Direct naar artikelinhoud
donald trump

Trump betrapt op 26 leugens per dag

President Donald Trump.Beeld AP

Donald Trump heeft gelogen als nooit tevoren in aanloop naar de verkiezingen. Sinds hij president werd, uitte hij 4,4 onwaarheden per dag. Maar in de maand voor de midterms liep dat op 26.

Het is de Canadese krant Toronto Star die nauwgezet noteert hoe vaak het Amerikaanse staatshoofd een valse bewering de wereld instuurt. Dat wordt geturfd in al zijn tweets, zijn speeches en zijn interviews.

De krant hanteert daarbij een milde terminologie: zo spreekt ze doelbewust niet over ‘leugens’ omdat niet altijd duidelijk is of Trump beseft dat hij de waarheid verdraait. “In sommige gevallen kan hij onwetend of verward geweest zijn”, klinkt het vergoelijkend.

Sinds Trump de eed aflegde op 20 januari 2017, werd hij al 3.749 keer op een valse bewering betrapt. Goed voor een gemiddelde van 4,4 per dag. Maar in de maand vóór de tussentijdse verkiezingen van 6 november dit jaar liep dat daggemiddelde op tot 26,3. De absolute piek lag op de maandag die aan de stembusslag voorafging. Toen kreeg hij 74 valse beweringen over zijn lippen. Op de zondag voor de verkiezingen waren er dat 54 en ‘s zaterdags kwam hij aan 58.

Sinds Trump de eed aflegde op 20 januari 2017, werd hij al 3.749 keer op een valse bewering betrapt

In de twee maanden vóór de midterms uitte Trump 1.176 onwaarheden, meer dan de 1.011 van heel 2017. En het is niet alleen omdat hij meer sprak in de aanloop naar de verkiezingen dat hij al zijn records heeft gebroken. Uit een analyse die de Toronto Star in juli publiceerde, bleek al dat het liegen sowieso toeneemt. In 2017 zat er een valse bewering in elke 26 woorden die Trump publiekelijk uitte, terwijl dat in de eerste helft van 2018 al één onwaarheid per 14 woorden bedroeg.

Van de 815 valse beweringen die Trump in de 31 dagen vóór de midterms heeft geuit, gingen er begrijpelijkerwijze het meest over de Democraten: 214 om precies te zijn. Op de tweede plaats kwam het thema immigratie, met 201 valse claims.