Themabeeld.© Getty Images

Mishandelde Alkense kleindochter (31) haar grootouders door ze op te sluiten en uit te hongeren?

Alken -

Een 31-jarige Alkense vrouw en haar vriend (39) riskeren 3 jaar cel voor de onmenselijke behandeling van haar grootmoeder (79) en stiefgrootvader (81). Het bejaard koppel zou opgesloten, verwaarloosd en zwaar mishandeld geweest zijn. De kleindochter ontkent alles. Volgens haar kaderen de beschuldigingen in een familieruzie over de erfenis. De Tongerse rechter spreekt donderdag het vonnis uit.

Shauni Deferm

In november 2018 trok kleindochter T. (31) in bij haar oma (79) in Alken. Ze hadden elkaar door familieruzies jaren niet meer gezien en wilden zo wat tijd inhalen. Door de troebele relatie met haar eigen kinderen, was het volgens de grootmoeder ook fijn dat er iemand voor haar en haar echtgenoot, die ondertussen overleden is, kon zorg. De vrouw kampte toen al met medische problemen, zo was ze slecht te been en slechtziend. Ondertussen kwam ook de 39-jarige vriend van de kleindochter, C., dagelijks over de vloer om mee te helpen in de tuin.

LEES OOK. Kleindochter en vriend riskeren drie jaar cel voor mishandelen grootouders: “Ze overleefde op beschuiten”

40 kilo vermagerd

Het eerste jaar liep vlot, waardoor de grootouders de vrouw wilden bedanken. Ze schonken haar de Alkense woning, maar het vruchtgebruik bleef behouden. Sinds toen liep het volgens de grootmoeder stilaan mis. “Eerst mochten we beneden op de zetel slapen, maar later werden we in het bijgebouw opgesloten zonder bed. We sliepen op een matras op de grond. In de zomer was het daar 30 graden. Als ik toen om drinken vroeg, kreeg ik niets. Ik heb vaak de kletskes van de lege Cola-flessen in de garage uitgedronken uit dorst”, klonk het bij de bejaarde vrouw. “Het laatste jaar kreeg ik ook amper eten. Ik ben veertig kilo afgevallen omdat ik leefde op beschuiten met confituur.”

Volgens de vrouw mocht ze de badkamer in de woning niet meer gebruiken. “Ik moest gescheurde lakens in mijn broek steken als pamper. Ik kreeg dan een emmer water om ze in uit te spoelen. Het water werd wel ververst, zodat ik me nadien kon wassen. Maar als ik niet snel genoeg was, kreeg ik van C. een stamp tegen mijn achterwerk.” Ook haar echtgenoot kreeg er volgens de vrouw vaak van langs. “Hij moest uren buiten in zijn T-shirt in de vrieskou gaan staan en ze spoten hem met de tuinslang nat. Zo ben je ook eens gedoucht, lachten ze dan. Als ik er iets van durfde zeggen, kreeg ik slaag.”

Contact met de buitenwereld was er volgens haar amper omdat hun telefoons werden afgepakt. “En C. had me ook bedreigd. Als ik iets tegen iemand zou zeggen, zou hij me in een rolstoel slaan. Daarom zei ik tegen mijn huisarts dat ik er het beste van maakte, toen hij vroeg hoe het met me ging.” Na veertig jaar was ook haar huisarts op een bepaald moment niet meer welkom. De man schreef vervolgens een brief met bezorgdheden over de mogelijke mishandeling, maar stapte toch niet naar de politie omdat hij geen bewijzen had.

Ontbinden van schenkingsakte

Uiteindelijk werd de 81-jarige grootvader op 25 februari 2020 opgenomen in het ziekenhuis nadat hij ten val kwam en uit zijn oor bloedde. Volgens de grootmoeder was ook dat het gevolg van een slag. De man werd nadien rechtstreeks naar een woonzorgcentrum gebracht waardoor de vrouw alleen achterbleef. In de nacht van 19 augustus 2020 kon ze uiteindelijk ontsnappen door het raam en bij de buren aanbellen.

De politie werd verwittigd, maar die kon volgens de raadslieden van de kleindochter en haar vriend, meester Michiel Van Kelecom en meester Tom Van Overbeke, niets vaststellen dat het verhaal van de grootmoeder bevestigt. “De agenten troffen geen matras aan in het bijgebouw, maar wel een in de slaapkamer in huis”, klonk het. Ook voor alle andere zaken was er een uitleg, zoals het gewichtsverlies. “Ze was veel te zwaar. Door een gezondere levensstijl is ze veel kilo’s verloren”, aldus Van Kelecom.

Volgens meester Van Overbeke is er bovendien een duidelijke reden waarom de grootmoeder het koppel beschuldigt. “Zij is opgestookt door haar zonen die niet kunnen verkroppen dat de woning en de centen aan hun neus voorbijgaan. Op deze manier willen ze de ontbinding van de schenkingsakte bekomen.” De advocaten vragen voor de twee betichten de vrijspraak.

Financieel pluimen

De Tongerse procureur volgt het verhaal van de grootmoeder wel en verwijst onder andere naar de medische vaststellingen. Zij vraagt voor beiden een effectieve celstraf van drie jaar. “Dit is een schrijnend geval van oudermishandeling. Hun zwakke gezondheid is misbruik om hen financieel te pluimen.” Daarmee verwijst de aanklager niet alleen naar de schenking van de woning, maar ook naar de kosten van de renovaties en de overschrijvingen en cash afhalingen van in totaal zo’n 60.000 euro van de rekening van de slachtoffers. Dat geld vraagt meester Joseph Rowies, die de grootmoeder bijstaat, terug. Samen met een schadevergoeding van 25.000 euro.

Of de kleindochter en haar vriend schuldig zijn aan de ouderenmishandeling zal donderdagochtend duidelijk worden. Dan spreekt de Tongerse strafrechter het vonnis uit.

LEES OOK. Roemeen Gheorghe Ciobanu (58) veroordeeld tot 19 jaar cel voor moord in Alken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer