© KMA

Weeramateur Niels: “Onze weerfoto’s gingen viraal tot in Japan”

Weeramateur Niels Spaenjers (22) heeft een crowdfunding opgezet om zijn weerstation uit te breiden. ‘Weerstation Zoersel & Omstreken’ heeft op Facebook al 5.500 volgers. Via die nieuwe investeringen kan hij nog exactere waarnemingen doen.

kristin matthyssen

Niels is nog maar 22, maar draait al jaren mee. De student Sociaal Werk aan de Thomas More Hogeschool ontwikkelde zijn fascinatie voor weer tijdens de strenge winter van 2010. “Dat was de trigger, want eigenlijk was ik al langer met weer bezig. Ik ben opgegroeid in Malle en raakte geboeid door de tornado-verhalen. In 2012 trok er dan ook nog eens een extreem onweer over met veel bliksems. Vanaf toen ben ik echt gaan investeren in een professioneel weerstation om alles te kunnen meten. Elke Kerstmis weten mijn ouders wat ze moeten kopen voor mij. In totaal stak ik al 5.000 euro in mijn weerstation.”

“Sinds 2014 meet ik de temperatuur, neerslaghoeveelheid, neerslagsnelheid, luchtvochtigheid, luchtdruk, gevoelstemperatuur, bladnat, windsnelheid, windrichting, grondvochtigheid op verschillende dieptes, zon en UV-straling. Een webcam streamt live het weer.”

In 2015 verhuisde het gezin Spaenjers van Malle naar Schriekbos in Zoersel. Niels website en facebookpagina veranderden toen naar ‘Weerstation Zoersel’. In die drie jaar tijd verhoogde zijn aantal volgers van 2.700 naar 5.500. Waarom iemand de moeite doet om een weeramateur te volgen, terwijl er zoiets als het professionele KMI bestaat? “Het KMI geeft slechts een beperkt aantal parameters gratis vrij. Voor de rest van de KMI-waarnemingen moet je abonnementsgeld betalen. Ik zet al mijn waarnemingen gratis openbaar. Nog een meerwaarde is dat ik ook timelapsefilmpjes maak en waarschuwingen uitstuur.”

Om zijn volgers nog beter te bedienen, startte Niels een geldinzameling. Tot zijn eigen verbazing liepen er al 38 donaties binnen, samen goed voor 745 euro. “De mensen gaan dírect resultaat zien. Zo heb ik al een draadloos zekeringskastje gekocht, zodat ik mijn windmeter die nu op een paaltje van vier meter hoog staat, via een mast op het dak tot op tien meter hoogte kan brengen. Ik heb ook een camera aangekocht die helemaal kan ronddraaien. Zo wordt alles dynamischer. Een bliksemdetector en een zwaardere weerserver staan nu nog op mijn verlanglijst.”

Jill Peeters

In mei beleefde Weerstation Zoersel een hoogtepunt, toen Niels foto’s van een unieke apocalyptische wolk, die hij zelf had gekregen van volgers uit de buurt, naar weervrouw Jill Peeters doorstuurde. “Ze toonde de foto’s op VTM. Het bleek om een divergent eddy of een afwijkende dwarrelwind te gaan. Die foto’s gingen viraal tot in Japan! Sinds die wolk heb ik nog veel extra volgers gekregen.”

WK-schermen

Niels spendeert gemiddeld zo’n acht uur aan zijn weerstation. “Ik zou dringend voor mijn herexamens moeten beginnen blokken”, grijnst hij. “Maar ik moét erover waken dat alles klopt. Onlangs kreeg ik een mail van de preventieadviseur van de politie Antwerpen dat mijn humidexwaarden van mijn Davisconsole afwijkend waren. Ik schrok eerlijk gezegd een beetje dat de politie mijn weerstation volgde. Slachtoffers contacteren me soms voor bewijsmateriaal als ze een verzekeringsdossier moeten voorbereiden. Ook bijvoorbeeld de organisatoren van de braderij in Sint-Antonius en de WK-schermen voor de Rode Duivels contacteerden mij. Het is dus geen kinderspel.”

Niels vond het weerbeeld van de afgelopen zomer vrij saai. “Geef mij maar onstabiel weer met mooie wolkenformaties.”

www.weerstationzoersel.be