Direct naar artikelinhoud
NieuwsKunst

Schilderwerken ‘Les Mays’: gered uit brandende Notre-Dame en nu voor het eerst in 160 jaar gezamenlijk aan publiek getoond

De renovatie van de schilderwerken uit de Notre-Dame.Beeld AFP

In museum Mobilier National in Parijs zijn vanaf 24 april 21 gerestaureerde schilderijen uit de Notre-Dame te zien. Onderdeel van de tentoonstelling zijn dertien werken uit de serie Les Mays, die voor het eerst in 160 jaar samen aan het publiek worden getoond.

Op 15 april 2019 stortte het dak van de beroemde Notre-Dame in Parijs grotendeels in als gevolg van een uitslaande brand. Ook de torenspits kwam naar beneden, maar de twee torens aan de voorkant van het gebouw bleven gespaard. Op 8 december van dit jaar wordt de beroemde kathedraal weer geopend voor het publiek na een intensieve restauratie.

Daaraan voorafgaand is de expositie in het Mobilier National. Dat is een Frans instituut dat zich bezighoudt met het restaureren en het behoud van meubels en textiel zoals tapijten en wandkleden. Het verzorgt daarnaast de meubilering van het presidentiële paleis en andere overheidsgebouwen.

Vochtschade

De tentoonstelling bevat naast de schilderijen ook wandkleden, liturgische meubelstukken en een 25 meter lang kleed waarop de Heilige Maagd Maria wordt verbeeld. De kunstwerken zijn daags na de brand in de Notre-Dame in 2019 uit de kathedraal gehaald en hebben de ramp op wat vochtschade na wonderwel overleefd. Daarna werd besloten de werken te restaureren.

Een paneel uit de Notre-Dame wordt afgevoerd voor renovatie.Beeld AFP

Het museum heeft de objecten en schilderijen in samenwerking met het Franse ministerie van Cultuur gerestaureerd. Onderdeel van de tentoonstelling zijn dertien schilderijen uit Les Mays, een serie van in totaal 76 religieuze schilderijen gemaakt door leden van het goudsmidgilde van Parijs. In de periode van 1630 tot 1707 werd ieder jaar in mei een schilderij aangeboden aan de kathedraal. De kunstwerken in de serie zijn onder meer gemaakt door Jacques Blanchard en Charles Le Brun.

In The Guardian vertelt Emmanuel Pénicau, de directeur van het Mobilier National, dat de tentoonstelling ook een gelegenheid is om de selectie uit Les Mays weer in één ruimte te laten zien. In 1802, net na de Franse Revolutie, werden de schilderijen uit de kathedraal gehaald en verspreid, om later slechts deels terug te keren. In 1862 werden Les Mays naar het Louvre gebracht, omdat architect Eugène Viollet-le-Duc, die de torenspits liet aanbouwen, ze ongeschikt vond om nog in de kathedraal te houden. Veertig jaar later keerden enkele werken terug. Die kwamen in de zijkapellen te hangen.

Wandkleden uit de kathedraal worden uitgerold in de Mobilier National.Beeld AFP

Les Mays komen in het Mobilier National naast elkaar op chronologische volgorde te hangen, zoals dat oorspronkelijk bedoeld was. De tentoonstelling is te bezoeken van 24 april tot en met 21 juli. Daarna zullen de kunstwerken terugkeren naar de Notre-Dame.