LIVE. Toezichthouders kijken weg van spiekende studenten uit protest: tenten in bezet UGent-gebouw maken plaats voor houten bouwsel

Gent -

Het studentenprotest aan de UGent is al drie weken dagen aan de gang. Rector Rik Van de Walle overweegt de bezetting van een gebouw te laten beëindigen, maar de bezetters willen blijven en eisen dat de unief de banden verbreekt met Israël. Volg de belangrijkste ontwikkelingen hier op de voet.

Redactie De Gentenaar
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Protest onder de stadshal

Onder de stadshal vond maandagavond een 'emergency protest' plaats tegen de oorlog in Gaza. Onder andere Vrede vzw, Palestina Solidariteit en Een hart voor vluchtelingen verzamelden er met vlaggen en slogans. "Het Israëlische leger heeft vannacht een bloedbad aangericht in een tentenkamp in Rafah, dat als 'veilige zone' werd bestempeld. Minstens 40 Palestijnen, waaronder vrouwen en kinderen, zijn om het leven gekomen. Het bloedvergieten moet nu stoppen! Eis van onze beleidsmakers dat België meer moet doen om een einde te maken aan de genocide!"
FVV
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Ontoelaatbaar

"Dit is uiteraard ontoelaatbaar", reageert rector Rik Van de Walle op de aangekondigde 'staking' van de toezichthouders. "Examens moeten te allen tijde op een correcte manier kunnen verlopen. Onze studenten hebben daar recht op. Wie toezicht houdt tijdens examens staat in voor een correct verloop daarvan. Ik ben ervan overtuigd dat de overgrote meerderheid van de toezichthouders zich niet zullen aansluiten bij deze actie. Omgekeerd heeft wie niet bereid is zijn of haar taak van toezichthouder naar behoren uit te voeren helemaal niets te zoeken op examens."
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Staking examentoezicht

De UGent-bezetters delen de oproep tot een staking van toezichthouders tijdens de examenperiode. Personeelsleden aan UGent, maar ook UAntwerpen en VUB willen hiermee hun steun uitspreken naar de actievoerders. Concreet zullen doctoraatsstudenten en postdoctoraal onderzoekers die toezicht houden tijdens examens, geen melding maken wanneer studenten betrapt worden op spieken en dus de deontologische academische code met de voeten treden. "Om duidelijk te maken wie aan de staking deelnemen zullen ze zich, duidelijk gemarkeerd met buttons, pins, stickers of keffiyehs door de aula’s en examenzalen bewegen", klinkt het. "Zolang onze rectoren wegkijken van schendingen van internationale rechtsregels door Israëlische instellingen, zullen zij dat ook doen wanneer studenten regels overtreden."
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Gebarricadeerd

In het Ufo zelf is het ondertussen rustig, er wordt vooral gestudeerd. In de inkomhal verscheen wel een opvallend bouwwerk: met hout en paletten werd een soort barricade opgeworpen. Een deel van de centrale hal is ontruimd. Tenten zijn verplaatst. De bezetters zeggen aan persagentschap Belga dat de tenten aan de zuidelijke ingang van het Ufo-gebouw verplaatst zijn om de doorgang van studenten te vrijwaren.
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Geen risico´s

"Ik ben ervan overtuigd dat het geen probleem was om het examen te laten doorgaan in het Ufo, maar ik begrijp dat de universiteit geen risico´s wil nemen", zegt professor Nicolas Bouteca. "Praktisch was het alleszins goed geregeld en is alles vrij goed verlopen. Het was ook dichtbij de oorspronkelijke locatie, maar zo´n aanpassing zorgt toch altijd voor extra stress. De situatie leidt wel wat tot verdeeldheid, ik denk dat er veel steun was onder studenten, maar misschien was die actie aan het rectoraat vrijdag een kantelpunt."
Fvv
Bert Staes
Bert Staes

Burgemeester Gent: "Alles op alles zetten voor minnelijke oplossing"

Ondertussen doet burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) een oproep om tot een geweldloze oplossing te komen, zodat een eventuele ontruiming niet hardhandig moet worden afgedwongen. Vrijdagavond stelde hij al een bemiddelaar aan, auteur en imam Khalid Benhaddou.
"We moeten alles op alles zetten om tot minnelijke oplossing te komen", benadrukt de Gentse burgemeester. "De weg van de dialoog is te verkiezen boven confrontatie." Rector Van de Walle heeft ingestemd met de bemiddeling en heeft Khalid gemandateerd om te onderhandelen. Ook de actievoerders aanvaarden hem, klinkt het. Dit weekend is er al een eerste gesprek geweest met de bezetters.
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Extra stress?

"Ik vond het stresserend dat de locatie zo lastminute is veranderd", zegt studente Anna Claerbout (18). "Ik zit toch liever in het Ufo, want daar ben je zonder ramen en geluid van buiten minder afgeleid." Op voorhand maakte ze zich geen zorgen over examen maken in het Ufo. "Ik dacht eigenlijk dat het al gedaan zou zijn tegen nu, dat ze een oplossing gevonden zouden hebben."
Vooral dat ze niet precies wisten hoe het examen praktisch zou verlopen, zorgde wel voor onrust bij Cameron Clabau (19). "Langs waar moesten we binnen, waar zouden we zitten,... Het was uiteindelijk wat meer zoals in een studiezaal in het middelbaar." "Ik vond het niet echt stresserend voor ons, vooral voor de UGent zelf denk ik", zegt Dzemil Bauwens (18). Beiden hadden het geen probleem gevonden om toch examen af te leggen in het Ufo. "We hadden geen schrik, maar na wat er vrijdag gebeurd is, hadden we wel verwacht dat de UGent de locatie zou veranderen."
Fvv
Fien Lakiere
Fien Lakiere
De grootste ergernis van studenten? Niet vanop elke plek was er een klok te zien. "Er was wel meer plaats aan de tafel dan in het Ufo", zegt Abdullah. "Praktisch had ik geen probleem, maar wel met het principe", zegt Floris. "Ik ga niet akkoord dat wij moeten verhuizen voor studenten die een auditorium bezetten, we betalen genoeg inschrijvingsgeld."
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Examen in de resto

Het examen politicologie van de 264 eerstejaarsstudenten rechten werd verplaatst van het Ufo naar de overkant in studentenresto De Brug. Dat gebeurde na het incident van afgelopen vrijdag.
"Er kwamen vragen en bezorgdheden vanuit studenten en ouders", zegt UGent-woordvoerder Stefanie Lenoir. "Ook voor de komende examens zijn de nodige afspraken gemaakt om ze elders te laten doorgaan."
Fvv
Fvv
Bert Staes
Bert Staes

Examens verplaatst

De bezetting van het Ufo-gebouw stelt de organisatie van de examens aan de UGent voor problemen. Een examen politicologie van professor Carl Devos moet verplaatst worden van het Ufo-gebouw naar De Brug, het studentenrestaurant. Dat laat Devos weten via X. "Gisterenavond vernamen we dat het examen politicologie morgenochtend wegens de bezetting niet kan plaatsvinden in het Ufo. Excuses voor het ongemak."
Bert Staes
Bert Staes

Bezetters vragen meer tijd van rector: “We kunnen morgen niet in gesprek”

De actievoerders gaan voorlopig niet in op de uitnodiging van UGent-rector Rik Van de Walle tot een nieuw gesprek. Van de Walle wou zondagmiddag met de bezetters spreken, maar dat zien die laatsten niet zitten, zeggen ze zaterdagavond in een verklaring. “Dit is geen weigering tot gesprek, maar het valt niet binnen onze capaciteiten om dit morgen al te doen.”
De actievoerders hadden zaterdagmiddag een gesprek met imam Khalid Benhaddou. De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) had dat voorgesteld aan de rector, die daarop akkoord ging. “Na een gesprek met de bemiddelaar (Benhaddou, red) hebben we vertrouwen in deze vorm van dialoog”, zeggen de actievoeders. “We hopen hierop verder te bouwen in de toekomst.”
Ze zijn wel “verontwaardigd” dat rector Van de Walle tijdens het gesprek met Benhaddou de actievoerders uitnodigde tot een apart gesprek. “De bemiddelaar was hier zelf niet van op de hoogte. Wij zijn in de war.”
Ze vragen meer tijd. “Ons vertrouwen in een één op één communicatie met de rector is verder geschaad. We willen de voorwaarden van het gesprek bepalen en moeten bekomen van de disproportionele aanpak en de bedreiging tot uitzetting. Maar in de toekomst willen we zeker in dialoog gaan met de rector en de bemiddelaar.”
Bert Staes
Bert Staes

Imam Benhaddou ingeschakeld 

Een groep bezetters heeft zaterdagmiddag een gesprek met Khalid Benhaddou buiten aan het Ufo-gebouw. De bekende imam werd gevraagd door rector Rik Van de Walle om naar het bezette gebouw te gaan en kreeg een mandaat om in gesprek te gaan met de bezetters. Dat bevestigt een woordvoerder van de UGent. Na afloop wordt er teruggekoppeld. Van de Walle wil zondag zelf ook in gesprek gaan met de bezetters, laat hij weten. De bezetters reageerden nog niet op de uitnodiging. De formele procedure voor een gedwongen uitzetting van het gebouw is nog niet opgestart en on hold gezet in afwachting van het gesprek.
Bert Staes
Bert Staes

Rector komt naar bezet gebouw

Rector Rik Van de Walle stelt voor om zondagmiddag naar het Ufo-gebouw komen om in gesprek te gaan met de actievoerders en studenten. Dat laat een woordvoerder van de UGent weten. "Ik vond en vind het belangrijk om de kansen op interne dialoog maximaal open te houden. Ik ben dan ook bereid om morgen, zondag 26 mei 2024, met jullie in gesprek te gaan in het Ufo", klinkt het in een verklaring van Van de Walle. De rector is momenteel op dienstreis in Zuid-Korea, maar zal morgen in Gent zijn.
Bert Staes
Bert Staes
Bert Staes
Bert Staes

Deurwaarder langsgekomen

Zaterdagmiddag is een deurwaarder langsgekomen in het bezette gebouw van de UGent om vast te stellen dat de studenten niet vertrekken. De volgende stap is een officieel verzoekschrift tot ontruiming bij de rechtbank, maar die stap is nog niet gezet, bevestigt een woordvoerder van de UGent. Een ontruiming zal waarschijnlijk nog niet voor meteen zijn.
Bert Staes
Bert Staes

“We weten niet wanneer de politie komt”

De actievoerders zeggen dat ze niet weten wanneer de politie zal opdagen om het UGent-gebouw te ontruimen. Ze roepen sympathisanten op om in het gebouw te blijven. “We willen blijven en we hebben zo veel mogelijk mensen nodig om te vermijden dat de politie ons weg komt halen. Het zal waarschijnlijk niet vandaag zijn, maar we weten niet wanneer wel.”
Bert Staes
Bert Staes

Studenten: “We zijn niet van om te vertrekken”

“Dit is dag 20 van deze actie. En we zijn niet van plan om te vertrekken, mocht dat nog niet duidelijk zijn.” Een van de actievoerders geeft een ‘briefing’ met tips en mogelijke juridische gevolgen voor enkele honderden sympathisanten die zijn opgedaagd in het bezette UGent-gebouw. Er klinkt luid applaus. Er klinkt veel kritiek op de beslissing van rector Rik Van de Walle. “We hebben beslist om zijn ultimatum van 12 uur niet te respecteren. Jullie zijn welkom om hier ook te blijven, maar wees voorbereid op de mogelijke gevolgen.”
Bert Staes
Bert Staes
Buiten aan het Ufo en het rectoraat van de UGent zijn de sporen van de wekenlange acties goed te zien.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen