Berichten-app Telegram komt onder Belgisch toezicht

© IMAGO/Rüdiger Wölk

De berichten-app Telegram is dé online trekpleister voor extreemrechts, dealers en terroristen. Europa wil de massa illegale inhoud op de omstreden app inperken. Het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie (BIPT) mag toezicht houden, meldt De Standaard.

Bron: BELGA

Telegram werd in 2013 ontwikkeld door twee Russische broers en telt naar eigen zeggen wereldwijd minstens 700 miljoen actieve gebruikers. In Europa zouden het er zo’n 40 miljoen zijn. Moderatie van de inhoud op de app is zeer beperkt, waardoor allerlei complottheorieën er kunnen floreren.

Voor de omstreden app wordt het Belgische Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) de toezichthouder. Die wordt zelfs bevoegd voor heel Europa.

“Stel dat iemand in Nederland in een Telegramkanaal zit waar wordt opgeroepen tot geweld tegen een synagoge of moskee, en een melding stuurt naar Telegram maar vaststelt dat er niets mee wordt gedaan, kan die een klacht indienen bij het BIPT”, zegt Mathias Vermeulen van het datarechtenkantoor AWO. Dat principe geldt voor alle personen of instanties tussen Lissabon en Helsinki die signaleren dat er illegale inhoud op Telegram staat. Als de app zich niet aan de regels houdt, kan het BIPT een straf opleggen.

Het BIPT wacht nog op zijn officiële aanwijzing als bevoegde autoriteit. “Dat zou binnen enkele dagen het geval moeten zijn, met een bekendmaking in het Staatsblad”, laat woordvoerder Jimmy Smedts weten. Maar het BIPT zal ook nauw moeten samenwerken met regulatoren in de deelstaten. Daarvoor moeten de federale, Vlaamse, Franstalige en Duitstalige parlementen nog een samenwerkingsakkoord bekrachtigen.

LEES OOK. Koppel wou aanslag plegen in Joodse buurt in Antwerpen en homobar, undercoveragent kan dat voorkomen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen