Direct naar artikelinhoud
LiveblogCrisis Midden-Oosten

Live - Crisis Midden-Oosten. ‘Alle partijen bereid tot nieuwe gesprekken wapenbestand’

Rook na een Israëlische bomaanslag in Rafah.Beeld AFP

De strijd tussen Israël en Hamas is geëscaleerd sinds de bloedige aanval door Hamas op 7 oktober 2023. Intussen slaat het conflict over naar andere gebieden van het Midden-Oosten, zoals Iran, Libanon en Jemen. Lees hieronder de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog en download de app van De Morgen om meteen een bericht te krijgen bij belangrijk nieuws.

• Profiel. VS willen ingrijpen bij berucht Israëlisch bataljon, dat ongestraft zijn eigen regels volgt

• Achtergrond. Hoe oorlog in Gaza vrijheid van meningsuiting bedreigt aan Amerikaanse universiteiten

• Interview. Oprichter Bellingcat: ‘Het interessantste voor ons zijn de video’s van Israëlische militairen op sociale media. Die soldaten gedragen zich soms vreselijk

Live

  1. 'Alle partijen bereid tot nieuwe gesprekken wapenbestand'

    Alle partijen in het Israëlisch-Palestijns conflict zijn bereid om opnieuw rond de tafel te zitten om te onderhandelen over een wapenstilstand. Dat meldt 'Al-Qahera News', de Egyptische zender die dicht bij de inlichtingendiensten staat, dinsdagavond.

    In de Egyptische hoofdstad Caïro vinden nog steeds onderhandelingen plaats tussen Israël en een delegatie van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet eerder verstaan dat een Israëlische delegatie in Caïro is om te onderhandelen over een ontwerpakkoord dat een staakt-het-vuren moet bewerkstelligen in de Gazastrook.

    Tegelijk kondigde het Israëlische leger aan dat het de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, had ingenomen. Israëlische speciale eenheden zouden de omgeving uitkammen.

    Egypte waarschuwde Israël dinsdagavond voor de gevaren van een escalatie van het conflict als het land Rafah verder aanvalt. Caïro zegt klaar te zijn voor alle "mogelijke scenario's".

  2. Hamas executeert drie vermeende collaborateurs in Rafah

    Leden van de militaire arm van terreurorganisatie Hamas hebben dinsdag in het westen van de stad Rafah in de Gazastrook drie Palestijnen geëxecuteerd. Zij werden beschuldigd van samenwerking met Israël.

    De Al Qassam-brigade, de militaire arm van Hamas, gaf geen verdere details vrij over de executie van de drie mannen. Israëlische troepen waren dinsdagavond opgerukt naar het oostelijke deel van de stad Rafah.

    Dinsdag raakte bekend dat een delegatie van Hamas "binnenkort zal vertrekken vanuit Doha naar Caïro (...) om te onderhandelen over een staakt-het-vuren", aldus een leider.

  3. VN eist onmiddellijke heropening van grensposten van Rafah en Kerem Shalom

    De grensposten van Rafah en Kerem Shalom moeten onmiddellijk weer worden geopend door Israël zodat er opnieuw hulpgoederen naar Gaza kunnen. Dat heeft VN-secretaris-generaal Antonio Guterres dinsdag gezegd. Hij riep de Israëlische regering ook op om "de escalatie te stoppen".

    "De sluiting van de grensovergangen van Rafah en Shalom is bijzonder nefast voor de humanitaire situatie die voordien al hopeloos was. Ze moeten onmiddellijk weer open", hekelde Guterres.

    Vrachtwagens met Israëlische militaire voertuigen nabij de grensovergang in Rafah.Beeld ANP / EPA

    Kerem Shalom, de belangrijkste grensovergang voor humanitaire hulp naar Gaza, werd zondag door Israël gesloten na raketaanvallen van Hamas. Het Israëlische leger nam vervolgens dinsdag ook de controle over de grensovergang van Rafah, aan de Egyptische grens, over waardoor er geen humanitaire hulp meer tot in de bezette Gazastrook raakt.

    "Ik roep de Israëlische regering op om de escalatie te stoppen en constructief deel te nemen aan de lopende diplomatieke gesprekken", voegde Guterres eraan toe. Hij drong er voorts bij Israël en Hamas op aan om blijk te geven van "politieke moed" opdat er een akkoord over een bestand kan worden gesloten. "Hebben we al niet genoeg gezien, na meer dan 1.100 Israëli's die bij de aanval van Hamas op 7 oktober werden gedood, na meer dan 34.000 Palestijnen die in Gaza werden gedood", vroeg hij, "hebben al niet genoeg burgers geleden onder dood en destructie?".

    De VN-secretaris-generaal waarschuwde tot slot andermaal voor een offensief in Rafah. "Zelfs de beste vrienden van Israël zijn duidelijk: een aanval op Rafah zou een strategische vergissing, politieke ramp en humanitaire nachtmerrie zijn", klonk het.

  4. Grote zorgen om Israëlische aanval op Rafah bij internationale organisaties

    Meerdere internationale hulporganisaties uiten hun zorgen over het Israëlische offensief in Rafah. Zij wijzen op de humanitaire crisis die dreigt, nu Israël belangrijke grensovergangen tussen Egypte en Gaza heeft gesloten. De VN zegt dat medewerkers de toegang werd geweigerd bij de grensovergang in Rafah. Het zijn de enige toegangspoorten voor de broodnodige humanitaire hulp aan de Palestijnen.

    ‘De twee verkeersaders om hulpgoederen in Gaza te krijgen, zijn afgekneld’, zei een woordvoerder van VN-mensenrechtenbureau Ocha. Volgens hem beschikken hulporganisaties op de Gazastrook over zeer beperkte voorraden aan humanitaire goederen, omdat de Gazanen er meteen gebruik van maken.

    Zo is er volgens de woordvoerder nog maar voor één dag aan brandstof op voorraad, die nodig is voor humanitaire operaties in de regio. ‘Als er voor een aanzienlijke tijd geen brandstof meer binnenkomt, zou dat een hele effectieve manier zijn om de humanitaire operatie ten grave te brengen.’

    Via de noordelijke grensovergang Erez komen er nog wel wat hulpgoederen binnen, maar volgens VN-organisaties is het onvoldoende. Bovendien is het lastig deze naar Rafah te brengen, omdat hulpkonvooien dan actieve gevechtszones moeten doorkruisen. ‘Erez zal gewoonweg niet genoeg zijn’, zei een woordvoerder van Unicef. ‘Als de poort van Rafah voor langere tijd gesloten blijft, is het moeilijk voor te stellen hoe een hongersnood in Gaza kan worden voorkomen.’

    Een uitspraak van een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie toont aan hoe nijpend de situatie is. Volgens hem kunnen in de distributie van hulpgoederen geen uitzonderingen gemaakt worden voor zieke en gewonde Palestijnen.

    Jasper Daams

  5. Minister Gennez dringt bij Europese collega’s aan om steun aan UNRWA te hervatten en wapenexport naar Israël te stoppen

    Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit).Beeld Photo News

    Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) pleit bij Europese collega's, in naam van het Belgisch voorzitterschap, op de Raad van ministers van Ontwikkelingssamenwerking voor het opnieuw volledig hervatten van ontwikkelingshulp voor de Palestijnse gebieden en financiering voor UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen.

    Deze raad komt op een kritiek moment. Duizenden mensen zweven op de rand van de hongerdood in het noorden van Gaza, zegt Gennez. Het minste wat we kunnen doen is ervoor zorgen dat de belangrijkste humanitaire organisatie in de regio, UNRWA, zijn werk kan voortzetten.

    Een deel Europese steun voor UNRWA  zo'n 50 miljoen euro  werd reeds gestort aan het VN-agentschap. Een deel wordt echter tegengehouden in afwachting van de uitkomst van onafhankelijk onderzoek na beschuldigingen van de Israëlische regering. Volgens Israël hebben medewerkers van UNRWA banden met Hamas en waren ze betrokken bij de aanval van Hamas tegen Israël op 7 oktober.

    “België heeft die beschuldigingen zeer ernstig genomen, zegt Gennez. Het Colonna-rapport is echter duidelijk: er zijn geen bewijzen dat UNRWA banden heeft met de terroristische organisatie Hamas. De veiligheidsscreening voor het personeel was al robuust, en zal nu verder versterkt worden.

    Daarom pleit Gennez voor het uitbetalen van de resterende 32 miljoen euro aan de VN-organisatie. Maar ook de resterende lidstaten van wie de hulp nog opgeschort is, moeten dringend hervatten, klinkt het.

    Gennez vraagt haar Europese collega's ook om de levering van wapens aan Israël te stoppen. “Europa is een van de grootste humanitaire donoren in Palestina en Gaza – maar de beste manier om de humanitaire situatie onmiddellijk te verbeteren is dat het geweld stopt.

  6. Egypte veroordeelt Israëlisch offensief in Rafah

    Egypte heeft de Israëlische aanval op Rafah veroordeeld. Dat meldt persbureau Reuters. Het buurland van zowel Israël als Gaza waarschuwt dat de aanval de onderhandelingen voor een staakt-het-vuren in gevaar brengt.

    Vanochtend sloot Israël de belangrijke grensovergang tussen Gaza en Egypte bij Rafah, waardoor er geen humanitaire hulp meer doorheen kan komen. De overgang was als enige niet in handen van Israël. Volgens het Israëlische leger was de overname van de grensovergang nodig vanwege de ‘terroristische acties’ die er plaatsvonden.

    Beeld AFP

    Na een overeenkomst tussen Israël en Egypte in 2007 viel de overgang bij Rafah onder Egyptisch gezag. Alle goederen die via de grensovergang naar Gaza gingen, moesten wel eerst goedkeuring krijgen van Israël. Sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza was de grensovergang cruciaal voor de toevoer van humanitaire hulpgoederen, omdat Israël de eigen toegangspoorten met Gaza had gesloten.

    Jasper Daams

  7. Israëlische delegatie naar Caïro voor onderhandelingen

    Een Israëlische delegatie zal vandaag afreizen naar de Egyptische hoofdstad Caïro om onderhandelingen te voeren met Hamas. Dat zegt een Israëlische functionaris aan persagentschap Reuters.

    Voor Israël is het huidig voorstel onaanvaardbaar. Het voorstel van Hamas zou inhouden dat er in ruil voor de vrijlating van gijzelaars een staakt-het-vuren komt dat het einde van de oorlog inluidt. Voor de Israëlische regering is het cruciaal dat Hamas verslagen wordt. Israël wil een tijdelijke gevechtspauze om nadien de aanvallen verder te kunnen zetten. 

    Aan Israëlische zijde klinkt er weinig enthousiasme over de huidige onderhandelingen. Deze delegaties bestaat uit afgezanten op middenniveau. Als er een geloofwaardige deal in het verschiet lag, zouden de opdrachtgevers de delegatie leiden, zegt de functionaris aan Reuters.

  8. Israël ontzegt VN de toegang tot grensovergang bij Rafah

    Israël heeft de VN de toegang ontzegd tot de grensovergang bij Rafah in de Gazastrook. Dat heeft een woordvoerder van het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden (OCHA) dinsdag gezegd.

    We zijn momenteel niet fysiek aanwezig bij de grensovergang bij Rafah omdat de Israëlische overheidsdienst Cogat, die verantwoordelijk is voor contacten met de Palestijnen en voor humanitaire hulp, ons de toegang tot dit gebied heeft ontzegd. De grensovergang in Rafah is de belangrijkste voor humanitaire hulp, vertelde Jens Laerke tijdens een reguliere persbriefing in Genève.

    Een Palestijnse jongen bekijkt de schade na een Israëlische luchtaanval op Rafah. Beeld AFP
  9. Israëlische minister: ‘Zonder gijzelaars zou Hamas al verpletterd zijn’

    De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israel Katz, schrijft op X dat de militaire operatie in Rafah als doel heeft om gijzelaars te bevrijden en Hamas verslaan. Katz zegt bovendien dat indien Hamas geen gijzelaars zou hebben Israëlische troepen Hamas al verpletterd zouden hebben. 

    Het overtuigingsproces op het politiek vlak wordt steeds moeilijker, schrijft Katz.  Maar ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat onze heroïsche soldaten hun orders kunnen uitvoeren.

    Israel Katz.Beeld AFP
  10. Hamas vuurt raketten af op Israëlisch leger bij Kerem Shalom

    Hamas heeft opnieuw raketten afgevuurd op Israëlische militairen bij de grensovergang Kerem Shalom. Een eerdere aanval leidde tot de sluiting van de belangrijke overgang tussen Israël en de Gazastrook.

    De gewapende tak van Hamas verklaart een aanval te hebben uitgevoerd op een samenkomst van vijandelijke militairen. Luchtalarmen zijn volgens Israëlische media afgegaan. De Israëlische krijgsmacht (IDF) bevestigt dat raketten zijn afgevuurd vanuit de Gazastrook, zonder te melden of deze schade hebben veroorzaakt.

    De Israëlische positie bij de grensovergang werd zondag getroffen door raketten van Hamas. Daarbij kwamen vier militairen om het leven. Tien anderen raakten gewond, van wie drie ernstig. De grensovergang is sindsdien dicht. Kerem Shalom is belangrijk voor de levering van voedsel, medicijnen en andere humanitaire hulp aan de Gazastrook.

  11. Israël verspreidt beeld van grensovergang Rafah

    Het Israëlische leger heeft een foto verspreid van de grensovergang van Rafah - tussen Gaza en Egypte. Het Israëlische leger heeft de controle overgenomen over de Gazaanse kant. Volgens Israël werd de grensovergang gebruikt voor terreurdoeleinden

    Beeld via REUTERS
  12. Josep Borrell: 'Offensief Israël zal tot veel burgerslachtoffers leiden'

    Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van de EU, vreest dat het Israëlische offensief in Rafah tot veel burgerslachtoffers zal leiden. Dat zegt Borrell op dinsdag. Er zijn geen veilige zones in Gaza.

    Het offensief is weer begonnen, ondanks alle verzoeken van de internationale gemeenschap, de VS, de lidstaten van de Europese Unie, iedereen die (de Israëlische premier, red.) Netanyahu vraagt om niet aan te vallen, zegt Borrell. 

    De Palestijnse militante groep Hamas stemde maandag in met een voorstel door bemiddelaars voor een staakt-het-vuren in Gaza, maar de Israël zegt dat de voorwaarden niet aan zijn eisen voldoen. 

    Josep Borrell.Beeld ANP / EPA
  13. ▶ Israël neemt Palestijnse zijde van grensovergang Rafah in: 'Twintig terroristen gedood'

     De Israëlische krijgsmacht (IDF) heeft de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah ingenomen. Militairen hebben het gebied operationeel onder controle en militairen doorzoeken het gebied, aldus de IDF. Ook de grensovergang bij Kerem Shalom is dicht.

    De IDF zegt dat in het oosten van Rafah een contraterreuroperatie werd uitgevoerd. De krijgsmacht stelt aanwijzingen te hebben dat de grensovergang gebruikt werd voor terreurdoeleinden. Er zouden drie tunnels gevonden zijn en er werden zo'n twintig terroristen gedood, schrijft de IDF op Telegram.

    Rafah ligt in het zuiden van Gaza, aan de grens met Egypte. Het is de belangrijkste aanvoerroute voor hulpgoederen en voedsel. De Gazaanse grensautoriteit bevestigt dat de overgang dicht is en dat er Israëlische tanks staan. Bronnen bij humanitaire organisaties zeggen tegen persbureau Reuters dat de aanvoer van hulpgoederen via Rafah stilligt.

    Israël lijkt zich ook voor te bereiden op een grootschalige aanval op de stad. Inwoners in delen van de stad hebben opdracht gekregen te vertrekken.

    Video wordt geladen...

  14. In beeld: Palestijnen verlaten Rafah

    Beeld Photo News
    Beeld Photo News
    Beeld Photo News
  15. Dodental loopt op door aanhoudende bombardementen op Rafah: minstens twaalf doden

    Bij aanhoudende Israëlische aanvallen zijn in de nacht van maandag op dinsdag minstens twaalf mensen gedood in de stad Rafah, in het zuiden van Gaza. Dat melden Palestijnse media. Bij een Israëlische aanval op een huis in het oosten van Rafah kwamen vier mensen om het leven, meldt het Palestijnse Informatiecentrum.

    Het Israëlische leger beweert dat het Hamas-doelen in de stad treft, maar volgens de Palestijnen worden daarbij onschuldige burgers geraakt. Zo zouden drie mensen, onder wie een kind, zijn gedood bij een aanval op een huis in het westen van Rafah.

    Eerder vannacht maakte een plaatselijk ziekenhuis al bekend dat er vijf doden en een onbekend aantal gewonden waren binnengebracht na een aanval op een huis in Rafah

  16. Israëlische tanks rukken op naar grensovergang bij Rafah

    Het Israëlische leger is in actie gekomen om in de komende uren de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah tussen Egypte en Gaza te veroveren, melden Palestijnse media.

    De grensovergang bij Rafah, in het uiterste zuiden van de Gazastrook, is een belangrijk toegangspunt voor humanitaire hulp in Gaza. Meer dan een miljoen ontheemde Palestijnen schuilen in de stad. Israël zegt dat het oostelijke deel van de stad een strategische plek is voor Hamas.

    Beelden van de luchtaanvallen op Rafah die door Palestijnse bronnen zijn verspreid. De beelden konden niet onafhankelijk geverifieerd worden.Beeld RV

    De Israëlische strijdkrachten zijn maandagavond ook opgetrokken naar de grensovergang Kerem Shalom. Palestijnse media berichten dat Israëlische tanks de grensovergang naar Gaza beschoten vanaf een afstand van 200 meter. De grensovergang ligt op ongeveer drie kilometer van Rafah.

    Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandagavond unaniem besloten door te gaan met het gepland grondoffensief in Rafah. Israël heeft ongeveer 100.000 Palestijnen opgedragen om Rafah om veiligheidsredenen te verlaten. Zij moeten naar het Al Mawasi-gebied nabij de kust gaan.

  17. Lokaal ziekenhuis meldt zeker vijf doden na aanvallen op Rafah

    Bij de Israëlische aanvallen op Rafah, in het zuiden van Gaza, zijn minstens vijf mensen gedood. Volgens een plaatselijk ziekenhuis zijn maandag naast de vijf doden ook verschillende gewonden het ziekenhuis binnengebracht.

    Volgens getuigen en Palestijnse veiligheidsbronnen is het gebied momenteel het toneel van intensieve Israëlische militaire aanvallen.

  18. Israël voert zware bombardementen uit boven Rafah

    Israël heeft maandagavond zware bombardementen uitgevoerd boven Rafah, meldt een lokale journalist van AFP. Volgens de journalist vielen 30 minuten lang onafgebroken bommen op de stad in het zuiden van Gaza.

    Ook heeft Israël een oproep herhaald aan inwoners van Rafah om de stad te verlaten, omdat het naar eigen zeggen een grondoperatie voorbereidt. "We roepen de bewoners vanavond op om te evacueren", zei de woordvoerder van het leger, Daniel Hagari. Hij zei ook dat Israëlische vliegtuigen maandag al 50 terreurdoelen hadden geraakt in de buurt van Rafah.

    De timing is opvallend omdat eerder maandag Hamas akkoord is gegaan met een voorstel voor een staakt-het-vuren. Dat werd mede onderhandeld door Egypte en Qatar. Israël heeft nog niet op dat voorstel gereageerd, al zei een woordvoerder van het leger in een eerste reactie dat Israël "elk voorstel serieus bekijkt" en dat alle mogelijkheden worden onderzocht om de gijzelaars vrij te krijgen. 

  19. Jordaanse koning vreest voor nieuw bloedbad Rafah

    De Jordaanse koning Abdallah II heeft maandag in Washington de internationale gemeenschap opgeroepen om alles te doen om "een nieuw bloedbad" te vermijden in Rafah. Momenteel voert het Israëlische leger bombardementen uit op de stad in het zuiden van de Gazastrook.

    Tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis waarschuwde Abdallah II dat "een Israëlische aanval op Rafah, waar 1,4 miljoen Palestijnen verblijven die ontheemd raakten door de oorlog, dreigt te ontaarden in een nieuw bloedbad", zo valt te lezen in een persbericht van de Jordaanse ambassade in de VS.

    Eerder zei de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi al dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de totstandkoming van een wapenstilstand in de Gazastrook in gevaar brengt door Rafah te bombarderen.

    "Er zijn enorme inspanningen geleverd om tot een uitwisselingsovereenkomst te komen die gijzelaars zal vrijlaten en een staakt-het-vuren zal bewerkstelligen", schrijft Safadi op X. "Hamas heeft een aanbod gedaan. Als Netanyahu echt een deal wil, dan zou hij nu serieus in onderhandeling zijn over het aanbod. In plaats daarvan brengt hij de deal in gevaar door Rafah te bombarderen."

    Twitter bericht wordt geladen...

  20. Bombardementen gemeld in Rafah

    Het Israëlische leger heeft maandagavond bombardementen uitgevoerd uit op het oosten van de stad Rafah, dat meldt persbureau AFP. Eerder had Hamas aangekondigd in te stemmen met een voorstel tot een staakt-het-vuren. Israël ging daar echter niet mee akkoord.

    Het Israëlisch leger bevestigt in een kort statement dat het maandagavond "gerichte aanvallen uitvoert op doelen van Hamas" in het oostelijke deel van Rafah. Verdere details zouden later nog volgen.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Het Israëlische leger had maandagavond de oproep herhaald om inwoners van de oostelijke wijken van Rafah, het laatste bolwerk van Hamas, te evacueren met het oog op een nakend grondoffensief.

  21. Israël en VS ‘bestuderen’ de instemming van Hamas met voorstel voor staakt-het-vuren

    Volgens Hamas bevat het voorstel voor een staakt-het-vuren waar het mee heeft ingestemd drie fases van 42 dagen. In die fases worden gijzelaars vrijgelaten en trekt Israël zich volledig terug uit Gaza, meldt de Qatarese nieuwszender Al Jazeera op basis van bronnen binnen Hamas.

    Het Israëlische leger zegt dat de reactie van Hamas nu wordt bestudeerd: "We onderzoeken elk antwoord en elke reactie zo serieus mogelijk", aldus woordvoerder Daniel Hagari tegen persbureau Reuters. De VS geven aan de reactie van Hamas in de komende uren met "partners in de regio" te bespreken.

    Het is onduidelijk hoe het voorstel waar Hamas akkoord mee is zich verhoudt tot de Israëlische eisen. Israël zou ook een bestand voorstaan dat bestaat uit drie fases, maar mogelijk verschillen de details over wat er in die fases moet gebeuren.

    Israëlische bronnen zeggen dat het voorstel waar Hamas het over heeft niet hetzelfde voorstel is waarover Israël tien dagen geleden overeenstemming bereikte met Egypte. Andere diplomatieke bronnen zeggen tegen de Israëlische krant Haaretz dat de twee voorstellen in essentie weinig van elkaar verschillen.

    Vanuit het Israëlische kabinet is het tot nu toe stil, op een reactie na van de extreem-rechtse minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben Gvir. Hij heeft het op X over "spelletjes van Hamas" en vindt dat een offensief in Rafah onmiddellijk moet beginnen. De opstelling van de extreem-rechtse flank van het Israëlische kabinet bemoeilijkt de onderhandelingen al tijden: als premier Netanyahu akkoord gaat met een staakt-het-vuren, riskeert hij zijn kabinet op te blazen.

    Joram Bolle

  22. Israël niet akkoord met voorstel voor een staakt-het-vuren

    Persbureau Reuters meldt op basis van een anonieme Israëlische functionaris dat Hamas "een afgezwakt" Egyptisch voorstel heeft goedgekeurd dat voor Israël onaanvaardbaar is. De functionaris voegde eraan toe dat het voorstel "verstrekkende" conclusies bevatte die Israël niet kan steunen.

    Eerder liet Hamas de Egyptische en Qatarese bemiddelaars weten hun voorstel voor een staakt-het-vuren te accepteren.  "De bal ligt nu in het kamp van Israël, omdat het de keuze heeft tussen het accepteren van het bestand of het tegenwerken ervan", aldus een Hamas-functionaris in een statement.

    Persbureau AFP meldt dat er in Rafah al opgetogen gereageerd werd op het nieuws. Zo zou er sprake zijn van feestvierende Palestijnen op straat. 

    Wat er in het voorstel staat, is nog altijd onduidelijk. Hamas laat daar in zijn verklaring niets over los. Bemiddelaars Egypte en Qatar hebben nog niet op Hamas gereageerd en ook van Israëlische zijde is er nog geen officiële reactie.

    Hoe dan ook lijkt de aankondiging van Hamas druk te zetten op Israël in het licht van het ophanden zijnde offensief in Rafah. Vandaag gaf Israël het bevel om delen van de stad te evacueren. 

    In Rafah werd al opgetogen gereageerd op het nieuws dat Hamas akkoord ging met een voorstel voor een staakt-het-vuren.Beeld REUTERS
  23. Hamas meldt dat het instemt met Egyptisch-Qatarees voorstel voor staakt-het-vuren, over inhoud niks bekend

    Hamas zegt akkoord te zijn met een voorstel voor een staakt-het-vuren dat bemiddelaars Egypte en Qatar op tafel hebben gelegd. Volgens een verklaring van de militante groepering heeft politiek leider Ismail Haniyeh dat aan de premier van Qatar laten weten.

    Het is onduidelijk op welk voorstel Hamas precies doelt. Vorige week vonden in Caïro gesprekken plaats over een staakt-het-vuren. Israël wil 33 gijzelaars vrij krijgen in ruil voor een gevechtspauze van zo’n zes weken. Hamas stond tot nu toe op het standpunt dat een staakt-het-vuren een einde moet maken aan de oorlog en dat Israël zich volledig moet terugtrekken uit Gaza.

    Het is niet bekend of Hamas die eisen nu heeft laten vallen; de korte verklaring van Hamas zegt alleen dat er een Egyptisch-Qatarees voorstel is geaccepteerd zonder uit te weiden over de inhoud. Of Israël dit voorstel steunt is daarom ook nog niet duidelijk.

    (Joram Bolle)

  24. Israël voert bombardementen op twee wijken in Rafah op

    Het Israëlische leger heeft maandag zijn bombardementen op twee wijken in Rafah opgevoerd. De Israëlische lucht- en artilleriebeschietingen "zijn sinds zondagavond aan de gang en zijn sinds vanochtend geïntensiveerd", verklaarde Ahmed Redwan, een woordvoerder van de Palestijnse civiele verdediging. 

    Eerder vandaag is Israël begonnen met de verplaatsing van de inwoners van Rafah. De Israëlische strijdkrachten (IDF) zeggen burgers in het oosten van Rafah "aan te moedigen" naar een nabijgelegen "humanitair gebied" te vertrekken. Op de oproep volgt vermoedelijk een grootschalig grondoffensief in de zuidelijke stad in de Gazastrook.

    Er zijn op dit moment nog zo'n 1,2 miljoen mensen in Rafah, van wie ongeveer de helft kinderen. 

    Palestijnse burgers ontvluchten de oostelijke delen van Rafah.Beeld REUTERS
  25. Man roept op tot vertrek Netanyahu tijdens herdenking Holocaust

    Een man heeft in Israël een herdenkingsceremonie voor de slachtoffers van de Holocaust verstoord door op te roepen tot het vertrek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De Israëlische krant Haaretz schrijft dat de premier op het punt stond een krans te leggen. "Hoeveel signalen zijn er nodig voordat een premier naar huis gaat?", riep de man onder meer.

    De herdenking van dit jaar wordt overschaduwd door de oorlog in de Gazastrook. Netanyahu zei in aanloop naar de herdenkingsdag dat Israël zichzelf moet beschermen als dat nodig is. "Tijdens de verschrikkelijke Holocaust stonden belangrijke leiders aan de zijlijn. De eerste les van de Holocaust is daarom: als wij onszelf niet verdedigen, zal niemand anders ons verdedigen", zo verklaarde hij.

    Benjamin Netanyahu tijdens de herdenkingsceremonie.Beeld REUTERS
  26. Ook op universiteiten Oxford en Cambridge pro-Palestijns protest

    Ook op de prestigieuze Britse universiteiten van Oxford en Cambridge houden studenten pro-Palestijnse demonstraties. Ze zetten tentenkampen op uit protest tegen de Israëlische oorlog in de Gazastrook, melden de krant The Telegraph en de nieuwszender Sky News.

    De studenten schrijven op X dat ze "weigeren toe te kijken" terwijl de universiteit "Israëls genocide op de Palestijnen in Gaza steunt". Een Joodse studentenorganisatie is ontstemd over de protesten en vraagt de universiteiten om de "antisemitische haat" op de campussen te stoppen.

    De studentenprotesten begonnen in de Verenigde Staten, maar breidden zich wereldwijd uit. In het Verenigd Koninkrijk werd ook al op onderwijsinstellingen in onder meer Bristol en Leeds geprotesteerd.

  27. Lahbib: België zal toetreding van Palestina tot VN steunen

    België zal de resolutie steunen die het mogelijk maakt om Palestina te erkennen als volwaardig lid van de Verenigde Naties. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib maandag gezegd tijdens een ontmoeting met Riyad al-Maliki, de speciale gezant van de Palestijnse president Mahmoed Abbas.

    "De stemming vindt deze week plaats, op 10 mei. Het is belangrijk dat de Europese Unie dit historisch moment niet mist. België wil deze resolutie mee indienen en steunen", zegt Lahbib. "We zullen de afspraak met de geschiedenis niet missen."

  28. Palestijnen verlaten Rafah

    Palestijnse burgers ontvluchten de oostelijke delen van Rafah nadat het Israëlische leger is begonnen met het evacueren van Palestijnse burgers. Het Israëlische leger dreigt de stad aan te vallen nadat onderhandelingen over een nieuw bestand stukliepen.

    Palestijnen maken zich klaar voor vertrek door hun bezittingen op de vrachtwagen te laden.Beeld AFP
    Vrouwen en kinderen verlaten de stad op een door ezels aangedreven kar. Beeld ANP / EPA
    Een Palestijnse man duwt in de regen zijn fiets voort met daarop zijn spullen. Beeld AFP
    Een auto met op het dak opgestapelde matrassen vertrekt uit de stad.Beeld REUTERS
    Mensen tonen een flyer van het Israëlische leger waarin staat dat de Palestijnen worden opgeroepen het oostelijke deel van Rafah te verlaten.Beeld AP
    Een Palestijnse vrouw reageert wanhopig op de aankondiging van het Israëlische leger om tot evacuatie over te gaan.Beeld AFP

    Sebas van Aert

  29. Hezbollah schoot tientallen raketten af op Israëlische basis

    De Libanese islamistische beweging Hezbollah, die gesteund wordt door Iran, heeft "tientallen raketten" afgevuurd op een Israëlische basis op de bezette Syrische Golanhoogte. Dat deelt Hezbollah maandag mee. Het gaat om vergelding voor een aanval in het oosten van Libanon.

    Hezbollah-strijders lanceerden "tientallen Katjoesja-raketten" op "het hoofdkwartier van de Golan-divisie" in de basis van het verlaten dorp Naffakh op de door Israël bezette Golanhoogte. In het persbericht zegt Hezbollah dat het om "een reactie gaat op de aanval van de vijand in de Beka-regio".

    Eerder had het Libanese nieuwsagentschap ANI gemeld dat drie personen de avond ervoor gewond geraakt waren in het oosten van het land, waar Hezbollah een sterke aanwezigheid heeft, bij een Israëlische aanval. "Vijandige militaire vliegtuigen lanceerden een aanval rond 1.30 uur op een fabriek in Sifri, in de Bekavallei, dicht bij de stad Baalbek. Daarbij kwamen drie burgers om en werd het gebouw verwoest", schrijft het agentschap. Het Israëlische leger communiceerde dat gevechtsvliegtuigen een "militair complex van Hezbollah in Libanon aangevallen hebben".

    Sinds het begin van de oorlog in Gaza op 7 oktober, tussen Israël en de militante Palestijnse beweging Hamas, bestoken het Israëlische leger en Hezbollah elkaar bijna dagelijks. Hezbollah steunt Hamas.

  30. België ijvert voor importverbod op producten uit door Israël bezette gebieden

    België ijvert binnen de Europese Unie voor een verbod op de import van producten uit door Israël bezette gebieden, zoals dadels en olijfolie. Dat heeft premier Alexander De Croo maandag aangekondigd in Het Laatste Nieuws en het VRT-radioprogamma De Ochtend.

    De Croo wijst erop dat niet enkel in de Gazastrook, maar ook op de bezette Westelijke Jordaanoever het geweld almaar toeneemt. Volgens de eerste minister is het voor de Europese landen in deze omstandigheden "moeilijk om te zeggen dat we verder doen alsof er niets aan de hand is", luidde het in De Ochtend.

    Wanneer België zo'n handelsverbod alleen zou invoeren, zou dat volgens De Croo "nul invloed" hebben. Daarom onderneemt ons land al enkele weken demarches bij andere Europese landen "om te kijken hoe we op zijn minst een grote groep landen kunnen hebben die bereid zijn om die stap te zetten", zei de premier.

    De Croo waarschuwde Israël ook opnieuw voor een inval in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. "Dat zou dramatische gevolgen hebben voor de bevolking", meent hij. De premier ziet dat dit ook de gemoederen in ons land beroert, bijvoorbeeld aan de universiteiten. "Moest ik vandaag student zijn, denk ik dat de kans groot is dat ik ook mijn proteststem zou laten horen."

    Binnen de regering toonde ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) zich steevast voorstander van vreedzame maatregelen om Israël te dwingen de internationale rechtsregels te respecteren. Met de teller op 35.000 doden, het risico op hongersnood in Gaza en een dreigende aanval op Rafah ligt "business as usual ver achter ons", schrijft ze op X. "De druk moet opgevoerd worden, met alle mogelijke vreedzame middelen. De voortdurende schendingen van het internationaal recht vragen een krachtig antwoord: sancties".

    Ook CD&V is voorstander van een handelsverbod. Kamerlid Els Van Hoof diende in november vorig jaar nog een wetsvoorstel in om zo'n handelsverbod op producten uit bezette Palestijnse gebieden. Vicepremier Petra De Sutter (Groen) waarschuwt dat een aanval op Rafah een "bloedbad" teweeg zal brengen. "België werkt aan verdere sancties tegen Israël. Ik heb deze middag een ontmoeting met de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Dr. Maliki", luidt het op X.

  31. VN-hulporganisatie UNRWA weigert vertrek uit Rafah

    De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verklaart Rafah niet te verlaten. Dit meldt de organisatie kort nadat Israël heeft opgeroepen tot het vertrek van burgers uit het oosten van de stad in de Gazastrook, wat mogelijk wijst op een groot grondoffensief in Rafah in de nabije toekomst.

    "Een Israëlisch offensief in Rafah betekent meer lijden en doden onder burgers. De gevolgen zouden verwoestend zijn voor de 1,4 miljoen mensen. UNRWA evacueert niet: de organisatie blijft zo lang mogelijk in Rafah en blijft levensreddende hulp bieden aan mensen", schrijft de VN-organisatie op berichtenplatform X. De UNRWA is de grootste hulporganisatie in de Gazastrook.

    Twitter bericht wordt geladen...

  32. Israëlisch leger is begonnen met evacuatie van inwoners uit Rafah

    Israël is maandagochtend begonnen met de verplaatsing van de inwoners van Rafah. De Israëlische strijdkrachten (IDF) zeggen burgers in het oosten van Rafah "aan te moedigen" naar een nabijgelegen "humanitair gebied" te vertrekken. De oproep lijkt het begin te zijn van een evacuatie, voorafgaand aan een grootschalig grondoffensief in de zuidelijke stad in de Gazastrook.

    De Palestijnen worden opgeroepen in de noordelijke richting te reizen, naar Khan Younis en Al Mawasi. Israëlische media melden dat het leger flyers dropt, sms'jes verstuurt en belt met Palestijnen om instructies te geven. 

    Op een persbriefing verzekerde een woordvoerder van de Israel Defence Forces (IDF) echter dat het gaat om "een operatie van beperkte omvang" om mensen in het oosten van Rafah "tijdelijk" te evacueren. Het zou gaan om "ongeveer 100.000 mensen".

    De woordvoerder benadrukte dat de levering van humanitaire hulp aan de bevolking ongehinderd zou doorgaan tijdens de evacuatieoperatie. Deze zouden via verschillende routes naar de kuststrook kunnen worden gebracht, bijvoorbeeld via de haven in Ashdod.

    'Gevaarlijke escalatie'

    De stap komt er nadat de onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël in Caïro waren vastgelopen. De Israëlische minister van Defensie Joav Galant zei volgens zijn kabinet in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Lloyd Austin dat Hamas alle voorstellen tijdens de gesprekken had verworpen. Militaire actie in Rafah is daarom noodzakelijk, aldus Galant. "De staat Israël zal de voortdurende aanwezigheid van terroristische structuren aan zijn grenzen niet tolereren."

    Hamas doodde zondag ook drie Israëlische soldaten met raketaanvallen bij de grensovergang van Kerem Shalom. Het Israëlische leger meldde maandag dat het intussen om vier gedode slodaten gaat. Kerem Shalom is de belangrijkste grensovergang voor de levering van hulpgoederen van Israël naar de Gazastrook. Het leger sloot de grensovergang tijdelijk voor humanitaire zendingen na de raketaanvallen.

    De Israëlische oproep tot evacuatie is "een gevaarlijke escalatie die gevolgen zal hebben", meent Sami Abu Zuhri, een hoge functionaris van Hamas.

    Mensen vluchten weg uit Rafah.Beeld REUTERS

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandenlang gezegd dat burgers in Rafah zouden worden geëvacueerd voordat er een aanval zou plaatsvinden. Er wonen ongeveer 1,4 miljoen mensen in de stad, van wie de meesten gevlucht zijn na het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober.

    Rafah is geregeld het doelwit van luchtaanvallen. Van zondag op maandag vonden in de nacht ook meerdere Israëlische aanvallen plaats op huizen in Rafah, waarbij ten minste zestien Palestijnen omkwamen.

    Volgens Israël wil het de stad evacueren voordat het gevechtsoperaties uitvoert in Rafah. Dat zal naar verwachting enkele weken duren. Hamas heeft zijn strijders in Rafah voorbereid om te strijden tegen Israël en hen voorzien van proviand en wapens, zegt Israël. Volgens berichten in de media is ook het aantal bewakers voor de gijzelaars verhoogd.

    Volgens de Wall Street Journal is Israël van plan om zijn grondoffensief in Rafah in fases uit te voeren. De krant schreef over twee tot drie weken evacuatie en zes weken offensief.

    Uit angst voor een bloedbad onder de burgers verzetten wereldleiders en internationale organisaties zich tegen de operatie. Israël zegt dat een grondoffensief in Rafah essentieel is om de laatste bataljons van de Palestijnse extremistische beweging Hamas uit te schakelen.

    "Dit evacuatieplan is ontworpen om burgers buiten schot te houden", zei de legerwoordvoerder, "Ons doel is om Hamas te bestrijden, niet de mensen van Gaza. En daarom voeren we deze specifieke tijdelijke evacuatie uit."

  33. Zeker 16 doden door nieuwe Israëlische aanvallen op huizen in Rafah

    Bij Israëlische aanvallen op huizen in Rafah in het zuiden van de Gazastrook zijn zondag zeker zestien Palestijnen om het leven gekomen. Medische bronnen uit het door Hamas gecontroleerde gebied melden maandag aan persbureau AFP dat er zeven Palestijnen uit één familie en negen Palestijnen uit een andere familie werden gedood bij de aanvallen.

    Rafah is geregeld het doelwit van luchtaanvallen en Israël dreigt met een grootschalig grondoffensief in de stad. De Verenigde Staten, de Europese Unie en de Verenigde Naties maken zich grote zorgen over een dergelijke grondoperatie. Zij vrezen voor een humanitaire ramp in het dichtbevolkte gebied waar veel vluchtelingen verblijven.

    Beeld AFP
  34. Netanyahu: 'Geen enkele druk zal Israël ervan weerhouden zichzelf te verdedigen'

    Geen enkele druk van de internationale gemeenschap zal Israël ervan weerhouden zichzelf te verdedigen. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag gezegd tijdens een herdenkingsceremonie voor de Holocaust bij het Yad Vashem-monument in Jeruzalem.

    "Ik zeg tegen de wereldleiders dat geen enkele druk, geen enkele beslissing van een internationaal orgaan, Israël zal verhinderen om zichzelf te verdedigen", zei Netanyahu.

    "Als Israël alleen moet staan, zal Israël alleen staan", zo klonk het. Netanyahu hekelde ook de "verschrikkelijke vulkaan van antisemitisme die over de hele wereld wordt ontketend tegen Israël" vanwege zijn oorlog in Gaza.

    Netanyahu vergeleek de demonstraties op universiteiten over de hele wereld, vooral in de Verenigde Staten, met de discriminatie waaronder Joden op Duitse universiteiten leden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

    "Wat een verdraaiing van rechtvaardigheid en geschiedenis," zei hij. "De kritiek is er niet vanwege onze daden, maar omdat we bestaan... omdat we Joden zijn", aldus Netanyahu.

    "Vandaag staan we opnieuw tegenover vijanden die vastbesloten zijn om ons te vernietigen", klonk het nog.

    Beeld AFP
  35. UNRWA-chef zegt dat Israël hem weer toegang tot Gaza ontzegt

    De Israëlische autoriteiten hebben het hoofd van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), Philippe Lazzarini, voor de tweede keer de toegang tot Gaza ontzegd sinds 7 oktober. Dat zei Lazzarini in een bericht op X. Lazzarini is sinds het uitbreken van de oorlog vier keer in Gaza geweest, onder meer op 17 maart.

    Ook zei Lazzarini dat Israël nog altijd de levering van humanitaire hulp belemmert of weigert. "Alleen al in de afgelopen twee weken hebben we tien incidenten geregistreerd, waaronder het schieten op konvooien, aanhoudingen van VN-personeel gevolgd door pesterijen zoals gedwongen uitkleding, bedreigingen met wapens en lange vertragingen bij controleposten waardoor konvooien gedwongen werden zich in het donker te verplaatsen of af te breken", aldus Lazzarini.

    De UNRWA-chef riep ook op tot een "onafhankelijk onderzoek" naar raketbeschietingen die zondag leidden tot de sluiting van een belangrijke grensovergang tussen Israël en Gaza. De gewapende vleugel van Hamas, de Al Qassam-brigades, eiste de verantwoordelijkheid op voor die aanval. Bij de aanval kwamen verschillende Israëlische soldaten om het leven.

    Later op zondag zei het Israëlische leger dat het een commandocentrum van Hamas in centraal Gaza had aangevallen. De Palestijnse beweging zou dat centrum volgens een woordvoerder van het leger "opzettelijk in de buurt van een actieve UNRWA-locatie" hebben gepositioneerd.

  36. Drie Israëlische soldaten gedood bij raketaanvallen op grenspost Kerem Shalom

    Bij raketaanvallen op de grenspost Kerem Shalom, tussen Israël en de Gazastrook, zijn drie Israëlische soldaten gedood. Dat maakte het leger zondag bekend. De extremistische Palestijnse organisatie Hamas heeft de raketaanvallen opgeëist. Er zouden minstens tien raketten zijn afgevuurd. Daarnaast raakten ook nog elf soldaten gewonden, twee van hen zijn er erg aan toe, berichten Israëlische media. Als gevolg van de aanval werd de grenspost gesloten. Het gaat om de belangrijkste grensovergang waarlangs hulpgoederen de Gazastrook binnenkomen.

  37. Medewerkers UGent steunen bezetting van gebouw in open brief

    De geplande bezetting van een gebouw van de UGent door studenten vanaf maandag krijgt de steun van meer dan 100 medewerkers van de universiteit, onder wie ook professoren. Dat blijkt uit een open brief gericht aan de raad van bestuur en rector Rik Van de Walle.

    In de open brief verzetten de medewerkers zich tegen de "achterdeurpolitiek" bij de Gentse universiteit en de "repressieve dreigementen" die geuit werden tegenover de studenten die een bezetting plannen. "Dat de rector deze moedige studenten eerst negeert en vervolgens afdreigt, druist in tegen alles waar onze universiteit voor zou moeten staan", luidt het.

    De medewerkers zeggen ook geschokt te zijn dat de raad van bestuur en de rector een advies van de mensenrechtencommissie naast zich neer leggen. Zij adviseerde om "gezien de huidige context van onweerlegbare oorlogsmisdaden en grootschalige mensenrechtenschendingen geen bilaterale samenwerkingen meer af te sluiten met alle Israëlische universiteiten", stelt de open brief.

    De ondertekenaars eisen dat de UGent tijdelijk alle samenwerkingen met Israëlische universiteiten opschort en vragen de unief om op te roepen tot een onmiddellijk en permanent staak-het-vuren in de Gazastrook. Ze eisen ook dat "de veiligheid van de studenten die over zouden gaan tot een bezetting van de universiteit, als absolute prioriteit wordt gesteld en dat alle dreigementen per direct worden ingetrokken".

    De open brief was zondag omstreeks 20.20 uur online ondertekend door een 120-tal medewerkers, onder wie meer dan tien professoren.

    Er vonden al verschillende acties plaats bij de UGent om aandacht te vragen voor de situatie in de Gazastrook en voor de klimaatcrisis. Studenten lieten weten van plan te zijn om van maandag tot en met woensdag een gebouw van de universiteit bezetten, zonder meer precieze info.

  38. Netanyahu slaat internationale kritiek in de wind tijdens Holocaustherdenking

    Tijdens een toespraak op de jaarlijkse herdenkingsdag van de Holocaust heeft Netanyahu de internationale druk om de oorlog in Gaza te stoppen naast zich neergelegd. "Ik zeg tegen de leiders van de wereld: geen enkele hoeveelheid druk, geen enkele beslissing van welk internationaal forum dan ook zal Israël ervan weerhouden zichzelf te verdedigen", luidde zijn boodschap.

    Op Jom Hasjoa herdenken Israëliërs tijdens verschillende plechtigheden de Joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ieder jaar houdt de premier een toespraak, die doorgaans gespeend is van politieke boodschappen. Vanwege de oorlog met Hamas lag dat dit jaar anders, en kreeg de toespraak wel een politieke lading. Netanyahu greep zijn moment om zijn standpunt opnieuw kenbaar te maken.

    De boodschap was gericht aan de verschillende wereldleiders die de laatste weken druk uit oefenen op Netanyahu en zijn regering. Met name op het voorgenomen grondoffensief in de Zuid-Gazaanse stad Rafah klinkt vanuit de internationale gemeenschap veel kritiek.

    Netanyahu lijkt niet van plan zich iets aan te trekken van de bezwaren die andere wereldleiders maken. "Als Israël gedwongen wordt om alleen te staan, zal Israël alleen staan", zei hij. Ook vergeleek hij de recente protestgolf op Amerikaanse universiteiten met die op Duitse universiteiten in de jaren 30, in de aanloop naar de Holocaust.

    Jasper Daams

  39. Al-Qahera News: 'Hamas-delegatie keert dinsdag terug naar Egypte om over staakt-het-vuren te onderhandelen'

    Een delegatie van Hamas zou dinsdag naar Egypte terugkeren om de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Gaza voort te zetten. Dat bericht de Egyptische zender die dicht bij de inlichtingendiensten staat, Al-Qahera News.

    De Hamas-delegatie reisde zondag terug naar Doha in Qatar, waar de leiding van Hamas verblijft. De onderhandelingen in Caïro over een staakt-het-vuren in Gaza in ruil voor de vrijlating van gijzelaars, leverde tot nu toe niets op. Hamas wil eerst een permanent staakt-het-vuren, maar dat vindt Israël onaanvaardbaar, omdat Hamas dan opnieuw zijn macht in Gaza kan uitbouwen. Het Israëlische leger lijkt nog altijd van plan een grondoperatie in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, te starten.

    Volgens Amerikaanse media was CIA-topman William Burns zondag in Caïro aanwezig. Hij zou nu naar Qatar afreizen om voort te onderhandelen.

  40. 'VS hebben levering van munitie aan Israël tegengehouden', bericht Amerikaanse nieuwswebsite Axios

    De regering-Biden zou vorige week de verzending van Amerikaanse munitie naar Israël hebben tegengehouden. Dat bericht de Amerikaanse nieuwswebsite Axios op basis van twee Israëlische bronnen. Het zou de eerste keer zijn sinds de oorlog in de Gazastrook in oktober vorig jaar begon, dat een wapenlevering aan Israël werd tegengehouden, aldus Axios. Binnen de Israëlische regering werd naar verluidt verontrust gereageerd. Het Witte Huis wilde geen commentaar kwijt.

    De Amerikaanse regering krijgt veel kritiek voor de wapenleveringen aan Israël. President Biden drong er bij de regering-Netanyahu al op aan om te garanderen dat de Amerikaanse wapens worden ingezet met respect voor het internationaal recht. Biden is ook erg bezorgd over een mogelijke grondoperatie door het Israëlische leger in de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook, waar meer dan een miljoen Palestijnen sinds het begin van de oorlog naartoe zijn gevlucht. Volgens Axios zou de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken bij een bezoek vorige week aan Israël nog harde taal hebben gebruikt om zo een operatie af te raden.

  41. Al Jazeera-teams blijven berichten vanuit Gaza en vanaf bezette Westelijke Jordaanoever

    De Arabische nieuwszender Al Jazeera is zondag uit de ether gehaald in Israël. Uitzendingen via de kabel of satelliet zijn stopgezet, op bevel van de Israëlische regering. De journalisten in Oost-Jeruzalem hebben hun activiteiten stopgezet en er vond ook een razzia plaats op het kantoor van de zender, waarbij televisiemateriaal is beslag is genomen.

    De zender zegt op zijn website dat de journalisten wel blijven opereren in de Gazastrook en op de bezette Westelijke Jordaanoever. "De beslissing van de regering heeft betrekking op het Israëlische grondgebied", klinkt het. Om ook de activiteiten op de Westelijke Jordaanoever - wat Palestijns gebied is - stop te zetten, is een militair bevel nodig en dat is er nog niet, zegt Al Jazeera op zijn website.

  42. Overleg in Caïro afgelopen, Hamas-onderhandelaars keren terug naar Doha

    De onderhandelingen in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook zijn zondagmiddag afgelopen. De Hamas-delegatie maakt zich klaar om terug te keren naar Doha in Qatar, zegt een vertegenwoordiger van de extremistische Palestijnse organisatie aan het Franse persagentschap AFP.

    Egypte had de rol van bemiddelaar in het conflict tussen Israël en Hamas op zich genomen. De afgelopen uren zag het er al naar uit dat een vergelijk moeilijk zou worden, de standpunten van beide partijen lagen ver uit elkaar.

    De Hamas-delegatie trekt naar Doha om te overleggen met de leiders van de beweging, aldus de anonieme vertegenwoordiger.

  43. Kritiek op sluiting Al Jazeera in Israël: 'Schending van recht op toegang tot informatie'

    Er komt kritiek op de beslissing van de regering-Netanyahu om de Arabische zender Al Jazeera niet langer te laten opereren in Israël. De zender zelf veroordeelt de beslissing en noemt die "crimineel". Aan persagentschap Reuters zegt Al Jazeera dat het juridische stappen voorbereidt.

    Twitter bericht wordt geladen...

    De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties zegt de beslissing van de Israëlische regering om Al Jazeera te sluiten te betreuren. "Vrije en onafhankelijke media zijn essentieel om transparantie en verantwoording te garanderen. Nu nog meer, gezien de strenge beperkingen op berichtgeving vanuit Gaza. Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk mensenrecht. Wij dringen er bij de regering op aan het verbod ongedaan te maken", klinkt het op X.

    Twitter bericht wordt geladen...

    De extremistische Palestijnse organisatie Hamas vermoedt dat Israël de zender het zwijgen oplegt om de waarheid over de oorlog in de Gazastrook te verbergen. "De sluiting van Al Jazeera TV is een repressieve maatregel en een vergelding voor de rol van de zender in het bekendmaken van misdaden door de bezetter in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever", klinkt het op Telegram. Volgens Hamas gaat het om "een flagrante schending van de persvrijheid". Al Jazeera was nog één van de weinige nieuwszenders met verslaggevers in de Gazastrook.

    De kantoren van Al Jazeera in Israël worden op bevel van de overheid met onmiddellijke ingang gesloten, apparatuur in beslag genomen en de toegang tot de website geblokkeerd. De nieuwszender uit Qatar heeft altijd kritisch bericht over de oorlog in Gaza. Premier Benjamin Netanyahu verweet Al Jazeera zich schuldig te maken aan opruiing.

  44. Israël sluit belangrijkste grensovergang met Gazastrook

    Israël sluit de grensovergang met Gaza, in Kerem Shalom, na een raketaanval die opgeëist werd door de extremistische Palestijnse organisatie Hamas. De grensovergang is de belangrijkste voor de doorvoer van hulpgoederen naar de Gazastrook.

    "Een tiental projectielen werden waargenomen, komende vanuit de buurt van Rafah in de richting van Kerem Shalom. Momenteel is de doorgang voor vrachtwagens met humanitaire hulp gesloten", zegt het Israëlische leger zondag.

  45. Netanyahu veegt eis van Hamas van tafel: 'Oorlog wordt voortgezet tot doelen bereikt zijn'

    Israël gaat de oorlog in de Gazastrook voortzetten tot alle doelen bereikt zijn. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag meegedeeld in een videoboodschap. Hij verwerpt daarmee een eis die de extremistische Palestijnse organisatie Hamas had gesteld in de onderhandelingen over de vrijlating van gijzelaars.

    "Capituleren voor de eisen van Hamas zou een verschrikkelijke nederlaag zijn voor de staat Israël" en zou een overwinning beteken voor "Hamas, Iran en de hele as van het kwaad", zegt Netanyahu.

    Als Israël op die manier zijn "zwakte" toont, brengt dit de volgende oorlog alleen maat dichterbij. "Je sluit geen bondgenootschappen met de zwakken en de verslagenen, je sluit bondgenootschappen met de sterken en de overwinnaars."

    Netanyahu zegt dat Israël tijdens de onderhandelingen in Caïro zijn goede wil heeft heeft getoond, maar dat Hamas vasthield "aan zijn radicale eisen: dat we al onze troepen terugtrekken uit de Gazastrook, de oorlog beëindigen en Hamas aan de macht laten", aldus Netanyahu. "Israël kan dat niet aanvaarden."

  46. Israëlische regering sluit plaatselijke tak van Al Jazeera

    De Israëlische regering heeft zondag unaniem besloten om de activiteiten van nieuwszender Al Jazeera in Israël te verbieden. Dat staat in een verklaring van de regering. De maatregel gaat per direct van kracht, laat minister van Communicatie Shlomo Karhi weten op X.

    Het Israëlische parlement stemde begin vorige maand in met een wet die de regering de bevoegdheid geeft om buitenlandse zenders te verbieden als die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid. Premier Benjamin Netanyahu noemt Al Jazeera nu in een verklaring een "opruiingskanaal".

    Communicatieminister Karhi noemt Al Jazeera een "propagandakanaal van Hamas", de Palestijnse beweging waartegen Israël oorlog voert. "Degenen die tegen Israël ophitsen, degenen die de veiligheid van Israël en IDF-soldaten schaden, zullen niet meer uitzenden vanuit Israël en hun apparatuur zal in beslag worden genomen." Volgens de Israëlische krant Haaretz zal ook de website van Al Jazeera uit de lucht worden gehaald en worden kantoren gesloten.

    Al Jazeera doet kritisch verslag van de oorlog in Gaza en is een van de weinige nieuwszenders die daar nog journalisten heeft. Karhi beschuldigde journalisten van de Qatarese zender ervan banden te hebben met Hamas. Al Jazeera ontkent alle beschuldigingen en zegt dat Israël systematisch journalisten aanvalt in de Gazastrook.

  47. Onrust universiteiten VS houdt aan: 25 arrestaties in Virginia

    De politie heeft zeker 25 pro-Palestijnse betogers opgepakt op de Universiteit van Virginia. Volgens Amerikaanse media kwamen de autoriteiten daar in actie om een protestkamp te ontruimen.

    De universiteit zegt dat actievoerders de regels hebben overtreden door vrijdag tenten op te zetten en megafoons te gebruiken. Daarom zou uiteindelijk de politie zijn ingeschakeld.

    De ontruiming van het kamp verliep onrustig. Honderden studenten en inwoners van Charlottesville riepen "schaam je, schaam je" terwijl agenten de demonstranten verwijderden, schrijft The New York Times.

    Op meerdere plaatsen in de VS worden op universiteiten acties gehouden uit solidariteit met Palestijnen in de Gazastrook. Instellingen hebben herhaaldelijk een beroep gedaan op de politie om protesten te beëindigen.

    Beeld AP
  48. Vervolg van onderhandelingen verwacht, maar kans op doorbraak lijkt kleiner

    De indirecte onderhandelingen tussen Israël en de extremistische Palestijnse organisatie Hamas over een gevechtspauze en de vrijlating van gijzelaars zullen zondag naar verwachting worden voortgezet, maar de kans op een akkoord lijkt kleiner te worden. Volgens mediaberichten zijn beide partijen niet dichter bij elkaar gekomen.

    De onderhandelaars van Hamas hebben duidelijk gemaakt dat ze een akkoord enkel zullen aanvaarden als het Israëlische toezeggingen over het beëindigen van de oorlog bevat. Israël wil daar "in geen enkel geval" mee instemmen, zo heeft een Israëlische topambtenaar die de gesprekken volgt meegedeeld aan de krant The Times of Israel.

    Eerder hadden Arabische media gesteld dat Israël bereid was garanties te geven over een einde aan de oorlog, maar de topambtenaar spreekt die informatie tegen. Die eis van Hamas dwarsboomt de mogelijkheid om tot een akkoord te komen, zo klinkt het nog.

    De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft herhaaldelijk gezegd dat hij vastbesloten is om nog een groot offensief uit te voeren op Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook die hij beschouwt als het laatste bolwerk van Hamas.

    Onder bemiddeling van Egypte, Qatar en de VS vinden al maandenlang indirecte gesprekken plaats tussen Hamas en Israël. Zaterdag heeft Hamas een delegatie naar de onderhandelingen in Caïro gestuurd. Israël stuurt voorlopig geen team. Dat zal pas gebeuren als Hamas heeft gereageerd op een voorstel voor een akkoord, meldt de Israëlische krant Haaretz op basis van een hooggeplaatste ambtenaar.

    Tijdens de onderhandelingen wordt er gesproken over een ruil van Israëlische gijzelaars voor Palestijnse gevangenen en een tijdelijke gevechtspauze in de Gazastrook. Het Israëlische offensief in dat Palestijnse gebied heeft sinds 7 oktober al aan 34.654 mensen het leven gekost, volgens het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid.

  49. Valse bommeldingen bij zeker vier synagogen in New York

    Ten minste vier synagogen in stadsdeel Manhattan in New York hebben zaterdag bommeldingen ontvangen. Geen van die meldingen werd echter geloofwaardig geacht door de politie van de stad, maakte lokale bestuurder Mark Levine bekend. Hij stelt dat de meldingen deel uitmaken van een toenemend aantal valse noodmeldingen gericht tegen Joodse instellingen.

    'Dit is een duidelijke poging om angst te zaaien onder de Joodse gemeenschap', voegde hij daaraan toe. 'Dit kan niet worden geaccepteerd.'

    De New York Post meldt dat de bommeldingen hebben geleid tot de evacuatie van ten minste twee synagogen.

    De gouverneur van New York, Kathy Hochul, stelt op X: 'We zullen niet tolereren dat mensen angst zaaien en antisemitisme verspreiden. Degenen die dit hebben gedaan moeten verantwoordelijk worden gehouden voor hun verachtelijke acties.'

  50. Israël: commandant Islamitische Jihad gedood bij luchtaanval Gaza

    Het Israëlische leger zegt dat het Aiman Zaarab, een commandant van Islamitische Jihad, heeft gedood tijdens een luchtaanval in het zuiden van de Gazastrook. Zaarab was volgens Israël verantwoordelijk voor de aanval van de groepering op de kibboets van Sufa en op een militaire post in het zuiden van Israël tijdens de aanval onder leiding van Hamas op 7 oktober.

    'Tijdens de luchtaanval werden samen met Zaarab ook twee andere terroristen van Islamitische Jihad geëlimineerd die in zijn appartement verbleven', laat het Israëlische leger weten.

    Hamas kreeg bij zijn verrassingsaanval op Israël op 7 oktober hulp van strijders van andere organisaties, waaronder Islamitische Jihad.