Vrienden van overleden historicus steken maanden werk in ultiem eerbetoon

© jct

Als ultiem eerbetoon brachten vrienden van de vorig jaar overleden Rik Wouters met ‘950 jaar Keerbergen’ zijn 21ste en laatste heemkundig boek uit.

Conny Justé

Zes werken had Rik Wouters, die in 2015 nog tot ereburger van buurtgemeente Tremelo was uitgeroepen, al over Keerbergen en diens geschiedenis geschreven. Het eerste dateert van 1987. 30 jaar later wilde hij er graag nog een laatste aan toevoegen. Geruime tijd was hij hier op basis van zijn enorme archief aan informatie aan het werken, met ‘950 jaar Keerbergen’, als voorziene titel. Tot Rik in februari van vorig jaar aan een slepende ziekte overleed, zonder zijn laatste, en tevens 21ste boek, tot een goed einde te kunnen brengen.

Gelukkig kon hij ook na zijn dood rekenen op enkele goede vrienden die het tot hun taak hadden gemaakt om het boek als laatste eerbetoon niet alleen te beëindigen maar ook uit te brengen en dit zoals Rik het zou gewild hebben. De zoektocht in Riks computer en de ordening van de 131 onderwerpen die Rik had behandeld, correcties aanbrengen, foto's zoeken, … alles bij elkaar zou het Riks vrienden vier maanden kosten, om van de vormgeving nog te zwijgen. Zo getuigt één van die vrienden, Willy Vermeylen.

Waarna ook het laatste euvel, het vinden van de nodige sponsoring, kon worden genomen. “Alhoewel het er geruime tijd niet goed uitzag, kwam ook hier plots het reddende woord”, getuigt Bertha Cleynhens, die samen met haar man Cyriel Hendrickx één van de drijvende krachten achter het boek waren. “De Keerbergse heemkring, De Botermolen, beloofde een renteloze lening, hetzelfde deed burgemeester Dominick Vansevenant, ten persoonlijken titel.”

En zo werd deze week, in die Botermolen, in aanwezigheid van zijn Margriet, die goedkeurend knikte, het boek ‘950 jaar Keerbergen’, voorgesteld. Benieuwd naar de duivenmelkende burgemeester of de tocht naar Compostella die de restauratie van het beroemde Van Peteghemorgel moest financieren? Nog twee zondagen lang kan je het in De Botermolen aan 30 euro kopen, daarna kan je daar steeds op donderdag terecht.