woensdag 24 april 2019 - Jupiler Pro League
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Op 11 maart 2018 wint KV Mechelen wel van Waasland-Beveren, maar zakt het toch naar 1B. Photo News

propere handen

Zeven prangende vragen over de zaak van matchfixing in de degradatiestrijd

Waarom Moeskroen niet degradeert

Waarom moeten KV Mechelen en Waasland-Beveren zich wel verantwoorden en Moeskroen of Eupen niet? Waarom wordt er met geen woord gerept over de gewraakte refs? En hoe kan de bond makelaars vervolgen die niet bij de bond zijn aangesloten? Wij praten u bij aan de hand van zeven prangende vragen over deze nieuwe fase in dossier Propere Handen.

Koen VAN UYTVANGE/Bart LAGAE

WAT IS ER GISTEREN PRECIES BESLIST?

Behalve het gerecht voerde ook de voetbalbond een onderzoek naar mogelijke omkoping bij de degradatiestrijd van vorig seizoen tussen KV Mechelen en Eupen. Dat onderzoek is nu afgerond en de vorderingen zijn ingesteld. KV Mechelen en Waasland-Beveren riskeren degradatie naar 1B en een puntenaftrek. Als het van de KBVB afhangt, begint KV Mechelen volgend seizoen met -12 punten aan het seizoen (-6 per periode), Waasland-Beveren met -6 (-3 per periode). Eupen en Moeskroen gaan vrijuit. Daarnaast riskeren dertien personen straffen: vier (ex-)bestuursleden van KV Mechelen, vier (ex-)bestuursleden van Waasland-Beveren, vier makelaars die zaken deden met beide clubs en één ex-speler van Waasland-Beveren, Olivier Myny. Zij riskeren schorsingen tot tien jaar en/of het betalen van de onderzoekskosten. Samen moeten ze 125.000 euro ophoesten.

WAAROM WORDT NIET GEËIST DAT KV MECHELEN NAAR 1STE AMATEUR ZAKT?

In principe degradeert een club vanuit de afdeling waar het speelde op het moment van de feiten. Als de club in kwestie inmiddels al gezakt is, dient het nog een extra afdeling te dalen. Je zou dus kunnen argumenteren dat KV Mechelen, dit seizoen in 1B, naar de amateurreeksen zakt. Maar omdat de competitie in 1B al is afgelopen, beschouwt het bondsparket Malinwa opnieuw als een club uit 1A. Als niet Mechelen, maar Beerschot de promotie had afgedwongen, dreigde Malinwa naar 1ste amateur te worden gestuurd. De interpretatie van de voetbalbond betekent ook dat Tubeke nu onverbiddelijk naar de amateurreeksen zakt.

WAAROM ZIJN SCHEIDSRECHTERS VERTENTEN EN DELFERIÈRE NIET OPGEROEPEN?

Het onderzoek naar vermeende matchfixing van de beide scheidsrechters loopt nog steeds. Zij zullen een eventuele straf niet ontlopen, maar er zit geen haast achter een strafvordering voor de refs. Volgens het bondsreglement moeten straffen voor clubs voor 30 juni worden afgehandeld, zodat het nieuwe seizoen kan ingaan met een propere lei. Voor refs geldt die deadline niet. Daarom had het onderzoek naar de rol van de clubs de prioriteit, opdat alles tijdig kon worden afgewerkt.

WAAROM GAAT MOESKROEN VRIJUIT?

De bond baseerde zijn onderzoek in grote mate op het gerechtelijk dossier Propere Handen. Daarin staan telefoontaps over mogelijke omkoping van KV Mechelen - Waasland-Beveren, maar niet over Eupen-Moeskroen. Die wedstrijd kende een vreemd scoreverloop – Eupen boog in het slotkwartier 0-0 om in 4-0-winst – maar bewijzen van kwaad opzet werden niet gevonden. “We hebben altijd gezegd dat die wedstrijd correct is verlopen”, zegt Moeskroen-CEO Paul Allaerts in een reactie. “Derde instanties hebben dat onderzocht, hun job gedaan en zijn tot dezelfde conclusie gekomen. Wij hebben altijd onze medewerking verleend en zullen dat blijven doen in de nog lopende onderzoeken.”

Moeskroen kreeg zijn licentie voor volgend seizoen, maar er loopt nog steeds een afzonderlijk gerechtelijk onderzoek naar financiële fraude. De club wordt daarom beheerd door voorlopige bewindvoerders.

WAAROM WORDT VELJKOVIC TOCH ALS SPIJTOPTANT OPGEROEPEN DOOR HET BONDSPARKET?

Omdat Dejan Veljkovic louter spijtoptant is in het strafrechtelijke onderzoek. In het bondsonderzoek is hij dat niet. Naar verluidt zou hij zich wel hebben aangeboden, maar heeft de KBVB bedankt voor het aanbod. Veljkovic is nu van plan volgende week zijn kat te sturen naar de bond. “Mijn cliënt is geen lid van de Belgische voetbalbond”, zegt zijn advocaat Kris Luyckx. “Als spijtoptant heeft meneer Veljkovic een engagement aangegaan met het federale parket. En dat is nu onze prioriteit.”

HOE KAN DE BOND MAKELAARS VERVOLGEN DIE NIET ZIJN AANGESLOTEN BIJ DE KBVB?

Omdat het bondsreglement ook toelaat niet-aangeslotenen – spelersmakelaars Dejan Veljkovic, Walter Mortelmans, Thomas Troch en Evert Maeschalck – te straffen: een weigering van aansluiting van minimaal drie jaar. In mensentaal: ze mogen geen functie uitoefenen bij een club voor een bepaalde periode. Bovendien moet een spelersmakelaar voor het uitoefenen van zijn beroep bij de Belgische voetbalbond een document ondertekenen, waarin onder andere wordt verklaard nooit te zijn veroordeeld voor matchfixing. Bij een veroordeling is het voor deze spelersmakelaars dus niet mogelijk in België nog op te treden als tussenpersoon. Als niet-aangeslotenen kunnen zij dus wel worden gestraft.

WAT ZIJN DE VOLGENDE STAPPEN?

Op 30 april, een dag voor de bekerfinale met KV Mechelen, komt de Geschillencommissie Hoger Beroep voor het eerst samen om een kalender vast te leggen. Ondanks de benaming Hoger Beroep gaat het hier wel degelijk om eerste aanleg. Het mogelijke beroep wordt behandeld buiten de voetbalbond, door het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS). Die moet uiterlijk op 30 juni een definitieve uitspraak doen in deze zaak. Advocaten van verschillende betrokkenen hebben al gezegd dat ze alle juridische middelen zullen uitputten om een veroordeling te vermijden. Om de degradatie te vermijden, sturen onder meer KV Mechelen en Waasland-Beveren aan op een juridische slijtageslag. Zo valt niet uit te sluiten dat KV Mechelen of een andere beklaagde de bond in kort geding voor de rechtbank daagt.

Deze dertien moeten zich verantwoorden

Naast KV Mechelen en Waasland-Beveren moeten dertien personen (voornamelijk clubleiders en makelaars) zich voor de Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) verantwoorden.

- Olivier Somers (bestuurder KV Mechelen)

- Johan Timmermans (ex-voorzitter KV Mechelen)

- Stefaan Vanroy (bestuurder KV Mechelen)

- Dirk Huyck (voorzitter Waasland-Beveren)

- Olivier Swolfs (bestuurder Waasland-Beveren)

- Walther Clippeleyr (bestuurder Waasland-Beveren)

- Jozef Van Remoortel (bestuurder Waasland-Beveren)

- Olivier Myny (voetballer OHL)

- Thierry Steemans (ex-bestuurder KV Mechelen)

- Dejan Veljkovic (makelaar)

- Evert Maeschalck (makelaar)- Walter Mortelmans (makelaar)

- Thomas Troch (makelaar)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws