© AP

Brexit-deal door het oog van de naald: wat is er nu beslist en wat betekent het voor u?

De Brexit-deal is nog niet afgeschoten. Dat is het enige goede nieuws voor de Britse premier Theresa May. Om haar eigen regering achter het voorakkoord met de Europese Unie te scharen, had ze meer tijd nodig dan ze had voorzien. Ondertussen wetten de Brexiteers in het parlement de messen. May hoopte in de komende weken de deal snel door het parlement te jagen, maar moest gisteren vaststellen dat ze daar niet meer over een meerderheid beschikt. Wat is er nu eigenlijk beslist, en wat betekent de Brexit voor u? We zetten alles op een rijtje.

Hannes Cattebeke

Wat is er nu beslist?

Het meest dringende probleem dat moest worden opgelost was de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Die wordt door de Brexit op 29 maart een buitengrens van de EU, met alle gevolgen voor het verkeer tussen beide landen. Daar zou nu een tijdelijke oplossing voor zijn: het hele Verenigd Koninkrijk blijft voorlopig lid van de douane-unie, waardoor grenscontroles op goederen niet nodig zijn.

Noord-Ierland, deel van het Verenigd Koninkrijk, maar dus op hetzelfde eiland als EU-lidstaat Ierland, moet zich bovendien houden aan de strengere regels van de Europese interne markt.

Andere blikvangers in de deal: Britten zullen geen visum nodig hebben als ze naar de EU willen reizen en vice versa. Een van de meest netelige discussies, de vraag hoeveel de Britten nog moesten aan de Europese Unie lijkt ook beslecht: het Verenigd Koninkrijk zou ongeveer 40 miljard euro betalen voor de engagementen dat het al was aangegaan in de komende jaren.

© AFP

Wat betekent de Brexit voor u?

In de Brexit-deal staat dat EU-burgers ook in de toekomst geen visum zullen nodig hebben om het Verenigd Koninkrijk te betreden. En zelfs zonder deal is de kans groot dat de EU-lidstaten een akkoord zullen afsluiten met de Britten. Wie in Engeland wil gaan werken moet zich meer zorgen maken. Als het VK geen deel meer uitmaakt van de interne markt, stopt ook het vrij verkeer van diensten. “Er zullen andere regels zijn dan vandaag” liet een Britse onderhandelaar zich onlangs nog ontvallen in The Times.

De prognoses van wat de Brexit de Belgische economie gaat kosten, lopen ver uiteen. Als de deal er komt, hangt alles af van welke vrijhandelsakkoorden er in de toekomst worden gesloten. Een harde Brexit, een ‘no deal’-scenario dus, zou de douanekosten voor de in- en uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk alleen al doen oplopen tot 2,22 miljard euro per jaar, zo becijferde de Brexit-werkgroep die is opgericht door minister van Economie Kris Peeters (CD&V). Volgens een studie van enkele Leuvense economen zou dat ook meer dan 42.000 jobs kunnen kosten.

© Photo News

Wat is de volgende stap voor May?

Na het fiat van de Britse regering komt er een speciale EU-top, wellicht al op 25 november.

Het is belangrijk dat die er zo snel komt, want daarna volgt voor Theresa May de ultieme beproeving: de goedkeuring door het Britse Lagerhuis. May wil de Brexit-deal nog vóór het kerstreces laten stemmen, maar zolang ze niet zeker is van een meerderheid in het parlement kan ze die deadline wat uitstellen.

Ook het Europees Parlement moet zich nog uitspreken, maar zolang er niet wordt geraakt aan de tekst die de technische onderhandelaars begin deze week afklopten, wordt weinig weerwerk verwacht vanuit de Europese instellingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER