Direct naar artikelinhoud
Open brief

De integrale open brief van 150 Belgische burgemeesters die pleiten voor een kernwapenverbod

Ter illustratie.Beeld Thinkstock

Dit is de integrale open brief waarin 150 burgemeesters een oproep doen aan de regering-Michel om het VN-kernwapenverbod te ondertekenen.

en

Geachte eerste minister en alle leden van de federale regering,

Na een decennium van voorbereidingen vonden in 2017 multilaterale onderhandelingen plaats in New York die op 7 juli 2017 resulteerden in een VN-verdrag dat kernwapens ondubbelzinnig verbiedt. 122 landen keurden de slottekst goed.

Ondertussen tekenden reeds 58 landen het verdrag, en ook het ratificatieproces is opgestart. Van zodra 50 landen het VN-verdrag ratificeren treedt het in werking.

Dit is niet minder dan een historische stap. Voor het eerst sedert de kernbomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki (1945) werd een verdrag aangenomen dat de productie, het bezit, de transfer en het gebruik van kernwapens universeel verbiedt.

De internationale campagne ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) die dit alles mee bewerkstelligde, ontving hiervoor in 2017 de Nobelprijs voor de Vrede – een zeer duidelijk signaal.

Het VN-kernwapenverbod zal niet leiden tot de onmiddellijke eliminatie van alle kernwapens, maar vergroot het stigma dat op deze massavernietigingswapens rust. Het verhoogt de druk op de kernwapenstaten om werk te maken van ontwapening en dwingt financiële instellingen om niet langer in kernwapenproductie te investeren.

Het VN-kernwapenverbod zal niet leiden tot de onmiddellijke eliminatie van alle kernwapens, maar vergroot het stigma dat op deze massavernietigingswapens rust

Op 21 september 2018 is het Internationale Dag van de Vrede én een jaar geleden dat het VN-kernwapenverbod opengesteld werd ter ondertekening. Wij stellen vast dat België dat (nog) niet deed.

Wij – burgemeesters van Belgische gemeenten en steden – roepen de eerste minister en alle leden van de federale regering samen op om alles in het werk te stellen opdat België het historische VN-verdrag inzake een wereldwijd kernwapenverbod ook ondertekent.

Tal van Belgische gemeenten en steden namen reeds initiatieven om de regering hiertoe op te roepen, het meest recente initiatief was dat van de 18 Westhoekburgemeesters van 3 maart 2018.

Deze open brief is een gezamenlijk initiatief van Mayors for Peace België, Wakker voor Vrede en de Belgische Coalitie tegen Kernwapens (Vrede vzw, CNAPD, Greenpeace Belgium, Fairfin, Pax Christi Vlaanderen, Activisme.be, Agir Pour la Paix, Links Ecologisch Forum, ABVV/FGTB, Climaxi, Masereelfonds, Mouvement Chrétien Pour la Paix, Artsen voor Vrede (NVMP), en VRAK).