De stadskanker verdwijnt, dit woonproject komt in de plaats.© Eltor

Stadskanker verdwijnt, project met bijna-energieneutrale flats en winterterrassen in de plaats

Op de hoek van de Uitbreidingstraat met het tramperron (trams 9 en 4) telt een braakliggend bouwperceel na decennia zijn laatste dagen. Niemand herinnert zich dat hier ooit huizen of gebouwen stonden, de plek is ook wat groezelig. Maar nu kan een ontwikkelaar er beginnen met de bouw van woonproject Eltor Zurenborg.

Paul Hendrickx

De initiatiefnemers gingen voor hun voorbereidende studie terug naar de jaren ’40 en doken in oude bronnen en luchtfoto’s. Maar niets wees uit dat hier ooit is gebouwd. Lange tijd geleden, zo vertelt een iets oudere bewoner van Zurenborg, stonden hier ceremoniewagens van een naburig verhuurbedrijf, garages en… duivenhokken. Er is ook ooit een vergunning afgeleverd voor grote reclamepanelen aan de straatzijde. Want de passage is hier zéér intens, mee door de autodrukte op de Binnensingel. Maar ook aan die reclamepanelen kwam een eind. Een tijd geleden kwam het perceel dan op de markt.

Een nieuw hoofdstuk dus, en dat ziet er zonnig en goed doordacht uit. Eltor, vennootschap van twee Antwerpenaren met heel wat kilometers op de teller in de vastgoedwereld, zette Officeu Architects uit Brussel aan het werk met de dertien meter gevelbreedte, die pal zuidgericht en dus zeer aantrekkelijk is. Er komen vier wooneenheden.

Winterterrassen

De flats hebben één, twee of drie slaapkamers. Troef zijn de winterterrassen: een buitengedeelte dat je ook kan dichtschuiven zodat een geluidsarme en beschutte plek ontstaat, volop in het licht. In de zomer kan je daar de zon en de buitenlucht opsnuiven. Het perceel wordt smaller naar de achterzijde: daar komen de slaapkamers. Er is geen garage voorzien, in de omgeving zijn daar volop alternatieven voor. Deze locatie, aan tram en trein, biedt trouwens de beste denkbare mobiscore.

Binnenzicht. Let op het winterterras.© Eltor

Binnen zetten ontwerper en ontwikkelaar in op het concept ‘bijna-energieneutraal’ zodat nieuwe eigenaars klimaatgericht en budgettair optimaal zitten. Er is volop interesse voor de koopappartementen (vanaf 357.000 euro), al zullen pas na het bouwverlof de eerste kranen ter plaatse komen. Eltor vreest geen overlast van die andere grote werf, achter de hoek, waarbij de Cogels Osylei van tuin tot tuin open wordt gegooid. Eltor staat op een voor auto’s doodlopend stukje Uitbreidingsstraat, en streeft ernaar ook in de bouwfase minimaal in te grijpen op de openbare ruimte.

Groenperkje

De omliggende vierkante meters, zoals het groenperkje aan de kant station, blijft behouden. En het is vanaf nu ook de bedoeling dit lege bouwperceel, toch een stadskanker op een cruciale plek, in goede conditie te houden tot het woonblok er echt staat. Dat de mensen achter Eltor Antwerps bloed hebben, motiveert hen extra om de hele bouwfase met respect voor de buurt te volbrengen.

“Blij dat hier iets gebeurt”, is al meteen een reactie op een lokale Facebookgroep. “Dan is die vuile hoek weg.” Of: “Die plek ziet er zo al 30 jaar uit. Het is tijd dat ze er iets deftig zetten. Jammer dat het geen school is, dat is broodnodig...”

© eltor

© ph

© ph

© ph

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners