Verkiezingen Duitsland: protest tegen extreemrechts dat voor het eerst sinds WO II in federaal parlement komt

Een dag na de Duitse parlementsverkiezingen zijn alle stemmen geteld. Het kartel CDU/CSU van Angela Merkel komt als grote winnaar uit de stembusgang, wat de bondskanselier felicitaties uit heel Europa opleverde. De AfD eindigt met een kleine 13 procent en wordt zo sinds de Tweede Wereldoorlog de eerste extreemrechtse partij in het Duits federaal parlement. Iets wat meteen tot protesten leidde in Duitsland.

mtm

Het Duitse parlement zal de komende vier jaar een recordaantal van 709 zitjes tellen. Dat is het gevolg van het ingewikkelde kiessysteem in Duitsland, waarbij kiezers twee stemmen uitbrengen: eentje om een kandidaat in hun district te verkiezen en eentje om te bepalen hoe de verhoudingen van de partijen binnen het parlement zal zijn. Indien er meer kandidaten verkozen worden dan er zitjes zijn verdiend, dan krijgt de partij extra zetels of ‘Überhangmandate’. Omdat door die extra zetels de verhoudingen niet meer kloppen, krijgen ook de andere partijen extra zetels of ‘Ausgleichsmandate’.

Uit de definitieve resultaten van de verkiezingen van zondag blijkt dat de grootste partijen CDU/CSU en SPD de grootste verliezers zijn in tegenstelling tot vier jaar geleden. Zo behalen de conservatieven van bondskanselier Angela Merkel nog 33 procent van de stemmen (-8,5%) en de sociaaldemocraten van haar uitdager Martin Schulz 20,5 procent (-5,2%). AfD is de verrassende sterkste stijger (+7,9 naar 12,6%), terwijl ook de liberalen van de FDP (+5,9 naar 10,7%) een inhaalbeweging hebben gemaakt. Die Linke behalen 9,2 procent (+0,6%), Die Grünen 8,9 procent (+0,5%).

“Duurder, niet noodzakelijk efficiënter

De zetelverdeling is als volgt: CDU/CSU 246 zetels, SDP 153, AfD 94, FDP 80, Die Linke 69 en Die Grünen 67. Bij de vorige verkiezingen werden 631 zetels verdeeld. Het vorige record dateerde uit 1994, toen de Bundestag 672 zetels telde.

De Duitse krant Die Welt vraagt zich maandag af of een extra groot parlement het volk beter representeert dan een kleiner exemplaar. “Het wordt allemaal duurder, maar niet noodzakelijk efficiënter”, klinkt het.

AfD in federaal parlement

Het rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) maakt voor het eerst haar intrede in het federaal parlement. In de deelstaat Saksen werd het zelfs de grootste partij met 27,0 procent van de stemmen. Daarmee heeft het een minimale voorsprong van 0,1 procentpunt op de CDU van Merkel.

Met 12,7 procent op nationaal vlak maakt de partij voor het eerst haar intrede in het federaal parlement en telt meteen 94 zitjes. Dat niet iedereen daarmee opgezet is, blijkt uit het feit dat er meteen tientallen protestanten opdoken aan het partijgebouw van AfD. “13 procent is een schande”, luidde het onder meer.

(lees verder onder de video)

“Goed voor Europa”

De Franse president Emmanuel Macron heeft zondagavond de Duitse bondskanselier Angela Merkel gefeliciteerd voor de overwinning van de CDU/CSU bij de Duitse parlementsverkiezingen. “We zetten vastberaden onze samenwerking verder die essentieel is voor Europa en onze landen”, luidt het op Twitter.

Merkel kan ook al rekenen op de gelukwensen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Hij noemde de Duitse bondskanselier op Twitter “een ware vriend van Israël”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook de Nederlandse minister-president Mark Rutte reageerde al. “Zojuist heb ik Angela Merkel van harte gefeliciteerd met overwinning Duitse verkiezingen. Ik zie uit naar voortzetting goede samenwerking.”

Daarnaast wijzen veel regeringsleiders erop dat Merkels herverkiezing “goed is voor Europa”, zoals de Noorse premier Erna Solberg het verwoordde. Zo zegt ook de Spaanse premier Mariano Rajoy blij te zijn met de overwinning die “een sterk Duitsland in een beter Europa” vertegenwoordigt, terwijl de Deense premier Lars Løkke Rasmussen erop hamert dat “we stabiliteit nodig hebben in Europa” en dat het succes van Merkel “ook goed is voor Denemarken”.

De Zweedse regeringsleider Stefan Löfven is “verheugd onze nauwe samenwerking voort te zetten” en zegt dat “we moeten samenwerken voor een sterk en democratisch Europa”. De Italiaanse buitenlandminister Angelino Alfano is opgelucht dat “gezond verstand zegeviert” en dat de Duitsers niet “voor de populisten” hebben gekozen.

Euro iets zwakker

De euro is een dag na de verkiezingen in Duitsland iets verzwakt. De Europese eenheidsmunt was maandagochtend 1,1935 dollar waard, iets minder dan voor het weekend. De Europese Centrale Bank had de referentieprijs vrijdagnamiddag vastgelegd op 1,1961 dollar.

Oorzaken voor de lichte daling zijn de zware verliezen van de huidige regeringspartijen CDU/CSU (-8,5%) en SPD (-5,2%), de moeilijke regeringsonderhandelingen die zullen volgen en de intrede van de eurokritische AfD in de Bundestag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen