Direct naar artikelinhoud
Terreur

Dader aanslag New York handelde wellicht alleen

Port Authority, waar de explosie plaatsvond, is een van drukste stations in het centrum van New York.Beeld Photo News

'Een mislukte aanslag.' Zo blikt Bill de Blasio, de burgemeester van New York, terug op de explosie die vandaag een druk busstation in Manhattan trof. Er vielen vier gewonden, onder wie de 27-jarige dader.

Manhattan werd omstreeks 7.20 uur plaatselijke tijd opgeschrikt door een explosie. In Port Authority, het drukste busstation van de Verenigde Staten dat ook verbonden is aan enkele metrolijnen, liet een 27-jarige man een geïmproviseerd explosief afgaan. De vermoedelijke dader, die is geïdentificeerd als Akayed Ullah, had het explosief aan zijn lichaam bevestigd. “Gelukkig is het ultieme doel van de dader mislukt en waren de hulpdiensten snel aanwezig”, zei de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio, die spreekt van een mislukte aanslag, op een persconferentie.

Veerkrachtige stad

Er vielen, naast de vermoedelijke dader, drie gewonden bij de explosie. Geen van hen verkeert in levensgevaar. Zij meldden zichzelf met oorsuizingen en hoofdpijn in het ziekenhuis. Ullah werd opgepakt en naar het ziekenhuis overgebracht. Hij liep verwondingen op aan zijn handen en buik. Volgens Amerikaanse media is de verdachte afkomstig uit Bangladesh. Hij vestigde zich zeven jaar geleden in de Verenigde Staten en zou op dit moment in Brooklyn wonen.

'We zijn een doelwit, omdat we bewijzen dat een gemeenschap met veel geloofsovertuigingen en achtergronden kan werken'
Bill de Blasio, burgemeester New York

De antiterreurafdeling van de FBI heeft de leiding over het onderzoek op zich genomen en onderzoekt of de opgepakte persoon deel uitmaakt van een groter geheel. De Blasio liet wel verstaan dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat er nog incidenten of terroristische activiteiten op komst zijn. Wel zullen de komende tijd meer politieagenten worden ingezet. “We zijn een doelwit, omdat we bewijzen dat een gemeenschap met veel geloofsovertuigingen en achtergronden kan werken”, zei De Blasio. “We bewijzen dat democratie kan werken. Maar we zijn ook een van de meest veerkrachtige plaatsen ter wereld. Dat bewijzen we telkens opnieuw.”

Veerkrachtige stad
Beeld Photo News

De explosie veroorzaakte wel de nodige paniek in de omgeving van Port Authority, waar het doorgaans een drukte van jewelste is en toeristen en pendelaars samenkomen. Ooggetuigen zagen mensen alle kanten op rennen. “Iedereen stormde de trappen op om naar buiten te komen”, zei getuige Diego Fernandes tegen het persagentschap Reuters. “Iedereen was bang en aan het schreeuwen.” New York werd zo’n twee maanden geleden nog getroffen door een terreuraanslag, die werd opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat. Een Oezbeekse immigrant reed toen met een vrachtwagen acht mensen dood op een fietspad.

Inspiratie IS

Amerikaanse media melden dat Ullah vermoedelijk alleen handelde. Zijn geïmproviseerd explosief zou bovendien te vroeg zijn afgegaan. De verdachte zou “verklaringen hebben afgelegd” en zou volgens persbureau AP geïnspireerd zijn door IS, maar de autoriteiten wilden daar voorlopig niets over kwijt. “Er zijn veel mensen die een statement willen maken tegen democratie en vrijheid”, zei Andrew Cuomo, de gouverneur van New York. “Iedereen kan online terugvinden hoe ze een amateuristisch explosief kunnen maken. Met die realiteit moeten we leven.” (RA/VK)