© atv

Helft van kandidaat-huurders Woonhaven dreigt van wachtlijst sociale woning geschrapt te worden

Antwerpen -

19.128 kandidaat-huurders die bij Woonhaven op de wachtlijst staan voor een sociale woning, schreven zich al in voor het nieuwe Centraal Inschrijvingsregister (CIR). Dat betekent dat ruim 20.000 kandidaat-huurders dat nog niet deden. Zij dreigen hun plek en huurpremie te verliezen.

Jan Stassijns

De Vlaamse overheid heeft op 18 maart het Centraal Inschrijvingsregister (CIR) voor sociale woningen in het leven geroepen. Tot dan werkte elke sociale woonmaatschappij met haar eigen inschrijvingssysteem, wat voor veel onduidelijkheid zorgde. Het CIR moet dat probleem van de baan helpen. Iedereen die zich wil inschrijven voor een sociale woning, moet dat voortaan immers via het nieuwe digitaal platform doen.

Al moet ook iedereen die nu al op de wachtlijst staat voor een sociale woning, zijn dossier opnieuw bevestigen. Gebeurt dat niet, dan volgt er een schrapping van de lijst. Wie op de wachtlijst staat en een huurpremie krijgt, moet zijn dossier ook herbevestigen. Anders dreig je je premie te verliezen.

Sinds 18 maart heeft de Antwerpse woonmaatschappij Woonhaven alle 38.973 kandidaat-huurders die op de wachtlijst staan per brief geïnformeerd. Dat gebeurde in fases. Vorige week vielen de laatste brieven in de bus.

Sociaal drama

19.128 mensen hebben tot nu toe hun inschrijving herbevestigd. Dat is bijna de helft, dus. Deze week verstuurde Woonhaven ook de eerste herinneringsbrieven. Krijg je die in de bus, dan heb je nog twee weken voor je effectief van de lijst wordt geschrapt. “We beseffen dat dit niet voldoende is”, zegt Sarah Devis, woordvoerder van Woonhaven. “Daarom blijven we proberen om de kandidaat-huurders op verschillende manier te bereiken en hen de ernst ervan te doen inzien dat het echt belangrijk is om te herbevestigen.”

“We hopen dat de lokale woonmaatschappijen momenteel nog niet tot schrapping overgaan. Er wordt geen rekening gehouden met de kwetsbare situatie van de mensen waarover het gaat. Het CIR is een digitaal systeem, maar voor een groot deel kandidaat-huurders gaat die digitale evolutie te snel”

Bart Van Eeckhoven

PSC Open Huis

Sta-an, de koepel van Antwerpse armoedeorganisaties, maakt zich zorgen over de cijfers. Zij vrezen een sociaal drama voor de geschrapte gezinnen. “Elke schrapping van de wachtlijst is er één te veel”, zegt Bart Van Eeckhoven (PSC Open Huis), die het thema opvolgt voor de Antwerpse armoedeverenigingen. “We hopen dat de lokale woonmaatschappijen momenteel nog niet tot schrapping overgaan. Er wordt geen rekening gehouden met de kwetsbare situatie van de mensen waarover het gaat. Het CIR is een digitaal systeem, maar voor een groot deel kandidaat-huurders gaat die digitale evolutie te snel.”

Volgens Van Eeckhoven schortte het ook aan de communicatie van Woonhaven. “Mensen werden uitgenodigd met één brief en na vier weken volgt een herinneringsbrief”, zegt hij. “Wie in de sociale sector werkt, kan bevestigen dat dit niet volstaat. Woonhaven is intussen wel wakker geschoten en ziet eindelijk in dat er veel meer moet gebeuren om mensen te bereiken.”

LEES OOK. Vrees dat kandidaat-huurders sociale woning mislopen door nieuwe inschrijving

Oproep

“We doen echt wel al het mogelijke om mensen te bereiken”, benadrukt Devis. “Zo sturen we ook een sms en een e-mail om mensen attent te maken op de herinneringsbrief. Kandidaat-huurders kunnen ons een volmacht geven, zodat wij het voor hen kunnen opvolgen. Ze kunnen fysiek terecht in onze Woonwinkel en gaan ook met onze partnerorganisaties tot bij de mensen zelf. We zullen week per week bekijken hoe alles verloopt, maar we zijn natuurlijk gebonden aan procedures die door Vlaanderen zijn vastgelegd.”

Info over inschrijven bij Woonhaven vind je hier.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV