© Action Images via Reuters

Michael Smith snapt irritatie bij collega’s over snelle opkomst Luke Littler niet: ”Hij doet niets verkeerd, hij zorgt er net voor dat onze zakken beter gevuld zijn”

Volgende week staan de halve finales in de Premier League of Darts op het programma. Daarin neemt Michael Smith het op tegen Luke Littler, het 17-jarige dartsfenomeen waar een half jaar geleden nog amper iemand van gehoord had. Inmiddels is dat wel anders en geldt hij als een van de populairste darters van het circuit. Maar niet iedereen vindt dat even leuk...

Jorunn Vannoorden

Volgens Michael Smith hebben een aantal van zijn collega’s moeite met de enorm snelle groei en populariteit van Littler. ”Ik denk dat ze geïrriteerd raken”, vertelt de wereldkampioen van 2023 aan the Independent. ”Ik ondervond het vorig jaar na mijn wereldtitel, Littler krijgt het nu allemaal over zich heen. Er zijn er een paar die er boos om worden. Maar ik? Mijn zakken worden elke keer dat hij genoemd wordt meer en meer gevuld en dat jochie is daar de oorzaak van. ”

Smith is dus eigenlijk blij met de populariteit van Littler, want ook hij verdient er wat aan. ”Zo moeten de anderen ook denken, dat het geld dat er in deze sport omgaat alleen maar meer wordt”, vervolgt Smith. ”Hoe meer dit jochie speelt, hoe meer sponsoren we krijgen. Hopelijk verhoogt Eddie Hearn (voorzitter van de dartsbond PDC, red.) het prijzengeld weer, van 1.000 naar 1.500 pond in de ProTour. Ik ben dus niet geïrriteerd en dat zouden de andere spelers ook niet moeten zijn, hij doet niets verkeerd.”

Smith neemt het op voor de jonge Littler.© DeFodi Images via Getty Images

Er is ook kritiek dat Littler mocht deelnemen aan de Premier League, terwijl bepaalde spelers veel hoger op de wereldranglijst dat niet mochten. Maar ook die kritiek wuift Smith weg. ”Die jongen gaat ons zoveel opleveren”, zo luidt zijn argumentatie nogmaals. Volgens de Engelsman is Littler er medeverantwoordelijk voor dat darts in hun thuisland momenteel na het voetbal de best bekeken sport is. ”Dat komt allemaal door hem. Je moet naar het grotere plaatje kijken en dat laat zien dat darts groeit.”

Littler beukte begin dit jaar de grote poort open door als 16-jarige debutant meteen de finale te halen van het WK Darts. Daarin was Luke Humphries te sterk, maar de carrière van Littler gaat sindsdien ontzettend hard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer