Regisseur Martin Scorsese (links) wil koste wat het kost een film maken over Frank Sinatra (rechts).
Foto: Getty Images

Komt er dan toch een film over Frank Sinatra? Regisseur Martin Scorsese blaast project nieuw leven in

Oscar-regisseur Martin Scorsese wil doorzetten met zijn plannen om het leven van muzieklegende Frank Sinatra te verfilmen. Dat schrijft Variety. Scorsese had dat idee al in 2009, maar doorheen de jaren botste hij steeds op een veto van de familie Sinatra. Nu wil hij het project - met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol - nieuw leven inblazen. Voorlopig heeft de familie nog geen goedkeuring gegeven.

Een van de beste regisseurs van zijn generatie, Martin Scorsese (81), heeft een drukke agenda voor de komende maanden. Eerst gaat hij een film over Jezus maken en nadien over het leven van de Amerikaanse muzieklegende Frank Sinatra. Vooral dat laatste project is interessant, want dat dossier ligt al minstens 15 jaar op zijn bureau.

In 2009 raakte bekend dat Scorsese plannen had om Sinatra's leven te verfilmen, met Universal als filmmaatschappij. Leonardo DiCaprio - een van Scorsese's favorietjes - zou de hoofdrol spelen. Ook Al Pacino en Robert De Niro werden getipt om Sinatra op latere leeftijd te vertolken. Maar nadien bleef het lange tijd stil rond de film.

Veto van de familie Sinatra

Tot in 2017, 8 jaar later. Tijdens zijn promotour voor de Oscar-winnende film 'Silence' had Scorsese een gesprek met dagblad Toronto Sun. "Dat project is afgesloten", zei de teleurgestelde regisseur toen. De rechtenhouders van Sinatra's werk zouden niet akkoord zijn. "De familie vindt het geen goed idee hoe we de crooner willen laten zien op het witte doek."

De familie wou vooral dat de muziek centraal zou staan. "Men wil er een harde biografie van maken met een gewelddadige, seksueel geladen en alcoholistische Frank Sinatra, terwijl de familie zijn zachte kant wil laten zien", klonk het bij dochter Tina Sinatra.

Ze willen niet dat ik de duistere kant van Sinatra laat zien, maar sommige dingen kan je niet tegenhouden
Martin Scorsese, regisseur

Scorsese wil vooral de connecties tussen de muzieklegende en de georganiseerde misdaad niet negeren. "Bepaalde zaken liggen moeilijk voor de familie en dat begrijp ik. Ze willen niet dat ik de duistere kant van Sinatra laat zien, maar sommige dingen kan je niet tegenhouden. Iedereen is een complex persoon, zeker Frank Sinatra", aldus de regisseur.

Wie was Frank Sinatra?

Frank Sinatra was een Amerikaanse zanger en had de bijnaam 'The voice'. Hij won 11 Grammy's en is bekend van nummers als 'My way', 'Strangers in the night' en 'Fly me to the moon'. Daarnaast was hij ook acteur. Hij won 1 Oscar voor zijn vertolking in 'From here to eternity' en 6 Golden Globes.

De muzieklegende kampte met verschillende depressies en had ook nauwe banden met Amerikaanse en Italiaanse maffia. Door die link hield de FBI Sinatra nauwlettend in de gaten. Naar eigen zeggen kende hij de maffiosi goed, omdat ze een groot deel van de concertzalen in onder meer Chicago en Detroit bezaten.

Hij had ook verschillende buitenechtelijke affaires, onder meer met actrice Ava Gardner, waar hij zijn eerste vrouw Nancy Barbato voor verliet. Met Barbato had hij 3 kinderen: Nancy, Tina en Frank Jr. Na de scheiding met Barbato trouwde hij met Gardner. Nadien volgden er nog 2 huwelijken, met Mia Farrow en Barbara Blakeley.

Hij overleed in 1998 aan een hartaanval, hij werd 82 jaar.

Een nieuwe poging?

In die 15 jaar dat het project op tafel ligt, is er dus nooit een akkoord gekomen tussen Scorsese en de familie Sinatra. Toch is de succesvolle filmmaker van plan om door te zetten. In tegenstelling tot Universal in 2009, lijkt filmmaatschappij Sony het project nu binnen te halen. Naast DiCaprio in de rol van Sinatra zou Jennifer Lawrence de rol van actrice Ava Gardner spelen, de vrouw van Sinatra.

Net de rol van Gardner zou opnieuw voor stokken in de wielen kunnen zorgen. De rechten van Sinatra zijn op dit moment in handen van dochter Tina, wiens moeder aan de kant werd gezet door de crooner om met Gardner te trouwen. Tina, die in het verleden al kritisch was over de film, heeft voorlopig nog geen goedkeuring gegeven.

A life of Jesus

Maar eerst staat dus de film over Jezus op de planning van Martin Scorsese. Hij wil het boek 'A life of Jesus' van de Japanse auteurĀ ShÅ«saku Endō verfilmen en denkt aan Andrew Garfield voor de hoofdrol. De opnames zouden normaal later dit jaar starten.

Maar net zoals bij de 'Frank Sinatra'-film zijn er kapers op de kust. De opnames zouden in verschillende landen plaatsvinden, onder meer in ItaliĆ«, Egypte en IsraĆ«l. Nu dat laatste land in oorlog is met Hamas is het productioneel niet eenvoudig om daar een film op te nemen.Ā 

Meest gelezen