Meerdere “gele hesjes” in Frankrijk veroordeeld wegens geweld tijdens protest tegen brandstofprijzen

© AFP

In Frankrijk zijn maandag meerdere “gele hesjes” veroordeeld omdat ze zich schuldig maakten aan geweld.

LEES OOK. Onze man in het spoor van de Belgische ‘gele hesjes’: “Wij gaan door tot het hele land platligt” (+)

Zo kreeg een 32-jarige lasser van de correctionele rechtbank van Straatsburg een effectieve celstraf van vier maanden opgelegd omdat hij het leven van derden in gevaar had gebracht en het verkeer hinderde. De man vormde zaterdag op de A35 in Straatsburg een menselijke ketting en stak samen met nog vier andere actievoerders de middenberm over.

De dertiger, vader van twee kinderen, had op zijn strafblad al twaalf veroordelingen staan, waarvan de helft wegens geweldsdelicten. Hij was de enige betrokkene die onmiddellijk voor de rechter moest komen. Zijn vier kompanen hadden geen strafblad en verschijnen pas in februari voor de correctionele rechtbank.

Het parket van Saint-Brieuc, in het departement Côtes-d’Armor, meldde op haar beurt dat een “geel hesje” maandag vier maanden cel met uitstel kreeg wegens onder andere “rebellie” en “bedreigingen” aan het adres van twee agenten tijdens een actie in Loudéac. De man kreeg ook een werkstraf van 40 uur opgelegd. Hij zou twee agenten van de motorbrigade die hem wilden oppakken hebben verwond. Een andere actievoerder die beschuldigd wordt van geweld tegen een politieagent verschijnt in februari voor de rechter.

Nog politiegeweld in Viry-Noureuil (Aisne), waar maandagnamiddag een agent tijdens zijn dienst uit zijn wagen was gestapt om een barrière te verplaatsen. Hij kreeg van een manifestant een vuistslag in het gezicht. De agent belandde in het ziekenhuis voor onderzoek, terwijl de dader werd opgepakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen