LIVE. VS wil voor 1 miljard wapens leveren aan Israël - Hezbollah-leider gedood in Libanon

De oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook blijft duren, terwijl de spanningen inmiddels ook hoog oplopen in de rest van het Midden-Oosten. Volg alle ontwikkelingen hier live!

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb
Wim Verhaert

Hezbollah claimt succesvolle droneaanval "ver" in Israël

De Libanese militante groepering Hezbollah zegt met meerdere drones een aanval te hebben uitgevoerd op een Israëlische basis in de buurt van Tiberias. Het is de eerste keer dat Hezbollah zo ver in Israël toeslaat sinds de hernieuwde beschietingen tussen beide door de oorlog in Gaza.

Volgens Hezbollah was de aanval een reactie op de "moordaanslagen" door Israël, dat dinsdag met een luchtaanval een commandant van de Libanese militante groepering doodde. Hezbollah zegt dat de droneaanval succesvol was en gericht was tegen een bewakingssysteem van de Israëlische luchtmacht. Het Israëlische leger heeft nog niet in gereageerd. Tiberias ligt op ongeveer 30 kilometer van de grens met Libanon. 
Wim Verhaert

Netanyahu en defensieminister in de clinch over plan voor naoorlogs Gaza

"We kunnen de dag na Hamas enkel bereiken met politieke actoren die Hamas vervangen." In een persconferentie riep de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant zijn regering op een beslissing te nemen over bestuur in Gaza na de oorlog. "Tot Hamas bestaat", wil de Israëlische premier Netanyahu niet nadenken over een alternatief politiek bestuur in de Gazastrook. En daar is Gallant het niet mee eens. Hij zegt dat "besluiteloosheid de militaire winst van Israël zal uithollen". Benny Gantz, minister in het oorlogskabinet geeft hem daarin gelijk. 
Wim Verhaert

VUB-studenten van Palestine Solidarity Network hadden "constructief" gesprek met rector

Dinsdag konden de VUB-studenten van het Palestine Solidarity Network in gesprek gaan met rector Jan Danckaert. De studenten bezetten sinds maandag een ruimte aan de campus Etterbeek om de VUB op te roepen tot een een academische boycot van Israëlische universiteiten.

Volgens zowel de studenten als de rector was het een constructief gesprek. "We hebben de tijd genomen om naar elkaars standpunten te luisteren, al blijft een algemene boycot niet hetgeen waarvoor ik sta", aldus Danckaert. Hij geeft ook aan te werken aan een transparantielijst en samen met de Vlaamse Interuniversitaire Raad te willen werken aan een analyse van de projecten tussen Vlaamse en Israëlische universiteiten.

"Er worden stappen in de juiste richting gezet, maar we willen dat de mooie woorden van de rector ook worden omgezet in daden", aldus Isa Tomasevic, coördinatrice van de bezetting aan de VUB. Die verloopt verder rustig. Studenten kunnen zich er voorbereiden op de examens of deelnemen aan allerlei activiteiten en overlegrondes.
Wim Verhaert

Erdogan: "Israël komt vroeg of laat achter Turkije aan"

"Denk niet dat Israël zal stoppen bij Gaza", aldus de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Aan parlementsleden van zijn AKP-partij zei hij woensdag dat Israël "vroeg of laat" achter Turkije zal aankomen als Tel Aviv erin slaagt Hamas te verslaan. "Als we hen niet stoppen, zal deze schurken- en terroristenstaat vroeg of laat zijn zinnen zetten op Anatolië", voegde hij eraan toe. De relatie tussen Turkije en Israël zit al maandenlang onder het vriespunt. Door het aanhoudende Israëlische geweld in de Gazastrook heeft Turkije de handelsbetrekkingen opgeschort. Bovendien heeft het Turkse staatshoofd in het verleden meermaals steunbetuigingen uitgesproken voor Hamas.
Wim Verhaert

Internationale Rode Kruis opent nieuw veldhospitaal in Rafah

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) meldt een nieuw veldhospitaal te hebben geopend in Rafah. Daar zullen op volle capaciteit dagelijks 200 mensen kunnen worden behandeld, klinkt het in een persbericht dat de organisatie woensdag verspreidde. In totaal zullen elk nationale Rode Kruisverenigingen het veldhospitaal met materiaal of personeel ondersteunen. 

Op die manier hoopt het Internationale Rode Kruis de Palestijnse Rode Halve Maan te helpen om de grote medische noden in Rafah te kunnen opvangen. Gisteren moest Artsen Zonder Grenzen in de grensstad nog een ziekenhuis sluiten. "De gezondheidsnoden in Gaza nemen nog met de dag toe", klinkt het bij het ICRC. "Daarom herhaalt de Rode Kruisbeweging haar oproep om medische faciliteiten te beschermen, zoals bepaald onder het internationaal humanitair recht. Geen enkele patiënt mag worden gedood terwijl hij in een ziekenhuisbed ligt. Geen enkele arts, verpleegkundige of andere medische professional mag sterven terwijl hij levens probeert te redden."
Sofie Geusens

Netanyahu zegt te hopen dat Israël hulp krijgt en Amerikaanse meningsverschillen kan overbruggen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat hij hoopte op militaire hulp van de VS en op het overwinnen van de pauze van de Amerikaanse president Joe Biden over bepaalde wapens. Hij beloofde Hamas te bestrijden zonder Amerikaanse steun in wat hij een meningsverschil met Washington noemde.

Op dinsdag zeiden bronnen dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een wapenhulppakket van $1 miljard voor Israël in het beoordelingsproces van het Congres had gebracht. Gevraagd in een CNBC interview dat woensdag werd uitgezonden of hij de beweging van het $1 miljard pakket kon bevestigen, weigerde Netanyahu dit te zeggen maar voegde eraan toe dat hij de Amerikaanse hulp waardeert. 
Sofie Geusens

Bijna 300 personeelsleden van KU Leuven steunen studentenbezetting van collegegebouw

Sinds maandag gaat er een petitie rond bij het personeel van de KU Leuven om steun te betuigen aan de studenten die op dit moment College De Valk bezetten. De studenten kaarten de samenwerkingen van KU Leuven met Israëlische universiteiten aan. Tot hiertoe hebben ruim 280 professoren, docenten, medewerkers, onderzoekers en andere personeelsleden de brief ondertekend.
Sinds maandag bezetten een kleine honderd KU Leuven-studenten College De Valk in het centrum van de stad, waar de rechtsfaculteit huist. De studenten hebben zich zo aangesloten bij protesten aan de UGent, waar studenten al een goede week kamperen in een centraal gebouw van de universiteit. Ook onder meer aan de VUB en UAntwerpen zijn bezettingen aan de gang. Overal eisen de actievoerders hun alma maters de samenwerkingen met Israëlische instellingen stop te zetten. 
"Wij steunen de studenten volmondig in hun eisen en acties. Uit ervaring weten we dat gezamenlijk activisme op verschillende universiteiten tegelijkertijd werkt, terwijl zacht protest weinig oplevert", schrijven de initiatiefnemers, waarbij onder meer de professoren Karel Arnaut, Thomas Van Riet, Lieven De Cauter en Luce Beeckmans behoren. 
"Het Israëlische regime en de mainstream academische wereld in Israël blijven de genocidale logica onderschrijven en verwerpen alle initiatieven van de internationale gemeenschap om de gruweldaden te stoppen of het lijden van honderdduizenden onschuldige mensen te verlichten. De Israëlische universiteiten tonen geen enkel teken van empathie met het lot van het Palestijnse volk en leggen het verzet van Palestijnse en Israëlische academici en studenten tegen de bezetting en de genocide het zwijgen op."
De Vlaamse rectoren blijven tegelijk "voorzichtigheid, terughoudendheid en nuance prediken". "Dit in schril contrast tot de studenten wiens campusbezettingen getuigen van de nodige moed en vastberadenheid", zeggen de schrijvers. "Samen met de studenten roepen we op tot een moratorium op alle samenwerking met Israëlische academische instellingen tot ze in woord en daad hun engagement tonen om de oorlog te beëindigen, het apartheidssysteem te ontmantelen en de logica van etnische zuivering te laten varen."
"We zijn ervan overtuigd dat onze universiteitsbesturen inspiratie en energie zullen putten uit de studentenprotesten en de moed zullen tonen om hun en onze eisen te omarmen", besluiten ze.
Sofie Geusens

VUB-bezetting verloopt rustig, studenten in gesprek met rector

De VUB-studenten van het Palestine Solidarity Network, die een ruimte aan de campus Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel bezetten, hebben dinsdag een gesprek gevoerd met rector Jan Danckaert. Dat was volgens zowel de studenten als de rector een constructief gesprek.
De bezetting verloopt rustig en studenten kunnen er zich in alle rust voorbereiden op de examens. Er worden ook heel wat activiteiten georganiseerd, waaronder sit-ins en overlegrondes met solidaire professoren. Ook het Palestijnse paracycling-team 'Gaza Sunbirds' bracht woensdag een bezoek aan de bezetting.
Dinsdag hebben de studenten overleg gehad met rector Danckaert. Daarbij werden de verschillende eisen van de studenten overlopen, waaronder een algemene academische boycot en het opstellen van een transparantielijst over samenwerkingen met Israëlische instellingen. Dat overleg vond plaats in een constructieve sfeer, al blijft de rector weerstand bieden aan de eis van de studenten om een algemene academische boycot uit te roepen tegenover Israëlische instellingen. "We hebben de tijd genomen om naar elkaars standpunten te luisteren, al blijft een algemene boycot niet hetgeen waarvoor ik sta", aldus Danckaert.
Danckaert, die ook voorzitter is van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR), zegt wel "de situatie aan de Belgische universiteiten op het niveau van de VLIR te willen bespreken", al blijft dat voorlopig binnen het kader van de mensenrechtentoets die in 2019 werd ingevoerd.
"We hebben aangetoond dat deze mensenrechtentoets werkt en dat we daar ook gevolg aan geven", zo stelt Danckaert, waarmee hij verwijst naar de opschorting van het Multispin.AI-project, dat een negatieve beoordeling kreeg van de ethische commissie. De rector stelt daarnaast ook dat zowel het Thermobreast-project, in samenwerking met de veelbesproken Israëlische Technion-universiteit, als het Aluna-project aan een doorlichting onderworpen zijn.
"Er worden stappen in de juiste richting gezet, maar we willen dat de mooie woorden van de rector ook worden omgezet in daden", aldus Isa Tomasevic, coördinatrice van de bezetting. "De rector kan wel zeggen dat hij aan een transparantielijst werkt, maar dat willen we ook zien."
Sofie Geusens

Gentse actievoerders blijven hopen op dialoog met rector

Aan de UGent zijn de actievoerders die het UFO-gebouw bezetten nog steeds geïnteresseerd in een dialoog met de rector. Dinsdag sloegen ze een uitnodiging af omdat slechts een beperkte delegatie Rik Van de Walle zou kunnen spreken. De bezetters vragen dat de rector afzakt naar het bezette gebouw, de aanwezigen toespreekt en in een actieplan de afbouw van alle relaties met Israëlische organisaties in het vooruitzicht stelt.
De UGent onderhoudt een veelheid aan samenwerkingen met Israëlische universiteiten, zowel bilateraal als multilateraal. De mensenrechtencommissie adviseert de universitaire leiding over eventuele ethische bezwaren, bijvoorbeeld wanneer een partner betrokken is bij oorlogsmisdaden. Eerder verbrak de universiteit bijvoorbeeld alle banden met Rusland omdat president Vladimir Poetin had besloten om Oekraïne binnen te vallen.
Maar in het geval van Israël liggen de kaarten anders en de universiteit overweegt geen algemene maatregel tegen het land. "Het grote meningsverschil met de rector is dat we een volledige academische boycot vragen", zegt een woordvoerder van de bezetters woensdag. "De rector bekijkt dit instelling per instelling, op basis van de mensenrechtencommissie."
Ze tonen geen interesse in een toelichting bij het standpunt van de rector maar pleiten voor een algehele boycot die geleidelijk wordt ingevoerd. De actievoerders vinden die stap gerechtvaardigd, gezien het hoge aantal burgerslachtoffers die de reactie van het Israëlische leger na de aanval van de Palestijnse radicale organisatie Hamas op 7 oktober heeft veroorzaakt. "Dit is ook een 'educide': geen enkele Palestijnse universiteit staat nog recht", klinkt het bij de actievoerders.
De bezetting gaat door. De komende dagen kondigen de studenten en sympathiserende personeelsleden "radicalere acties" aan, zonder te specificeren waarover het gaat.
 
Sofie Geusens

Honderdvijftigtal personen houdt 'die-in' in Leuven ter nagedachtenis van Nakba

Ongeveer honderdvijftig mensen hebben woensdag een 'die-in' gehouden op het Martelarenplein in Leuven. De groep actievoerders wou daarmee de aandacht vestigen op de Nakba, die woensdag op 15 mei, 76 jaar geleden plaatsvond.
De Nakba - 'ramp' of 'catastrofe' in het Arabisch - verwijst naar de gebeurtenissen in 1948, toen de staat Israël opgericht werd. Tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog van dat jaar werden honderden Palestijnse dorpen van de kaart geveegd en vonden massaslachtingen plaats. Honderdduizenden Palestijnen werden verdreven of gedwongen te vluchten. 
Om de gebeurtenissen te herdenken en om de huidige oorlog in de Gazastrook aan te klagen, kwamen woensdag zowat honderdvijftig mensen samen op het Martelarenplein aan het station van Leuven. "Aan het geweld, de verdrijving, de illegale kolonisatie van het land is nooit een einde gekomen. Vandaag is het leven in de bezette Palestijnse gebieden, in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever een nachtmerrie", vertelt organisator Tobias Van Os. "We organiseren deze actie om Leuven te laten stilstaan bij de gruwel van al deze doden."
Gehuld in blauwe vuilniszakken, om zich tegen de regen te beschermen, lagen de manifestanten op de grond, verspreid over het plein. Onder de aanwezigen waren ook de Leuvense schepenen David Dessers en Lies Corneillie van de partij Groen. Een pakkende getuigenis kwam er van de Palestijnse Dalia, die recent uit Gaza gevlucht is.
Na de actie trok de groep naar het KU Leuven-college De Valk, waar op dit moment een bezetting van studenten en medewerkers aan de gang is. De bezetters kaarten de banden van de universiteit met Israëlische instellingen aan.
Sofie Geusens

Hezbollah beweert het noorden van Israël te hebben gebombardeerd na dood van commandant

De Libanese islamistische beweging Hezbollah beweert dat het woensdag militaire doelwitten onder vuur heeft genomen in het noorden van Israël. De reden van de bombardementen is volgens de pro-Iraanse groepering de dood van een van hun commandanten.
Woensdagochtend kondigde het Israëlische leger aan dat het de lokale Hezbollah-commandant, Hussein Makki, had "uitgeschakeld" tijdens een luchtaanval in het zuiden van Libanon. Een Israëlische drone raakte de auto van de commandant.
Sinds het begin van de oorlog in de Gazastrook tussen de extremistische Palestijnse beweging Hamas en Israël zijn er dagelijks vuurgevechten tussen het Israëlische leger en Hezbollah. Het doelwit van de aanvallen van Hezbollah waren de Israëlische militaire luchtmachtbasis Meron in het noorden van Israël en de Biranit kazerne. 
Israël doodde de commandant omdat er een Israëlische burger was gestorven en vijf soldaten gewond raakten door een raket, afgevuurd vanuit Libanon. Het conflict in de Gazastrook heeft in Libanon al minstens 412 mensen het leven gekost, waarvan 79 burgers. Aan Israëlische kant minstens 14 soldaten en 10 burgers. 
Wim Verhaert

Netanyahu legt omstreden wetsvoorstel voor om ultraorthodoxe Joden in te lijven in het leger

Het Israëlische wetsvoorstel dat ultraorthodoxe Joden in het leger wil inlijven, is erg omstreden in het land. Eerste minister Benjamin Netanyahu heeft toch besloten het voorstel donderdag voor te leggen aan een ministeriële commissie. Het voorstel dateert nog van het vorige parlement, maar ligt nu extra gevoelig vanwege de oorlog in Gaza en de verschillende fronten die als gevolg daarvan zijn ontstaan. 

Volgens zijn kantoor wil Netanyahu de vrijstelling voor ultraorthodoxe joden ongedaan maken en daarmee maatschappelijke en politieke verdeeldheid overbruggen. Hun weigering om te dienen in oorlogen waar ze over het algemeen achter staan, is een lang slepend schisma in de Israëlische samenleving. Eerder dit jaar kwam het wetsvoorstel al ter sprake. Dat leidde tot groot protest onder de ultraorthodoxe bevolkingsgroep, die 13% van de Israëlische inwoners uitmaakt.
Sofie Geusens

Rode Kruis opent veldhospitaal in Rafah

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) opent een nieuwe veldhospitaal in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Op volle capaciteit zal het veldhospitaal met 60 bedden dagelijks 200 mensen kunnen behandelen, meldt Rode Kruis Vlaanderen woensdag in een persbericht.
Het veldhospitaal van het Internationale Rode Kruis moet de Palestijnse Rode Halve Maan helpen om de zeer grote medische noden op te vangen. Elf nationale Rode Kruisverenigingen (onder meer uit Canada, Oostenrijk, Finland, Duitsland, Australië en Zwitserland) ondersteunen het veldhospitaal met materiaal of personeel. Het veldhospitaal zal bijvoorbeeld dienen voor noodoperaties, zorg voor zwangere vrouwen, pasgeborenen of kinderen, of als polikliniek.
De aanhoudende crisis in de Gazastrook vraagt om bescherming van medische faciliteiten, klinkt het in het persbericht. "De gezondheidsnoden in Gaza nemen nog met de dag toe. Daarom herhaalt de Rode Kruisbeweging haar oproep om medische faciliteiten te beschermen, zoals bepaald onder het internationaal humanitair recht. Geen enkele patiënt mag worden gedood terwijl hij in een ziekenhuisbed ligt. Geen enkele arts, verpleegkundige of andere medische professional mag sterven terwijl hij levens probeert te redden."
Rode Kruis-Vlaanderen verzamelde tot nu meer dan 240.000 euro om de hulpverlening ter plaatse te ondersteunen. Steunen kan via rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met vermelding "conflict Midden-Oosten" of online via rodekruis.be/conflict.
Sofie Geusens

Opnieuw tachtigtal KU Leuven-studenten overnacht in bezet collegebouw

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft opnieuw een tachtigtal studenten geslapen in het collegegebouw De Valk, tussen het Ladeuzeplein en de Tiensestraat in Leuven. Dat meldt een van de woordvoerders van het collectief woensdag. De derde dag van de bezetting verloopt opnieuw gemoedelijk.
Sinds maandagochtend kamperen tientallen studenten en medewerkers in De Valk, het gebouw waar de rechtsfaculteit van de KU Leuven huist. De groep voert actie om de samenwerkingen tussen de Leuvense universiteit en Israëlische instellingen aan te klagen. De universiteit heeft geen structurele banden met Israëlische instellingen, maar werkt wel samen met hen via een vijftiental onderzoeksprojecten, veelal in grotere consortia gefinancierd door het Europese Horizon-programma. 
De studenten zijn niet van plan om hun tenten op te breken alvorens de KU Leuven haar samenwerkingen stopzet. "De Israëlische universiteiten zijn gelinkt aan de wapenindustrie en het veiligheidsapparaat van het land: dat is problematisch", vertelt woordvoerder Samier Khaled. "We zijn blij met de steun die we krijgen voor onze actie: mensen vragen ons hoe ze kunnen helpen en komen bijvoorbeeld eten brengen. We blijven intussen openstaan voor dialoog met de universiteit." 
De sfeer in het kamp is gemoedelijk en huiselijk. Er worden activiteiten georganiseerd, er is een kleine bibliotheek geïnstalleerd en er is een uitgebreide dagplanning uitgewerkt.
Sofie Geusens

Volgens de Turkse president Erdogan is na Hamas Turkije aan de beurt

De Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, heeft woensdag betoogd dat als Israël erin slaagt om Hamas te verslaan in de Gazastrook, het "vroeg of laat" achter Turkije aan zal komen. "Denk niet dat Israël zal stoppen bij Gaza", zei het Turkse staatshoofd tegen parlementsleden van zijn AKP-partij.
"Als we hen niet stoppen, zal deze schurken- en terroristenstaat vroeg of laat zijn zinnen zetten op Anatolië", voegde hij eraan toe. Turkije, het enige land met een moslimmeerderheid dat Israël erkent, heeft onlangs zijn handelsbetrekkingen met Israël opgeschort. Turkije wil Israël zo dwingen om een staakt-het-vuren te accepteren en meer humanitaire hulp binnen te laten in Gaza.
De Turkse leider heeft in het verleden al tal van steunbetuigingen uitgesproken voor de extremistische Palestijnse beweging Hamas. "We zullen Hamas blijven steunen, dat vecht voor de onafhankelijkheid van zijn eigen land en Anatolië verdedigt", aldus Erdogan. 
Op 7 oktober voerden Hamas-commando's die infiltreerden vanuit Gaza een aanval uit op Israël, waarbij meer dan 1.170 mensen omkwamen, de meesten onder hen burgers. Als vergelding beloofde Israël Hamas te vernietigen en voerde het een grootscheepse militaire operatie uit in de Gazastrook, die resulteerde in al meer dan 35.000 doden.
Jef Van Hoofstat

Ook EU zet Israël onder druk om militaire operatie in Rafah te staken

De Europese Unie heeft er bij Israël op aangedrongen om zijn militaire operatie in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, "onmiddellijk te staken". Doet het dat niet, dan komt de relatie met de EU "ernstig onder druk te staan". Dat zegt EU-buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell in een mededeling.
Daarnaast roept de EU Israël ook op om "de toch al rampzalige humanitaire situatie in Gaza niet te verergeren", en om "de grensovergang bij Rafah te heropenen". De internationale gemeenschap probeert Israël al langer af te brengen van zijn voornemen om een grootschalig offensief te voeren in Rafah, maar de oproepen - onder meer van bondgenoot VS - lijken in dovemansoren te vallen.
Intussen blijven duizenden Palestijnen vluchten uit de stad in het zuiden van Gaza, die op 7 mei door Israël met tanks werd binnengevallen. Waar ze naartoe moeten is een raadsel, want volgens de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen en heel wat andere hulporganisaties zijn er geen veilige plekken meer in Gaza.
Jef Van Hoofstat

Belgische ngo's spannen rechtszaak aan voor wapenhandel richting Israël

Een groep Belgische ngo's heeft een strafklacht ingediend voor inbreuken op de wapenhandelwetgeving richting Israël, bijvoorbeeld via de haven van Antwerpen. Niet toevallig op 15 mei komen de ngo's met hun klacht naar buiten: vandaag wordt de Nakba herdacht, wat "ramp" betekent in het Arabisch en verwijst naar gebeurtenissen in 1948. Tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog werd toen een groot aantal Palestijnen gedwongen hun huizen te verlaten.
De coalitie van ngo's die de klacht nu indient, bestaat uit 11.11.11, Association Belgo-Palestinienne, Al-Haq Europe (een afdeling van de Palestijnse ngo Al-Haq), Broederlijk Delen, De-Colonizer, Vrede vzw, en Vredesactie. Een recent onderzoek van International Peace Information Service en Vredesactie toonde aan dat de afgelopen jaren voor minstens 43 miljoen euro vergunningen werd afgeleverd voor de export van onder meer buskruit, drone-materialen, en F-16-vliegtuigonderdelen.
Via de haven van Antwerpen en de luchthaven van Luik zou meer dan 253 ton aan munitie en andere wapens richting Israël zijn gegaan. Volgens Vredesactie werd voor geen enkele van die passages een doorvoervergunning aangevraagd, "hoewel dat nochtans wettelijk verplicht is". Sinds 2009 hebben de verschillende gewesten in ons land afgesproken om geen wapenexport met het Israëlische leger als eindgebruiker toe te staan. Onderdelen zoals beeldverwerkingstechnologie voor private bedrijven kunnen wel.
Jef Van Hoofstat

Zwitserse politie ontruimt pro-Palestijns protest in universiteit van Bern

De Zwitserse politie heeft woensdagochtend een gebouw van de universiteit van Bern ontruimd, dat bezet werd door pro-Palestijnse studenten. Op het moment van de politieactie bevond zich een dertigtal mensen in het gebouw. De studenten hebben zich niet verzet, aldus een woordvoerder van de manifestanten. De politie heeft de toegang tot het gebouw afgesloten.
De studenten hadden een ultimatum van de universiteit genegeerd, nadat het rectoraat de actie maandag als onaanvaardbaar had bestempeld. De studenten beschuldigen de universiteit ervan een eenzijdig, pro-Israëlisch standpunt in te nemen over het conflict in het Midden-Oosten, wat de universiteit ontkent.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen