Direct naar artikelinhoud
Standpunt

Met de discussie winter- of zomertijd toont Europa dat er soms te veel politiek kan zijn

Met de discussie winter- of zomertijd toont Europa dat er soms te veel politiek kan zijn
Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur van De Morgen. 

De discussie over de mogelijke hervorming van de winter- en zomertijd is een uitmuntende illustratie van hoe ‘de politiek’ zichzelf soms pardoes in de voet schiet. Het debat moet aantonen dat de Europese Unie zich wel degelijk het lot van haar burgers aantrekt. Inmiddels is het een pijnlijk bewijs van hoe ‘Europa’ hoofd- en bijzaak niet van elkaar weet te onderscheiden.

Want in het Europees Parlement en de Europese Commissie dachten ze eens slim te zijn. Beide instellingen krijgen weleens de kritiek dat ze te hoog verheven staan boven de dagelijkse bekommernissen van de mensen. Dan komt een rondje debatteren over de afschaffing van zomer- of wintertijd als geroepen.

Europese politici zagen er een kans in om te bewijzen dat ze wel degelijk oor hebben naar wat mensen bezighoudt. Quid wintertijd? Plots zou het aan elke cafétoog over Europa gaan! Een volksraadpleging over de afschaffing van buitenspel in het voetbal had ook gekund.

Burgerinspraak

Als ultiem teken van hun bestuurlijke bescheidenheid roffelen bewindslui op de trom van de burgerinspraak. Commissievoorzitter Juncker bestelt een grootschalige bevraging: miljoenen Europeanen delen hun mening mee. Nu er beslist moet worden, mogen de lidstaten kiezen in welke tijdzone ze wensen te verblijven. Een apocalyptisch scenario waarin elk land maar wat doet, komt plots nabij.

Het stopt niet. In de hoop toch tenminste in de Benelux de orde te bewaren, willen de regeringen van België, Nederland en Luxemburg samen een soort multinationaal openbaar onderzoek organiseren. Een noodlottig idee. Wat als de meerderheid der Belgen een andere mening heeft dan de meerderheid der Nederlanders? Welke volkswil moet dan buigen? Gaan we dan elk onze weg, of beslissen op het einde alsnog de Duitsers? Dat zal het geloof van de burger in de Europese democratie nogal aansterken.

Europese politici zijn druk bezig met zelf een probleem te creëren, om hun nut te bewijzen met een ‘oplossing’

Wintertijd of zomertijd lijkt bij uitstek een gevoelskwestie. Toch is het juist een debat dat het best met rationele, wetenschappelijk onderbouwde argumenten gevoerd wordt. Iedereen houdt van lange zomeravonden, maar de afschaffing van de wintertijd zou bijvoorbeeld de winterse ochtendspits in het schemerdonker zetten. Gevolg: meer ongevallen, meer verkeersslachtoffers.

Omgekeerd valt er ook wat in te brengen tegen een veralgemeende wintertijd. Dus is het revolutionaire idee om alles bij het oude te laten misschien nog zo gek niet.

Europese politici zijn druk bezig met zelf een probleem te creëren, om hun nut te bewijzen met een ‘oplossing’. Ze tonen vooral aan dat er soms gewoon te veel politiek is. Alleszins meer dan goed is voor de mensen.

Dat is de kern van de zaak. Er is eigenlijk geen probleem. Behalve misschien voor ouders van jonge kinderen die te vroeg of juist niet op tijd uit bed komen. Hun leed raakt ook wel verzacht als ze twee keer per jaar elkaar sterkte kunnen toewensen op Facebook.