgelegd", voegde ze eraan toe. "De wet kan niet veranderd of verbeterd worden - deze wet moet worden afgeschaft."

De wet staat volgens de tegenstanders haaks op de ambitie van Georgië om toe te treden tot de Europese Unie. Georgië heeft sinds vorig jaar namelijk het statuut van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie.

Maar die ambitie komt nu dus in het gedrang. Zo waarschuwde de EU eerder deze week al voor de negatieve impact van de wet op de integratie van het land in de EU. Ook de NAVO liet weten dat de wet het lidmaatschap van het militaire bondgenootschap in de weg staat.

De Kaukasusrepubliek heeft al jaren de ambitie om de betrekkingen met het westen te verdiepen, maar Georgische Droom wordt er door de oppositie van beschuldigd het land ongemerkt dichter bij Rusland te willen brengen. De wet gaat nu terug naar het parlement, waar de regeringspartij Georgische Droom, het veto naar alle waarschijnlijkheid zal herroepen. 

Meest gelezen