Maria, Leonie, Achten viert op 9 mei haar 100ste verjaardag.© rdr

Leonie is 100: “Elke woensdag wandel ik naar het parochiehuis om met vriendinnen een cavaatje te drinken”

Bocholt -

Het is weinigen gegeven om hun 100ste verjaardag te vieren in zo’n goede gezondheid als Maria Achten, Leonie voor de vrienden. Deze kersverse eeuwelinge geniet van elke minuut: “Het leven, met geluk en verdriet, moet je pakken zoals het komt”.

Roger Dreesen

Leonie Achten, werd als zevende kind van acht kinderen geboren in Bocholt op 9 mei 1924. “Mijn ouders boerden en de vijf dochters en drie zonen moesten meewerken op de boerderij. Mijn vader was nog 33 jaar schepen in Bocholt”, vertelt Leonie trots. De Tweede Wereldoorlog en de wereld die snel veranderde, ze heeft het heel bewust meegemaakt. “Op 10 mei 1940 begon de oorlog, onze kerk stond toen in brand. Natuurlijk vergeet je nooit het einde van de oorlog en de bevrijding, in mei 1945. Vanaf toen ging het allemaal beter”, klinkt het.

Na de oorlog trouwde Leonie met Twan Ruttens, ze boerden in Veldhoven waar ze ook een huis bouwden. Leonie en Twan kregen vier kinderen, 6 kleinkinderen en 5 achterkleinkinderen. “Ik heb een goed leven gehad met Twan, hij overleed toen hij 77 jaar was, veel te jong”, zegt Leonie. Koken, dat zat er van jongs af in. “Ik werd veel gevraagd voor communie- en familiefeesten. En op dinsdag gingen Twan en ik dansen. Ook leerde ik op latere leeftijd zwemmen en samen met Okra, waar ik na 38 jaar erelid van ben, ontdekte ik Frankrijk”, vertelt Leonie.

Leonie samen met haar vier kinderen.© roger dreesen

Zelfstandig

Haar hersenen trainen doet Leonie nog elke dag: “De kop moet goed blijven. Dus oefen ik elke dag door kruiswoordraadsels in te vullen en Het Belang te lezen.” Leonie blijft ondanks haar leeftijd heel actief, positief en vitaal. “Ik ben altijd content en probeer ook nog zo veel mogelijk zelf te doen. Mijn eten wordt gebracht en elke woensdagnamiddag wandel ik naar het parochiehuis om met vriendinnen een cavaatje of een rood wijntje en een koffie te drinken. Goei compagnie, dat is belangrijk”.

Leonie woont ondertussen al 14 jaar zelfstandig in Bocholt centrum. Dat ze 100 jaar is geworden kan ze zelf amper geloven, maar ze geniet nog altijd met volle teugen van het leven. Sinds haar 80ste verjaardag vieren haar kinderen Leonie om de vijf jaar met een groot familiefeest. “Mensen ontmoeten, een wandelingetje maken of een babbeltje slaan, dat doe ik nog graag”, zegt Leonie. Leonie werd in de bloemetjes gezet door het schepencollege. “Met de wensen van het koningspaar en een gemeentelijke feestbon van 100 euro, die je vrij kan spenderen. Misschien voor het wekelijkse cavaatje in het parochiehuis met uw vriendinnen”, gaf burgemeester Stijn Van Baelen een voorzet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer