Direct naar artikelinhoud
#metoo

Eerste vrouw legt functie neer na beschuldiging van seksuele intimidatie

Andrea RamseyBeeld Facebook

Nadat de MeToo-beweging een aantal machtige mannen de kop heeft gekost, stapt nu ook een vrouw op wegens beschuldigingen van seksuele intimidatie. Andrea Ramsey, die namens de Democraten in de staat Kansas streed om een zetel in het Huis van Afgevaardigden, wordt ervan beschuldigd een mannelijke oud-werknemer te hebben lastiggevallen.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat een vrouw haar functie moet neerleggen na beschuldigingen van seksueel wangedrag. Het begon toen de krant de Kansas City Star haar vroeg naar een rechtszaak uit 2005. Ramsey had toen nog een topfunctie bij het bedrijf LabOne, en een oud werknemer claimde dat hij was ontslagen omdat hij tijdens een zakenreis niet op haar seksuele avances was ingegaan. De man spande een rechtszaak aan, maar dit werd in 2006 voor een onbekend bedrag geschikt.

Ramsey noemt de beschuldiging in een verklaring op Facebook 'een leugen'. 'Een man klaagde mijn bedrijf twaalf jaar geleden aan en beschuldigde mij ten onrechte', schrijft zij. 'Als die beschuldigingen direct aan mij gericht zouden zijn geweest, zou ik hebben gevochten om mijn naam en reputatie te zuiveren. Ik zou de wraakzuchtige werknemer hebben aangeklaagd wegens smaad. Nu, twaalf jaar later, wordt deze rechtszaak gebruikt om mij uit de race voor het Congres te werken.'

'Morele voorstrekkersrol'

Ze schrijft dat de Democraten haar campagne niet langer steunen, en omschrijft zichzelf als een slachtoffer van de 'morele voortrekkersrol' die haar partij wil innemen in de discussie over seksuele intimidatie. Toch benadrukt Ramsey dat vrouwen naar voren moeten blijven komen met hun verhaal over misbruik - dat noemt ze belangrijker dan haar eigen campagne. 

Eerder deze maand nog stapte de Democratische senator Al Franken op omdat hij meerdere vrouwen zou hebben lastiggevallen. Ook partijgenoot John Conyer en de Republikeinen Blake Farenthold en Trent Franks legden hun functie als afgevaardigde neer.