Iedereen vlucht buiten bij overval op café, behalve burgemeestersvrouw en ‘De Buurtpolitie’-acteur

© Dirk Vertommen

Maandagavond om iets na 22 uur waren nog slechts zes klanten aanwezig in het sympathieke en anders zo rustige dorpscafé ’t Hoekske in Keerbergen, toen een overvaller binnen raasde. Iedereen vluchtte naar buiten, behalve Lauretta Mankowski, de vriendin van burgemeester Michel Baert van Boortmeerbeek, en acteur uit de televisiereeks De Buurtpolitie Werner Van Rillaer. Het begin van een opvallend verhaal.

Erik Van Eycken en alain trappeniers

“De man, een 27-jarige uit Sint-Katelijne-Waver, reageerde meteen erg agressief en riep dat hij wapens op zak had. Daarop eiste hij de inhoud van de kassa, wat hem overhandigd werd”, zegt persmagistrate Sarah Callewaert van het Leuvense parket.

“Eerst bestelde hij een Duvel die hij prompt naar de koelkast achter de toog aan diggelen smeet. Annemie, de vriendin van eigenaar Maxime Roofthooft, kon het glas maar net ontwijken”, zegt Michel Baert (Open VLD), de burgemeester van buurgemeente Boortmeerbeek, die alles zag gebeuren. “We hadden onmiddellijk door dat het niet over een banale ruzie ging. Dus samen met enkele klanten vluchtte ik naar buiten en belden we de hulpdiensten.”

De buit tellen

Tot zijn grote verbazing bleef zijn vriendin Lauretta wél in het café, samen met klant en acteur uit de televisiereeks De Buurtpolitie Werner Van Rillaer. “Tijd om na te denken was er niet. Het instinct nam over, ik was niet nerveus en bleef rustig. Ik blokkeerde de uitgang nadat de man met het geld wilde vluchten en maande hem aan tot kalmte. Laten we samen rustig gaan zitten en tellen hoeveel de buit bedraagt. Dan trakteer ik je op een pint, zei ik hem. Intussen gooide de man met alles wat hij op zijn weg tegen kwam. Ook het spaarvarken moest eraan geloven”, getuigt Lauretta. Ze slaagde in haar opzet. “Hij ging zitten en vertelde me dat hij net werd vrijgelaten uit de gevangenis. Bovendien had hij dorst.”

Geen risico's

Burgemeester Michel Baert en klanten Pascal De Bie en Rita Cannaerts probeerden buiten via het nummer 101 de centrale hulpdiensten te bellen. Dat lukte niet meteen. Inmiddels bleef de man in het café herhalen niet veel tijd te hebben “omdat ze de politie aan het bellen zijn.” “We kwamen steeds terecht op een wachtlijn. Gelukkig had de burgemeester het rechtstreekse nummer van de patrouille op zak. We wisten namelijk niet of de man echt een wapen op zak had, we namen geen risico's”, klinkt het.

© evb

Nadat de lokale patrouille werd gecontacteerd, arriveerden minstens vier bewapende agenten en werd de man onmiddellijk geneutraliseerd en opgepakt. “Hoed af voor onze patrouille, ze waren hier erg snel en deden efficiënt werk”, zegt Baert. Hij zegt de onbereikbaarheid van de 101-dienst aan te zullen kaarten bij de korpschef. De overvaller bleek geen wapens op zak te hebben. “Maar hij wordt er ook van verdacht de schijn te hebben gewekt dat hij gewapend was”, aldus Callewaert. Of de man onder invloed van alcohol en/of drugs was, kon het parket niet bevestigen noch ontkennen. Allicht zal er ook een psychologisch onderzoek volgen. De overvaller is dinsdagnamiddag door de Leuvense onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van een diefstal met geweld. Komende vrijdag beslist de Leuvense raadkamer of de man nog een maand langer in de cel moet blijven.

Held?

Een heldendaad of instinct? Voor Lauretta was het de normaalste zaak van de wereld. “Wat ze heeft gedaan is ongelofelijk. Iedereen reageert anders bij dergelijke situaties, maar zonder haar waren de centen gaan vliegen”, zegt Werner Van Rillaer. De acteur, die een boef speelt in de eerste film van De Buurtpolitie, kan er 's anderendaags gelukkig om lachen: “Wie weet verkoop ik dit scenario aan het productiehuis. Dit is onwaarschijnlijk. Echter op een voorwaarde: dat ik in de huid van de boef mag kruipen.”

© evb