Marokko voert militaire dienstplicht opnieuw in

Marokkaanse soldaten paraderen in 2006. © AFP

Na het parlement heeft ook de Marokkaanse koning Mohammed de herinvoering van de dienstplicht goedgekeurd. De Marokkaanse regering wil zo iets doen aan de hoge werkloosheid, maar critici zien er ook een straf in na de protesten. Het is onduidelijk of de dienstplicht ook geldt voor Belgische Marokkanen.

rvs

Marokkaanse jongeren tussen 19 en 25 jaar, mannen en vrouwen, zullen verplicht opnieuw één jaar moeten dienen. Mensen met een handicap zijn vrijgesteld van de militaire training, studenten kunnen hun dienstplicht na hun studies inhalen.

Koning Mohammed VI voert de dienstplicht, die hij in 2006 zelf afschafte, volgens het paleis in om ‘de integratie van jongeren in het beroeps- en sociale leven’ te verbeteren. In een toespraak toonde de koning zich maandagavond nog ‘verbijsterd’ over de torenhoge jongerenwerkloosheid. ‘We kunnen niet meer aanvaarden dat ons onderwijssysteem functioneert als een machine die legioenen werklozen aflevert.’

Activisten vrezen echter dat Mohammed zijn volk vooral weer in het gareel wil krijgen. De herinvoering van de dienstplicht zou een straf zijn voor de protest van de voorbije jaren, onder andere in het Noord-Marokkaanse Rif-gebied. Aan de basis van die onrust lag onder meer het feit dat de jeugdwerkloosheid in Marokko hoog is: in de steden hebben volgens officiële cijfers vier op de tien jongeren geen baan. Dienstplicht houdt een aanzienlijke groep jongeren in elk geval een jaar van de straat af, lijken de koning en zijn ministers te redeneren, en bovendien leren ze zo meer discipline.

Wat voor Belgische Marokkanen?

Marokko beschouwt de landgenoten met een dubbele nationaliteit als Marokkanen als ze daar zijn. Over Marokkanen die in het buitenland wonen en/of naast hun Marokkaanse ook nog een andere nationaliteit hebben, staat echter niets vermeld in het wetsvoorstel.

'Vóór de afschaffing van de dienstplicht in 2006 was het zo dat voor die groep een dispensatie gold', zegt de in Marokkaans recht gespecialiseerde Utrechtse advocaat Jamal el Hannouche tegen de Nederlandse krant NRC. Of die dispensatie er nu ook komt, is volgens hem niet duidelijk, maar hij kan zich dat wel voorstellen, aangezien Marokkanen in het buitenland vaak 'een belangrijke inkomstenbron zijn voor hun familie in Marokko'.

Het maandblad Maroc Diplomatique meldde dinsdag bovendien dat de nieuwe dienstplicht vooral gericht zal zijn op 'jongeren die hun studies niet vervolgen, geen stabiel werk hebben en niet gehandicapt zijn'.