© ldprod - Fotolia

10 tips voor minder klachten door bureaujob: “Neem eens een ander toilet”

Twee derde van de zogenoemde ‘beeldschermwerkers’ - mensen die voor hun job voortdurend achter een computer zitten - heeft het voorbije jaar fysieke klachten gehad. Dat blijkt uit een onderzoek van Attentia bij 6.000 Belgische personeelsleden. Het gaat dan om rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, een vermindering van het zicht of pijnlijke ogen. Wij zochten en vonden tien tips om u die ongemakken te besparen.

tj

1. Zorg voor een correcte zithouding. Begin al met uw voeten plat op de grond te zetten, zodat ze voldoende steun ervaren van de grond. Zet je armen in een hoek van minstens 90 graden en ondersteund door armleuningen of je werkblad. Zet de bovenkant van je scherm niet hoger dan ooghoogte.

2. Geen vaste bureau? Neem dan de tijd om uw werkomgeving dagelijks aan te passen, door uw bureautafel en stoel in hoogte aan te passen.

3. Onderbreek uw zithouding elk half uur. Over hoe lang je dat best doet, verschillen de meningen. Het lijkt erop dat twee minuten het minimum is, maar hoe langer, hoe beter.

4. Beweeg elke dag 30 minuten met een matige intensiteit. Om echter acht uur volledig stilzitten te compenseren, zou u al elke dag een uur moeten sporten met een hoge intensiteit. “Omdat dat voor veel mensen wishful thinking is, kan u dus best uw zithouding elk half uur onderbreken.”

5. Neem eens een ander toilet dan datgene dat zich het dichtstbij bevindt. Zo hebt u automatisch meer beweging.

6. Belt u met uw gsm? Wandel dan ondertussen een beetje rond.

7. Zet het licht van uw computerscherm minder fel.

8. Zorg ervoor dat er geen daglicht is achter uw computerscherm. Daglicht van opzij is ideaal.

9. Kijk regelmatig weg van uw scherm. Daarom zet u best uw scherm ook niet voor een muur, want dat stimuleert het wegkijken niet.

10. Moet u veel lezen? Print de tekst dan af. Op papier lezen is beter voor uw ogen.