Direct naar artikelinhoud
Gemeenteraadsverkiezingen

Politiek Stratego in Oostende gaat verder: John Crombez start eigen overlegronde

Sp.a-voorzitter John CrombezBeeld Photo News

Sp.a-voorzitter John Crombez start met zijn eigen overlegronde om een coalitie te vormen in Oostende. Open Vld-lijsttrekker Bart Tommelein zet zijn gesprekken pas maandag verder. Vanavond staat al een ontmoeting gepland tussen de twee kopstukken.

Tommelein rondde vanochtend zijn eigen overlegronde af. Hij sprak met Groen-lijsttrekker Wouter De Vriendt. De liberaal wist CD&V en N-VA al te overtuigen om met hem een coalitie te vormen, maar heeft nog de steun van Groen nodig om een meerderheid te vormen. De Vriendt, die al afspraken gemaakt heeft met de sp.a van Johan Vande Lanotte, houdt de boot af. Hij wil nog altijd een paars-groene coalitie op de been brengen.

Nu die gesprekken even op pauze staan, neemt sp.a-voorzitter en Oostendenaar John Crombez het initiatief over.  Zijn partij ging zwaar achteruit, maar blijft wel de grootste in Oostende. Hij nodigt alle democratische partijen uit voor een gesprek. Vanavond nog ontmoet hij ook Bart Tommelein. “Ik zal op die uitnodiging ingaan, maar een paars-groene coalitie blijft wat mij betreft uitgesloten”, zegt die.

Open Vld-lijsttrekker Bart TommeleinBeeld BELGA

Tijd om bocht te nemen

De twee kopstukken blijven zo uit elkaars vaarwater. Tommelein werkt nu op de achtergrond aan een visietekst die hij opstelt op basis van de gesprekken die hij heeft gehad. Hij zal die discreet aftoetsen met CD&V en N-VA en maandag voorleggen aan Groen.

Vooral op vlak van integratie en samenleven is het water tussen Groen en N-VA groot. “Maar die kloof valt te overbruggen”, maakt Tommelein zich sterk.

Tommelein geeft aan De Vriendt de tijd om de bocht in te zetten.

Hij hoopt nog steeds om Groen te kunnen losweken van de socialisten.  Door Crombez de kans te geven aftastende gesprekken te voeren over een paars-groene coalitie, geeft Tommelein aan De Vriendt de tijd om de bocht in te zetten. Als die overlegronde op niets uitdraait, kan de Groen-kopman beter aan zijn achterban uitleggen waarom hij uiteindelijk toch met Open Vld, CD&V en N-VA in zee gaat: dan is er omzeggens geen andere keuze meer.

Bouw hier zelf de coalitie: