Zorgen over ‘Temptation Island’-deelneemsters die plastische chirurgie promoten

Van Megan en Yana tot Maxime en Yasmine: veel ‘Temptation Island’-meisjes pronken tegenwoordig op Instagram met opgespoten lippen, aangeboden door Nederlandse schoonheidsklinieken. En dat baart de programmamakers zorgen. Dat zegt woordvoerster van Vijf Barbara Salomon.

vwh

In België is het bij wet verboden om reclame te maken voor plastische ingrepen, in Nederland mag het wél. En daar maken klinieken - de een al gespecialiseerder dan de andere - bij onze noorderburen gretig gebruik van nu ‘Temptation Island’ op antenne is. Ze benaderen de deelneemsters en trakteren hen vooral op een nieuw setje, vollere lippen in ruil voor promo. Gingen de duckface-deal al aan: Megan en verleidsters Yana, Yasmine, Maxime, Zwanetta en Chloë. Nieuw is de verontrustende ‘trend’ niet. Na vorig seizoen vlogde deelneemster Rosanna uitgebreid over haar opgespoten lippen en boezem, verleidster Pommeline zond live haar operatie uit die haar een vollere bilpartij moest opleveren.

© IG

Verzoek tot verwijderen van foto’s

Door het stijgende aantal voorstellen voor cosmetische ingrepen van over de landsgrens en het feit dat er gewillig wordt op ingegaan, maken de programmamakers bij Vijf zich zorgen. “Het succes van ‘Temptation Island’ brengt elk seizoen nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo stelden we ook vast dat sommige kandidaten recent benaderd werden om op sociale media reclame te maken voor plastische chirurgie en esthetische ingrepen”, zegt Barbara Salomon. “De programmamakers hebben niet alleen hun bezorgdheid geuit over dit nieuwe fenomeen naar alle deelnemers toe, ze hebben hen intussen ook gewezen op de risico’s die dergelijke klinieken met zich kunnen meebrengen én bovenal op het verbod dat in België geldt om reclame te maken voor plastische ingrepen, of het nu gaat om Nederlandse cosmetische centra of niet. Productiehuis Warner heeft hen op vraag van Vijf met aandrang verzocht om deze posts te verwijderen en geen promotie meer te maken voor plastische ingrepen. Er werd akte genomen van deze nieuwe ‘trend’ en het productiehuis zal bij volgende seizoenen aangepast handelen”, klinkt het.

© IG

Fout signaal

Ook Belgische plastisch chirurgen zijn niet te spreken over het fenomeen. “Dit is een zeer fout signaal. Hierdoor wordt plastische chirurgie gebanaliseerd”, zegt dokter Steven Colpaert, verbonden aan AZ Monica ziekenhuizen en de Koninklijke Belgische vereniging voor plastische reconstructieve en esthetische chirurgie (RBSPS). “De Nederlandse klinieken maken gebruik van de situatie om Belgische patiënten af te snoepen en brengen zo deelneemsters in gevaar. Want zij overtreden de wet zonder het zelf te weten. Dat is niet correct”, zegt Colpaert. “Reclame is voor artsen altijd al verboden geweest door de Orde Van Artsen. Maar met het ontstaan van privéklinieken in België konden de directeurs wél reclame maken omdat ze officieel geen dokter zijn. Vijf jaar geleden kwam ook daar verandering in met de wet die promo rond esthetische operaties verbiedt.”

Impulsieve keuzes

Dokter Colpaert voegt eraan toe dat er veel dingen mogelijk zijn dankzij plastische chirurgie, maar dat elke ingreep volgens de nodige veiligheidsmaatregelen moet gebeuren. “De gezondheidsinspectie in Nederland zal ook haar werk doen, maar het is wel zo dat in ons land heel wat behandelingen exclusief zijn toegewezen aan (plastische) chirurgen die een chirurgische opleiding hebben genoten. Dat is bij onze noorderburen niet zo uitgebreid. Daar heb je meer esthetische artsen die zich ook aan esthetische ingrepen wagen”, zegt de arts. Hij benadrukt dat het RBSPS niets tegen ingrepen heeft die louter worden uitgevoerd om een schoonheidsideaal na te streven, maar wel als die een impulsieve, ondoordachte keuze zijn van patiënten die te weinig geïnformeerd zijn over de mogelijke risico’s, klinkt het. In het geval van fillers kunnen die gaan van lichte nevenwerkingen zoals bloeduitstortingen en zwellingen tot harde knobbeltjes in de lippen of zelfs afsterven van stukken lip. “Dat is niet ondenkbaar. De man of vrouw die ze toedient moet een goede kennis hebben van de menselijke anatomie en snel de juiste maatregelen kunnen treffen als het misloopt. Want op zo’n moment is tijd heel belangrijk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer