Grote Trek nar Scherpenheuvel.© rr

Voor 92ste keer leidt Grote Trek honderden te voet naar Scherpenheuvel

Berchem/Zandvliet -

De eerste zondag van mei vertrekt aan de kerk van Berchem de 92ste Grote Trek. Dat is een van de bekendste bedevaartstochten van ons land. Al sinds 1931 leggen leden en oud-leden van de scouts en ook andere jeugdbewegingen een tocht van 57 kilometer af tussen Berchem en Scherpenheuvel.

Erik Vandewalle

“In 1931 vond de Grote Trek voor de eerste keer plaats”, zegt Erick De Cleyn. Hij is de man die deze bedevaart organiseert. Zeven jaar geleden volgde hij Zandvlietenaar Pitte Van Gils op, na diens plots overlijden in 2017. “Wanneer in 1937 de Jamboreeband wordt opgericht op de Internationale Jamboree in Nederland, kon niemand vermoeden dat de standaard van deze band tot op heden elk jaar op de eerste zondag van mei wordt meegedragen van Berchem naar Scherpenheuvel.”

“Roger Hanquet is 13 jaar in 1962 en krijgt net als Pitte Van Gils, aan het TNA Londenstraat les van turnleraar Jan Lamquet. Jan vertelt veel over zijn tocht naar Scherpenheuvel en dat maakt grote indruk op Roger en Pitte. In 1962 stapt Roger voor het eerst mee. Om vier uur staat hij klaar aan de kerk van Berchem. Hij ziet dat iedereen wordt aangespoord om een trommel, vlag of standaard te dragen. Roger trommelt die dag op een grote landsknecht en twee jaar later draagt hij de grote standaard van de Jamboreeband. Die weegt zeven kilo. Dat doet hij tot 2014 en dan wordt hij chauffeur van de volgcamionette. Roger overleed twee jaar geleden.”

Stilletjes

“57 kilometer tussen Berchem en Scherpenheuvel en in al die jaren is het parcours quasi ongewijzigd. Er is in al die jaren natuurlijk wel wat veranderd. De trommelaars van de Jamboreeband geven de cadans aan, maar ’s morgens moeten we het al enkele jaren stilletjes doen, omdat we de geluidsnormen overal moeten respecteren”, legt Erick De Cleyn uit.

De Grote Trek vertrekt zondag 5 mei om 5 uur ’s morgens aan de Oude Kerk van Berchem aan de Grote Steenweg. Onder politiebegeleiding gaat het via Lier en Aarschot naar Scherpenheuvel waar de bedevaarders rond 16 uur aankomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners