Meeste regen voor Oost-Limburg: brandweer ruimt modder in Veldwezelt.© JG

Meeste regen voor Oost-Limburg: brandweer ruimt modder in Veldwezelt

Lanaken -

De stevige regenbuien en het onweer van donderdagavond- en nacht hebben doorheen heel Limburg straten blank gezet. Op veel plaatsen waren het de gekende locaties. De regio’s Bilzen, Genk, Lanaken en Zutendaal werden het ergst getroffen. In Veldwezelt was de brandweer vrijdagochtend nog modder aan het ruimen.

JTh/CN/MaW/JoGe/PPN

Weersvoorspelling vrijdag: “Het blijft nog lange tijd regenen”

Weerman Ruben Weytjens laat weten dat het nog even zal blijven regenen: “Vanochtend regent het in Limburg nog vaak stevig door. Op sommige plaatsen in het zuidoosten is er de voorbije 12 uur meer dan 50 liter per vierkante meter gevallen, maar de meeste regio’s in onze provincie komen er voorlopig vanaf met 20 tot 30 liter per vierkante meter.”

“Voormiddag blijft het nog lange tijd regenen waardoor er nog wel een tiental liter bovenop kan komen. In de vroege namiddag verdwijnt de regenzone langzaam maar zeker naar het noorden. Aan de achterzijde blijft het vanavond uiteindelijk droog.”

“Veel meer dan een graad of 15 mogen we niet meer verwachten. Voor die 15°C hebben we dan ook nog de hulp van de zon nodig. Het is nog maar de vraag of deze daarvoor tijdig voldoende ruimte krijgt. Voor het noorden van de provincie wordt dit sowieso moeilijk waardoor het daar vermoedelijk enkele graden killer blijft.

Het onweer dat donderdag vanaf 19 uur onze provincie binnentrok, heeft niet voor de extreme neerslagval met tientallen liters in een uur gezorgd, maar de aanhoudende stevige regen de uren daarna zorgde wel weer voor ondergelopen straten en kelders. Vooral het oosten van de provincie kreeg te kampen met wateroverlast. De brandweerzone Oost-Limburg noteerde zo’n negentig meldingen. Vrijdagvoormiddag waren ze nog in de weer met het ruimen van achtergebleven modder in Veldwezelt. Twee tankwagens werden ingezet in onder andere Strodorp terwijl de gemeente met een bulldozer de smurrie probeert weg te krijgen. Het zwaartepunt lag dan ook in Lanaken waar op een halfuur tijd 88 liter per vierkante meter viel. Een record, meldt burgemeester Marino Keulen (Open VLD). “Dat was rond 19.30 uur en dat is erg veel water”, zegt burgemeester Marino Keulen van Lanaken.

“We zijn afgelopen nacht tot 1.30 uur bezig geweest om het meeste vuil van de straat te spuiten. Vanochtend zijn we de nog aanwezige leembrij die van de achtergelegen akkervelden naar hier stroomde weg te schrapen en ook de zijkanten van de straten schoon te spuiten, anders spat de modder tegen de gevels van de huizen”, verduidelijkt Marc Hermans van de Brandweer. Ook de bewoners zelf moesten de handen uit de mouwen steken. “Ik zag gisteren de modderstroom de straat oplopen. Ik denk dat ik dit al een keer of vijf heb meegemaakt in de afgelopen 30 jaar. Hier is het gelukkig niet in huis geraakt. De oprit en straat voor het huis heb ik met de tuinslang schoongespoten”, zucht Rudi Roox (61).

(lees verder onder de foto)

De Blindestraat in Beverst loopt altijd onder bij felle regen.© 112 Meldingen Limburg

Lanaken en zijn deelgemeenten werden dus zwaar getroffen. “Onze straat staat volledig onder water”, vertelde Jules uit de Eikelenweg donderdagavond. “Dat is niet de eerste keer. Sommige bewoners hebben een garage met aflopende inrit. Ze zullen wellicht wel weer water in de kelder hebben. Bij ons sijpelt wat water binnen, maar het valt goed mee.”

(lees verder onder de foto)

© Johnny Geurts

Wadi’s

Volgens de burgemeester hebben veel inwoners hun eigendom met zandzakjes beveiligd en erger voorkomen. “Wadi’s (ondiepe kuil waarin water zich kan verzamelen) en goed onderhouden rioleringsbuizen zorgden dat het niet erger was. Daarbij hielp het ook dat de intensiteit van de zware regenval na een halfuur minderde”, zegt burgemeester Marino Keulen (Open VLD).

De wadi aan het einde van de Rosmeerweg in Veldwezelt staat vol. “Ze heeft haar nut bewezen en een ware ramp vermeden”, zegt Keulen.© eva

De wadi aan het einde van de Rosmeerweg in Veldwezelt staat vol. “Ze heeft haar nut bewezen en een ware ramp vermeden”, gaat Keulen verder. “Er is drieduizend kubieke meter water opgevangen die anders in de aanpalende straten terecht zou komen .”

De Blindestraat in Beverst (Bilzen) stond ook weer onder water. Bij felle regen is dat een gekende plaats. De buizen kunnen het water niet slikken.

In Maasmechelen liep het kruispunt van de Rijksweg met de Ringlaan en de Rodenbachlaan aan de verkeerslichten onder water. De rechterrijstrook stond volledig blank. Het verkeer moest stapvoets verder.

De regen sleurt modder mee tot in Strodorp in Veldwezelt.© rr

Het drukke kruispunt in Diepenbeek van de N76 (Genk-Kortessem) en de N2 (Bilzen-Diepenbeek) stond volledig onder.

In Genk was het de Stalenstraat die onder water stond. Vanuit Genk kwamen er meerdere oproepen om te pompen. “De meeste oproepen kwamen uit Bilzen, Genk, Lanaken en Zutendaal”, zegt woordvoerster Karen De Smedt van de hulpverleningszone Oost-Limburg. “De meeste telefoontjes liepen na 21 uur binnen.”

Blikseminslagen

De hulpverleningszone Zuid-West Limburg was op 46 plaatsen actief, al kunnen daar nog altijd oproepen bijkomen. Vooral Diepenbeek, met zeventien meldingen, spant de kroon. “In Diepenbeek en in Hasselt sloeg de bliksem in. De getroffen huizen hadden enkel schade aan de elektriciteit”, zegt woordvoerster Gretel Kerkhofs. In Diepenbeek had een studentenkot in de Peperstraat af te rekenen met insijpeling van water. Mogelijk kwam dit via het dak binnen. Ook in Paal in de Veldstraat had een huis water binnen. Verder werd er nog gepompt in straten in Diepenbeek en in groot-Hasselt. Vaak had het te maken met verstopte rioleringen of afvoerinstallaties, grachten en beken die de hoeveelheid water niet geslikt kregen.

(lees verder onder de foto)

De Dieterenbank in Veldwezelt liep onder.© rr

Al waren er ook regio’s die geen problemen kenden. De weergoden spaarden het noorden. Bij de hulpverleningszone Noord-Limburg kwamen maar twee noodoproepen binnen voor wateroverlast.

Lanaken

De Lindestraat in Veldwezelt stond blank.© rr

De Eikelenweg liep weer onder water.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer